'Gespikkelde' bedevaart over Schokland

NOORDOOSTPOLDER
Het Flevo-landschap organiseert eind november voor het eerst een gespikkelde bedevaart op Schokland. Vroeger werd een huwelijk tussen een rooms-katholiek en een protestant op het voormalige eiland een gespikkeld huwelijk genoemd. Omdat de bedevaart langs plaatsen gaat die voor beide geloofsrichtingen belangrijk zijn, heeft het Flevo-landschap de bedevaart zo genoemd. 

Een bedevaart is een reis naar een oord die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie. De bedevaartgangers die mee doen aan deze tocht over Schokland, lopen een route van zo'n 11 kilometer. De bedoeling is dat dat in stilte gebeurt en met een uitgeschakelde telefoon. 

Het begint bij het bezoekerscentrum De Gesteentetuin en voert langs het namenmonument bij de katholieke begraafplaats in het noorden van het voormalige eiland. Hier wordt nog steeds het as van Schokker nazaten verstrooid. Daarna gaan de bedevaartgangers langs de Enserkerk en de kerkruïne op de zuidpunt van het voormalige eiland. Eindpunt is de Gesteentetuin.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert