Dorp telt zijn zegeningen met Oost-Europeanen

SWIFTERBANT • Wo 8 november 2017 | 10:15 • Woensdag 8 november 2017 | 10:15
Begin dit jaar opende uitzendbureau Level One een park voor tijdelijke arbeidskrachten aan de Visvijverweg, tussen Swifterbant en de Ketelbrug. Hier staan 148 huizen met plek voor 300 bewoners. Nu, na zo'n zes maanden, kijken we welke invloed de komst van het park heeft gehad op het dorp

Er is geen Swifterbanter meer die opkijkt van de vele Oost-Europeanen die boodschappen doen in hun dorp. Als de werkdag erop zit is het een komen en gaan van Polen en andere Oost-Europese arbeidsmigranten.

Witte fietsen
Ook op de wegen rond het park zijn de Oost-Europeanen een vaste verschijning geworden. Ze zijn onder meer herkenbaar aan de witte fietsen waarmee ze naar het dorp rijden.

Voor de omgeving was het volgens akkerbouwer William de Jonge in het begin wel even wennen. “Er was veel ruis op de lijn”, zegt hij.

Troep in de bermen
De gewoonte van Oost-Europeanen om blikjes en andere troep in de berm te gooien, viel bij de boeren verkeerd. De Jonge: "Tot twee maanden geleden was het een afvalbende."

Maar dat gaat nu beter, zegt de boer. "Tegenwoordig wordt de rommel weer weggehaald. Maar het slaat nergens op om eerst spullen weg te gooien en later weer op te ruimen."

Nuttig werk
Al zaten sommige boeren in het begin niet op het park te wachten, ze hebben er nu wel vrede mee. Het voorbeeld van de vieze bermen laat zien dat er over oplossingen te praten valt. En ze zien volgens De Jonge ook wel in dat de arbeiders hier nuttig werk doen, vooral als seizoenswerkers in hun eigen agrarische sector.

De winkeliers zien er ook de voordelen van in. De middenstand kan de maximaal 300 nieuwe bewoners op een bevolking van ruim 6.000 goed gebruiken, zegt Jan Alberts van de winkeliersvereniging. "Het is hard nodig, want er zijn hier al vijf jaar geen huizen bijgekomen."

Nooit problemen
Bedrijfsleider Bob van Althuis van een van de supermarkten heeft goede ervaringen de nieuwe klanten. Hij ziet ze vooral vaak in de slijterij. "Er zijn nooit problemen, het zijn heel vriendelijke mensen."

Erg spraakzaam zijn de bewoners van het park niet, merkte Omroep Flevoland. Niemand die we aanspraken wilde voor de camera iets zeggen. Dat verbaast Co Hermans van Dorpsbelangen niet. "Communicatie is moeilijk, ze zijn erg op zichzelf. Als je ze tegenkomt zeg je dag, maar dat is het enige contact dat je met ze hebt.

Zorgen over fietsgedrag
Wat volgens Hermans een integratie niet bevordert, is dat de arbeiders hier vaak tijdelijk wonen. Dorpsbelangen bespreekt binnenkort met de gemeente hoe je de nieuwe bewoners bij het dorp kunt betrekken.

Een ander gespreksonderwerp met de gemeente is de verkeersveiligheid. In en om het dorp maken ze zich zorgen over het fietsgedrag van de Oost-Europeanen. Zowel Dorpsbelangen als de boeren vinden dat er een fietspad langs de Kamperhoekweg moet komen.

Links en rechts passeren
"Als ik ze met de trekker tegenkom, passeren ze je links en rechts”, zegt De Jonge. “En dat met hun stuurmanskunst. Het is wachten tot er een ongeluk gebeurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel