Raadsleden stappen over naar Inwonerspartij

LELYSTAD
Twee gemeenteraadsleden van de VVD en Leefbaar Lelystad stappen over naar de Inwonerspartij. Dat hebben ze dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Het gaat om Simon van Erk van de VVD en Jeantiënne van der Hoek-Dubois van Leefbaar Lelystad. Van der Hoek zegt dat ze het al een tijd met meerdere standpunten van Leefbaar niet eens is. Wat die standpunten zijn, wil ze niet zeggen. Simon van Erk kan zich niet vinden in een reorganisatie waarbij de VVD-afdelingen van Lelystad, Zeewolde, Dronten en Noordoostpolder zijn samengevoegd. Beide overgestapte raadsleden willen geen verdere toelichting geven.

Een maand geleden sloot raadslid Marianne van de Watering van de lokale Lelystadse partij LEUC zich aan bij Leefbaar Lelystad. De gemeenteraadsverkiezingen worden volgend jaar maart gehouden. 

Nieuwe zetelverdeling:
Inwonerspartij - 5 zetels
Leefbaar Lelystad - 5 zetels 
PvdA - 4 zetels
GroenLinks - 4 zetels
SP - 4 zetels
VVD - 4 zetels
D66 - 3 zetels
CDA - 2 zetels
ChristenUnie - 3 zetels
OPA Plus - 1 zetel
reacties (19)

 • Kees S.

   

  Het is wel duidelijk dat de dames en heren raadsleden ´op het pluche´ de kiezer niet serieus nemen. Bevalt je de toegewezen plaats niet op de nieuwe kandidatenlijst voor de verkiezingen, ach dan stap je net zo makkelijk over naar een andere partij! En tijdens de campagne de potentieele kiezers de idealen van je ´partij´ verkondigen, met dus kennelijk maar een doel ´op het pluche´ komen en voor welke partij maakt niet uit. Kiezers laat u niet in de maling nemen door deze mensen!

  reageer
 • lelystedeling

   

  Twee hennetjes in het nest van de Leefbaar fractie kan ook niet, vandaar dat er een deserteerde naar de Inwonerspartij.

  reageer
 • kiezer

   

  Nu Ank van Rijnsoever nog even aansluiten bij de Inwonerspartij en ze hebben de meeste raadszetels.

  reageer
 • kiezer

   

  De stoelendans is weer volop in gang. Wat een komisch theater bij Leefbaar Lelystad.Raadslid van der Hoek verkondigde daar ook haar eigen belangen en moest soms door de voorzitter van de raad tot de orde worden geroepen.Geen verlies voor Leefbaar en ook geen aanwinst voor de Inwonerspartij.Een afsplitsing zal wel weer spoedig volgen. Simon, wat maak je me nou ? Je verlaat een partij die je altijd met veel verve hebt verdedigd en nu neem je de benen .Stond je niet meer verkiesbaar op de lijst ?

  reageer
 • Ria

   

  Gewoon een zooitje. Als je voor een politieke partij kiest doe je dat met overgave. Lijken net een stel kinderen aan een tafel. Ze hebben zelf opgeschept en dan zien ze op een ander bordje iets wat ze lekkerder vinden en snoepen dat dan. Bah.misselijk makend gedoe. En dat moet over/voor ons besturen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Nu nog eentje over van GroenLinks naar de VVD, en een scheuring binnen Leefbaar, en alles is qua aantallen weer zoals in 2014. En in maart 2018 vagen we als kiezer een groot deel van dit gerommel weg.

  reageer
 • HH

   

  Dit is de periode waarop de kieslijsten samengesteld worden. Zullen wel op een lage plaats gestaan hebben. Een beetje vernieuwing kan bij de VVD overigens geen kwaad. De raadsleden van deze partij zitten er allemaal al echt veel te lang.

  reageer
 • Babs

   

  Het vertrouwen in de politiek komt verder onder druk te staan. Simon van Erk heeft jaren het VVD gedachtegoed vertegenwoordigd en nu maakt hij een overstap naar lokaal.... onbegrijpelijk , of juist begrijpelijk nu hij op de VVD lijst niet meer voorkwam? Op wie ga je nu stemmen als raadsleden overstappen en zo de kiezer en een partij gebruiken om in de gemeenteraad te blijven. Vertegenwoordigen zij een partijgedachtegoed? Of hun eigen gedachten. Hierbij denk ik aan de wisselingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden! Ik ga misschien voor t eerst niet stemmen .... wat een aanfluiting, vertrouwen weg......

  reageer
 • Babs

   

  Het vertrouwen in de politiek komt verder onder druk te staan. Simon van Erk heeft jaren het VVD gedachtegoed vertegenwoordigd en nu maakt hij een overstap naar lokaal.... onbegrijpelijk , of juist begrijpelijk nu hij op de VVD lijst niet meer voorkwam? Op wie ga je nu stemmen als raadsleden overstappen en zo de kiezer en een partij gebruiken om in de gemeenteraad te blijven. Vertegenwoordigen zij een partijgedachtegoed? Of hun eigen gedachten. Hierbij denk ik aan de wisselingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden! Ik ga misschien voor t eerst niet stemmen .... wat een aanfluiting, vertrouwen weg......

  reageer
 • guderian

   

  dus de vvd wordt een provinciale afdeling. nou daar hoef je lokaal dus niet meer op te stemmen. die gaan provinciaal/landelijk beleid voeren. nou nu maar hopen dat er goede mensen in lokale partijen komen.

  reageer
 • Bommel

   

  Politiek is geen statische toestand, steeds in ontwikkeling, net als mensen. Daarbij kan verandering horen. Als mensen onder invloed van veranderde omstandigheden iets anders willen moet dat kunnen. Uit de praktijk zal blijken of ze eerlijk zijn. Lekker makkelijk vanaf de bank bij voorbaar alweer alles afkraken. Geef die ouwe rot in het vak van de vvd en die dame die het bij dat zogenaamde harmonieuze (mevr. Vd Watering) Leefbaar niet meer kan vinden gewoon een kans.

  reageer
 • Stevie

   

  Vanaf de bank noem ik dat volksverlakkerij. De politiek mag dan weliswaar in beweging zijn maar men kiest een vertegenwoordiger in persoon die een partijprogramma ondersteunt. Als men dan zo voor de verkiezingen van partij verandert, andere ideeen onderschrijft en doodleuk hun zetel ( waar ik als burger op heb gestemd) meeneemt dan voel ik me genaaid. Dan ben je geen volksvertegenwoordiger, maar dan vertegenwoordig je vooral jezelf.

 • kees d.

   

  Je kan volgens mij wel van politieke partij wisselen maar je kan volgens mij je raadszetel niet meenemen die kant op. Dat houd nu in dat de Inwonerspartij twee zetels cadeau krijgt dat eventuele stemverandering met zich meebrengt.

  reageer
 • Barbara

   

  Er is "beweging" gaande, net als op alle andere fronten in de ontwikkeling van het wereldgebeuren. Dat op zich kan nooit echt kwaad, vooral als je in het belang van velen denkt te bespeuren welke richting men het beste op kan gaan. Zo'n houding is aan verandering onderhevig.De heer Simon van Erk lijkt mij niet iemand die "zomaar" een dergelijke beslissing zal nemen, gezien zijn lange aanwezigheid in diverse samenstellingen van vele raden. Partijstandpunten kunnen nooit voor 100% met het persoonlijke samenvallen.Laat het toch lekker gebeuren, zou ik zeggen. Je blijft ook een huwelijk niet bij elkaar als je weet hebt van onoverkomelijke zaken.

  reageer
 • Hannes

   

  Er is "beweging" gaande; met kennis, ervaring, en betrouwbaarheid, doet men van richting veranderen; om een waardevolle praktische strategie te volgen!! "Laat het inderdaad lekker gebeuren!"

 • Johan

   

  Wat mij opvalt is dat er1 raadslid is die direct betrokken is bij vier!!! Scheuringen/splitsingen deze periode. Deze dame wordt gevolgd door een spoor van conflicten. Een schande voor de politiek en totaal ongeloofwaardig!

  reageer
 • Babs

   

  Helemaal mee eens! Volkomen ongeloofwaardig

 • Rinus

   

  Tjonge de Fleur Agema van Leefbaar Lelystad nu bij de Inwoners Partij. Stampie stampie krijsie krijsie nu vanuit de andere (van der) Hoek. En onze rood aanlopende stoommachine van de VVD nu bij de Inwoners Partij. Kunnen ze weer op stoom komen, want ze waren wel gedwee.

  reageer
 • Jake

   

  echt onacceptabel . je stemt op een partij, daarna op een persoon,maar blijkbaar op een verrader... Maakt me niet uit van welke partij!

  reageer
 • KC

   

  Gaat het de dames en heren alleen maar om het pluche? Ik vindt niet normaal meer en zeker niet wat mister VVD, Simon van Erk, doet om van de VVD over te stappen naar de Inwonerspartij.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Dit zegt veel over deze mensen...maar bar weinig over waar zij echt voor staan. Wat een ego's, walgelijk politiek verraad naar de kiezers!

  reageer
 • Jan

   

  Wat belachelijk weer, je stemt op een partij(-programma) en vervolgens heb je op een andere partij gestemd! Als mensen op willen stappen is dat hun goed recht maar niet de stemmen van de partij meenemen. Verkiezingsfraude!

  reageer
 • HM

   

  Helemaal mee eens. Mensen zitten in de raad vanwege hun partij standpunten en niet vanwege hun persoon. Sommige schijnen er te zitten vanwege hun ego.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert