CBS nuanceert berichtgeving over boomkorvisserij

URK
Het Centraal Bureau voor de Statistiek is er niet meer zo zeker van dat bodemvisserij dé oorzaak van het afnemend aantal vissen in de Noordzee is. In een genuanceerde versie van het persbericht over het rapport staat nu dat 'visserij en klimaatveranderingen regelmatig genoemd als oorzaken van veranderingen in de zoute natuur van Nederland.' 

CBS publiceerde eerder deze week samen met Wereld Natuur Fonds het Living Planet Report. In dat rapport stond dat boomkorvisserij de achteruitgang van het zeebodemleven veroorzaakte. De methode, die veel door Urker vissers wordt gebruikt, bestaat uit het vissen met netten die over de zeebodem worden getrokken. 

De conclusie die het CBS trok over de oorzaak van de afname kwam op kritiek te staan van de Wageningen Universiteit. Die was betrokken bij het rapport, omdat ze cijfers had aangeleverd. 

Bodemvisserij
Zo verbaasde de onderzoekers zich over de interpretatie van CBS over het effect van bodemvisserij: "We twijfelen er niet aan dat dit invloed heeft op het bodemleven, maar de visserij-intensiteit is over deze periode juist afgenomen. Het lijkt erop dat de schrijvers van het rapport arbitrair een oorzaak hebben aangewezen. Er is nog meer veranderd in het systeem, zoals de visserij, zandsuppletie of de watertemperatuur."

In het genuanceerde rapport van CBS staat nu dat zowel visserij als klimaatveranderingen oorzaken zijn van 'veranderingen in de zoute natuur van Nederland'. 

Kamervragen
Het rapport kreeg naast kritiek van de onderzoekers ook reacties van verschillende visserijorganisaties en de politiek. Zo stelden de christelijke politieke partijen CDA, SGP en ChristenUnie Kamervragen over de kwestie. 

reacties (3)

 • Bas

   

  Vreemd dat kuilen vanwege schade aan de bodem al decennia verboden is, terwijl de boomkorvisserij maar door kan blijven gaan met het omploegen van de zeebodem.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Omploegen, klinkt lekker dramatisch. Het geeft wel aan dat je je niet verdiept hebt in de techniek. Jammer dat je dan wel een mening vormt. Dat kun je beter op basis van feiten doen. Alleen dat doen de NGOs liever niet want hun bestaansrecht is grotendeels gebaseerd op het in leven houden van allerlei leugens.

 • Boels

   

  "WNF staat voor de volle 100% achter de conclusies van het CBS en heeft deze ook opgenomen in het Living Planet Report, dat eerder deze week is gepubliceerd." En het CBS heeft zichzelf maar teruggefloten voordat de baas het doet.

  reageer
 • Boels

   

  Wat is de reactie van het WNF?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert