Raadsleden: anonieme bronnen moeten zich melden

DRONTEN • Di 7 november 2017 | 23:57 • Dinsdag 7 november 2017 | 23:57
De bronnen die aan Omroep Flevoland hebben gemeld dat de bestuurscultuur in Dronten wordt verziekt door burgemeester Aat de Jonge, moeten uit de anonimiteit stappen. Dat zeggen zes van de acht fracties in de Drontense gemeenteraad in een gezamenlijke verklaring. 

Omroep Flevoland sprak onlangs met een groot aantal bronnen die onafhankelijk van elkaar zeggen dat De Jonge een kwalijke rol speelt binnen de organisatie.Die bronnen willen anoniem blijven, bang voor mogelijke gevolgen.

De fractievoorzitters van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie, Leefbaar Dronten en GroenLinks zeggen de signalen ernstig te nemen, maar vinden het belangrijk dat de meldingen uit de anonimiteit worden gehaald 'om onze controlerende taak goed te kunnen uitoefenen.'

De partijen willen daarom dat de bronnen van Omroep Flevoland zich voor 1 december bekend maken en hun verhaal met de raad of een onafhankelijke autoriteit of persoon delen. 

Daarnaast zeggen de fracties in gesprek te gaan met de burgemeester, de gemeentesecretaris en de ondernemingsraad: "Wij zullen hen in deze gesprekken kritisch bevragen over de organisatiecultuur."

Het CDA en de SP pleiten voor extern onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (21)

 • Petra

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Gemeenteraden hebben meerdere mogelijkheden om een onderzoek te doen: 1. een onderzoek laten doen door een extern bureau; 2. een externe onderzoekscommissie instellen (een commissie van wijze mannen); 3. een ‘gewoon’ raadsonderzoek; 4. een raadsenquête. Om dan bij voorbaat al te vragen dat de bronnen zich willen melden met een deadline is volstrekt de verkeerde volgorde. Wat dat betreft is Vermast een soort buikspreekpop van De Jonge, je hoort de echo van de teksten van de burgemeester terug in wat Vermast zegt. De situatie is nu al zodanig uit de hand gelopen dat de Gemeenteraad niet anders meer kan dan een onderzoek starten. Raad neem je verantwoordelijkheid en doe niet zoals De Jonge door dit over de rug van het Dronter personeel uit te spelen.

  reageer
 • Thomas

    Do 9 november 2017 Donderdag 9 november 2017

  Het was geen vraag aan de bronnen om zich te melden. Zes fracties zeggen dat ze uit de anonimiteit MOETEN stappen. Nogal een verschil. Van die echo en buikspreekpop klinkt al een stuk beter.

 • Rob

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Die politieke partijen die nu oproepen dat de klokkenluiders of critecasters uit de anonimiteit moeten komen hebben blijkbaar boter op hun hoofd, juist de politieke partijen moeten weten waar het aan schort binnen het college van Dronten. De media heeft door de jaren heen al genoeg melding gemaakt van het gestuntel in de Dronger politiek.

  reageer
 • Julia

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Dacht het niet. Zwak van de Politieke Partijen. Of men niet weet wat er met klokkenluiders gebeurt???? Zij zijn net zo verantwoordelijk want vertel mij nu niet dat zij nooit signalen hebben opgevangen? Hypocriet!

  reageer
 • Hoi Julia

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Misschien wel omdat die signalen er niet zijn? Hoe weet jij wat de motieven zijn van de 'klokkenluiders'? Het is makkelijk zwart maken als je lekker veilig en anoniem bent.

 • Viking79

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Fracties die dit voorstellen hebben op deze manier allemaal boter op hun hoofd. Lijkt er op dat iedereen daar alleen maar zit om "een zetel te hebben" ipv dat we de gemeente Dronten besturen en ontwikkelen. Dus schiet maar op met een onafhankelijk onderzoek, deze hele zaak stinkt. En als een meerdereid van de burgers hier mee instemt obv een petitie is er geen ontkomen meer aan. Ook voor Aatje niet.

  reageer
 • Ervaringsdeskundige

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Het is nogal logisch dat de klokkenluiders anoniem wensen te blijven. Kritische mensen binnen een organisatie worden doorgaans geloosd, of door ze het leven extreem zuur te maken, of door een vertrekregeling. Binnen de op papier opgestelde vertrekregeling staat dan altijd beschreven dat beide partijen geen 'negatieve' uitspraken mogen doen over elkaar, met daarbij een dwangsom. Door bureaucratisering van organisaties en bedrijven komt het steeds vaker voor dat bepaalde personen een hand boven het hoofd gehouden wordt, door angst cultuur en vriendjespolitiek. Gemeenteraad: doe waarvoor jullie er zitten en eis dat er een echt onafhankelijk onderzoek gedaan wordt. Klokkenluiders zouden beter moeten worden beschermd, ook als ze een papieren afspraak hebben met hun 'ex' werkgever. Klokkenluiders en betrokkenen: kom op voor jezelf, maar doe het wel slim!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Bij de meeste overheden geldt de 'Oekaze van Kok': ambtenaren mogen niet zonder toestemming van hun dagelijkse bestuurder(s) contact opnemen met de volksvertegenwoordigers. Alle communicatie wordt gefilterd, gezuiverd en afgestemd om de dagelijkse bestuurders te beschermen en de standpunten en keuzes van de dagelijkse bestuurders te beschermen. Ambtenaren die zich hier niet aan houden, hebben geen toekomst bij de overheid. Deze oproep van de raadsleden geeft dus aan dat ze volstrekt niet weten hoe het in Nederland werkt.

  reageer
 • Jan H.

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Hoeveel anonieme mensen gaan zich melden, als je het zo insteekt waarschijnlijk niemand. Hoe ga dat dan organiseren, een verhoor door 6 fracties? Laat een onafhankelijk bureau dat hierin gespecialiseerd is een onderzoek doen en garandeer de melders dat hun anonimiteit gewaarborgd is.

  reageer
 • Drontennaar

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Ik zou alle anonieme bronnen adviseren om als collectief een gesprek met de burgervader aan te gaan inplaats van 1 op 1 verder is het mischien handig voor de mensen die zich tot nu toe stil hebben gehouden om zich daar dan ook daar bij aan te sluiten. Tevens is het mischien handig voor de rest van de raadsleden om es grondig te werk te gaan en de angst cultuur om te tornen naar een blije,veilige en productieve plek.

  reageer
 • kees d.

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Ik zou dit advies negeren omdat je na een gesprek niet meer zeker bent van je baan als ambtenaar bij deze gemeente. Er zijn er om minder vertrokken.

 • Stevie

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Doe het niet !!! Want je bent de sjaak. In dit land waar wordt gepromoot om meldingen anoniem te doen ( misdaad, kinderen, arbo) moet je ook gewoon anoniem blijven anders wordt je gestraft.

  reageer
 • Dorpsgenoot

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Onzin. Je kan prima bij een vertrouwenspersoon je anonimiteit waarborgen. Iets uit de anonimiteit halen wil niet zeggen dat je direct met je naam in de krant moet. Daar hebben we juist vertrouwenspersonen voor.

 • Jan S

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Dus al deze raadsfracties willen hiermee zeggen, dat ze van niets weten. Al jaren worden dezelfde signalen stelselmatig genegeerd door deze verantwoordelijken en nu doen alsof ze er voor het eerst van horen en willen weten wat er aan de hand is. Schandelijke vertoning.

  reageer
 • Tsja

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Deze reactie van de fracties geeft aan dat ze er al lang van weten en dat ze nu de namen willen hebben om deze klokkeluiders uit het gemeentehuis te werken, zodat de fracties en het College gewoon weer verder kunnen gaan met hun misdragingen. Ik wil niet weten hoeveel nepotisten daar tussen zitten, die te bang zijn dat de beerput open gaat!!!!

 • guderian

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  wat een slappe reactie. de anonieme bronnen zullen gemeenteambtenaren zijn. die hebben zeker te vrezen van het college van b&w. er wordt net gedaan of er iets nieuws wordt gezegd. dit speelt toch al jaren en er is een toxische club die dit laat voortduren want hier hebben ze belang bij. laat de raad maar eens de aard van de klachten onderzoeken en desnoods een meldpunt instellen waar mensen anoniem hun bezwaren kunnen uiten. als een"man"je zegje doen met open vizier, nou dat punt is bestuurlijk dronten ver gepasseerd.

  reageer
 • Boels

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Zit je bijna 4 jaar in de raad en dan nog van niets weten? Maak gebruik van de rechten als raad en confronteer de burgemeester met de klachten/aantijgingen. Neem geen genoegen met antwoorden als "het is niet waar".

  reageer
 • Jordie

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  De zg anonieme hebben waarschijnlijk weinig tot zeer weinig vertrouwen in "de rug recht houden" van de zittende raadsleden, treurig maar waar. Gewoon belachelijk is de reactie van de zittende raadsleden : we nemen de signalen serieus!!!!!,wij hebben een controlerende taak????. De zetels van de raadsleden staan zeker in droomland.

  reageer
 • GHTRE

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Waarom denk je dat ze anoniem willen blijven en nu MOETEN ze zich melden. Ze MOETEN helemaal niets!

  reageer
 • Thomas

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Nou, klokkenluiders, trap er niet in. Laten ze eerst maar baangarantie geven of nog beter: laten deze zes fracties zelf onderzoek doen naar deze onverkwikkelijke gang van zaken. En anders maar vast op zoek naar een andere baan. Maar binnen gemeentes komen jullie vast niet meer aan de bak zodra jullie je bekend hebben gemaakt.

  reageer
 • Hans

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Beste raadsleden, het is eenvoudig om na te gaan welke ambtenaren de afgelopen jaren weggegaan zijn met als opmerkelijkste de gemeentesecretaris de heer Kool en onlangs nog directeur Gosselink. Dus waarom nu roepen dat de anonieme personen zich moeten melden. Deze twee personen zijn allang bij de raad bekend dus kun je als raad ook zelf contact opnemen.

  reageer
 • Pieter

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Als er zo veel anonieme bronnen zijn dan weet je als raadsleden toch meer dan genoeg. Het is allang bij een groot deel van de Drontense bevolking duidelijk hoe de burgemeester is en handelt. Anonieme melding zeggen genoeg over de angstcultuur en vooral na de gevolgen. Als een burgemeester glashard voor de cameram zegt dat er niets aan de hand is een niets over bekent en vervolgens de week erop naar buiten komt dat er zeker wel veel aan de hand is het probleem ook bekent is dan dien je als burgemeester je functie neer te leggen.

  reageer
 • Frank

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Makkelijk gezegd van diegene terwijl ze sllemaal weten wat er aan de hand is. Ik zou eerst maar eens een "plan" opstellen om de betreffende ambtenaren volledige garantie op hun baan behouden en beschermd worden tegen de rancune van een zeker iemand. Is toch te gek voor woorden dit,partijen zijn gewoon op de hoogte,al jaren. Volgens mij ken de complete raad + college opstappen gezien de feiten is het 1 grote clan!

  reageer
 • kees d.

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Dat krijg je in een rechtse gemeente!

 • Esveen

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Raadsleden kom van je pluche en ga zelf op onderzoek. Wacht niet af dat kost je straks je zetel.

  reageer
 • De Oude

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Als het kalf verdronken is, komt de gemeenteraad van Dronten in actie! Chapeau pluchezitters1

  reageer
 • Feankie

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  Kwamen ze maar in aktie,6 partijen beschermen aat waaronder het 2e vermomde schaap groen links. Die roepen van alles maar zullen altijd partij kiezen voor aat. PvdA is niet kundig genoeg. CU kijkt weet maar sluit ogen. Zo ken je wel door gaan. Ik zeg hele raad weg + college. Dronten onder curatele en uitzoeken door onafhankelijk bureau (dus niet 1 van aat z'n bekende) Dronten is momenteel zieker dan ziek en verloochend zijn inwoners

 • Frank

    Wo 8 november 2017 Woensdag 8 november 2017

  En vervolgens worden ze ontslagen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert