Dorp telt zijn zegeningen met Oost-Europeanen

SWIFTERBANT
Begin dit jaar opende uitzendbureau Level One een park voor tijdelijke arbeidskrachten aan de Visvijverweg, tussen Swifterbant en de Ketelbrug. Hier staan 148 huizen met plek voor 300 bewoners. Nu, na zo'n zes maanden, kijken we welke invloed de komst van het park heeft gehad op het dorp

Er is geen Swifterbanter meer die opkijkt van de vele Oost-Europeanen die boodschappen doen in hun dorp. Als de werkdag erop zit is het een komen en gaan van Polen en andere Oost-Europese arbeidsmigranten.

Witte fietsen
Ook op de wegen rond het park zijn de Oost-Europeanen een vaste verschijning geworden. Ze zijn onder meer herkenbaar aan de witte fietsen waarmee ze naar het dorp rijden.

Voor de omgeving was het volgens akkerbouwer William de Jonge in het begin wel even wennen. “Er was veel ruis op de lijn”, zegt hij.

Troep in de bermen
De gewoonte van Oost-Europeanen om blikjes en andere troep in de berm te gooien, viel bij de boeren verkeerd. De Jonge: "Tot twee maanden geleden was het een afvalbende."

Maar dat gaat nu beter, zegt de boer. "Tegenwoordig wordt de rommel weer weggehaald. Maar het slaat nergens op om eerst spullen weg te gooien en later weer op te ruimen."

Nuttig werk
Al zaten sommige boeren in het begin niet op het park te wachten, ze hebben er nu wel vrede mee. Het voorbeeld van de vieze bermen laat zien dat er over oplossingen te praten valt. En ze zien volgens De Jonge ook wel in dat de arbeiders hier nuttig werk doen, vooral als seizoenswerkers in hun eigen agrarische sector.

De winkeliers zien er ook de voordelen van in. De middenstand kan de maximaal 300 nieuwe bewoners op een bevolking van ruim 6.000 goed gebruiken, zegt Jan Alberts van de winkeliersvereniging. "Het is hard nodig, want er zijn hier al vijf jaar geen huizen bijgekomen."

Nooit problemen
Bedrijfsleider Bob van Althuis van een van de supermarkten heeft goede ervaringen de nieuwe klanten. Hij ziet ze vooral vaak in de slijterij. "Er zijn nooit problemen, het zijn heel vriendelijke mensen."

Erg spraakzaam zijn de bewoners van het park niet, merkte Omroep Flevoland. Niemand die we aanspraken wilde voor de camera iets zeggen. Dat verbaast Co Hermans van Dorpsbelangen niet. "Communicatie is moeilijk, ze zijn erg op zichzelf. Als je ze tegenkomt zeg je dag, maar dat is het enige contact dat je met ze hebt.

Zorgen over fietsgedrag
Wat volgens Hermans een integratie niet bevordert, is dat de arbeiders hier vaak tijdelijk wonen. Dorpsbelangen bespreekt binnenkort met de gemeente hoe je de nieuwe bewoners bij het dorp kunt betrekken.

Een ander gespreksonderwerp met de gemeente is de verkeersveiligheid. In en om het dorp maken ze zich zorgen over het fietsgedrag van de Oost-Europeanen. Zowel Dorpsbelangen als de boeren vinden dat er een fietspad langs de Kamperhoekweg moet komen.

Links en rechts passeren
"Als ik ze met de trekker tegenkom, passeren ze je links en rechts”, zegt De Jonge. “En dat met hun stuurmanskunst. Het is wachten tot er een ongeluk gebeurt."

reacties (12)

 • Werkgever

   

  Wij hebben ook diverse Nederlanders al langer in dienst (+10 jaar). Zeer plichtsgetrouw maar ook innovatief en meedenkend, dat zijn mijn Poolse mensen beduidend minder. Maar werkelijk: laaggeschoolde mensen krijgen en houden van Nederlandse afkomst is echt heel moeilijk. Ook ik moet nog bedrijfskleding terugkrijgen :-(. Zeker de mensen uit de steden zijn echt complex. Met name het snel opgeven, grote mond, klooien op de telefoon en oeverloos klagen en stoken (mensen tegen elkaar opzetten) zijn de grootste belemmeringen om tot resultaat te komen. Ik zeur echt niet zo snel, maar ik doe in mijn eentje in een uur (en de Polen na wat oefening in 1,5 uur) wat de eerder beschreven Lelystedeling een werkdag over doet. Wij bieden gewoon eerlijk werk en eerlijk salaris aan, niets meer niets minder. Ik weet niet wat sommige mensen tegen werkgevers/bedrijven hebben, maar jullie hebbben ons nodig, wij de werknemers. Alsof we inhalige criminelen zijn.

  reageer
 • Rob

   

  Polen en andere arbeidsmigranten zijn klaarblijkelijk broodnodig in ons overbevolkte landje, waar erg veel bijstandstrekkers wonen e.a. Die te beroerd zijn om voor hun geld te werken welk excuus ze ook wel weer zullen aanvoeren.

  reageer
 • Dirk Zaan655450

   

  Wat een aanmatigend commentaar van de buurtbewoners.

  reageer
 • Yoshua

   

  Beetje flauwekul om te zeggen dat Polen goedkope arbeidskrachten zijn. Polen zijn gewoon harde werkers die graag willen en bijna nooit ziek zijn. De afgelopen twintig jaar hebben wij veel Poolse werknemers ontvangen waarvan er nog steeds 10 van de eerste lichting bij ons in dienst zijn op leidinggevende posities. Als onderneming hebben wij een cao en zijn wij verplicht om onze medewerkers conform de cao te salariëren, dus ook als de medewerker afkomstig is uit Polen. Starters via het uitzendbureau die krijgen het minimumloon conform de geldende cao. Zoals overal zul je eerst moeten bewijzen of je de kwaliteiten in huis hebt voor een hogere loonschaal. Dat Polen goedkope werknemers zijn heeft alleen te maken vanwege het feit dat ze superproductief zijn en zorgen voor een hogere productie dat weer een groter bedrijfsresultaat oplevert.

  reageer
 • Desiree

   

  Ze willen helemaal niet graag. Ze moeten omdat het thuis helemaal niets is, geen werk of enige voorziening. Net als Nederlanders gaan ze liever helemaal het dorp niet uit.

 • Dirk Zaan

   

  U heeft werkelijk geen enkel benul hoe het bij normale werkgevers functioneert. U beschrijft een soort horigheid. Ga zelf voor minimumloon beginnen en laat het van u collega's af hangen of u wat meer mag verdienen.

 • Koos Truck

   

  Met de vijandige houding van Polen jegens de rest van Europa kun je wel aannemen dat ze er met 5 jaar uit gezet worden. Met medeneming van de reizende werkers en verlies van welvaart.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Misschien snappen die Polen beter dan wij dat die EU ons leeg zuigt, een Italiaanse EU bobo wil de EU begroting verdubbelen, met onze pensioenpotten kunnen wij dat wel betalen.

 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Er zijn ook voldoende Polen die een eigen huis hebben aangeschaft, zij zullen waarschijnlijk niet de tijdelijke, maar de blijvers zijn?

  reageer
 • Roel

   

  De polen komen hier heen om te werken, daar hoort ook goede huisvesting bij. dat park lijkt mij een prima oplossing.

  reageer
 • Drontense

   

  Zou toch in gesprek gaan over de troep die ze weg gooien. En anders ruimen ze het zelf maar op.

  reageer
 • Martijn

   

  Ik snap het niet, zoveel werklozen in de polder.

  reageer
 • Stevie

   

  Ik snap het wel, zoveel werklozen die niet willen.

 • Den

   

  Lol: niet alleen de stuurmanskunst, het promillage helpt ook...

  reageer
 • Desiree Doorzon

   

  Hij ziet ze vooral vaak in de slijterij. Heeft de bedrijfsleider nog meer leuke opinies over zijn klanten? Ook uit andere groepen. Wie eet er het meeste chocolade en chips. Welke straat drinkt het meeste bier? Doet men ook onderzoek wanneer anderen zes maanden in het dorp wonen? Stel je voor je dat een Spaanse locale omroep zo'n stukje over binnengekomen Flevolanders zou schrijven.

  reageer
 • Kortom...wat is nou helemaal het voordeel? Ze zijn goedkoop en werken hard, maar in de Nederlandse samenleving schiet je er helemaal niets mee op. Ze zijn te tijdelijk. De titel van het item moet ons doen geloven dat Swifterbant er blij van wordt...jaja...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert