15.000 gasleidingen in Lelystad weer veilig

LELYSTAD
Ruim 15.000 gasleidingen in de gemeente Lelystad zijn de afgelopen jaren gecontroleerd en indien nodig vervangen. Het gaat om koop- en huurhuizen van voor 1986 waar stalen gasleidingen zijn gebruikt.  Bij eerdere controles bleken veel van die gasleidingen verroest en daarom besloot de gemeente Lelystad huiseigenaren te verplichten de leidingen te vervangen.

Weigeraars
Het laatste half jaar is gebruikt om een aantal weigeraars toch ook te controleren en indien nodig daar de leidingen onder dwang te vervangen. In totaal waren er 24 huishoudens waarbij de gemeente dwangmaatregelen moest toepassen. Daarbij is de gemeente met hulp van een sleutelmaker en de politie de woning binnengevallen. De extra kosten die dat met zich meebracht zijn voor rekening van de bewoners.

Compliment
Verantwoordelijk wethouder John van den Heuvel kijkt tevreden terug op het project. "Drijfveer was de veiligheid. Maar ik was plezierig verbaasd dat er bij bewoners allerlei samenwerking ontstond om zaken voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld als bewonerscollectief. In het begin was er wat weerstand, maar naarmate het project vorderde zag ik steeds meer enthousiasme. Een compliment aan de bewoners is dan ook op zijn plaats."

De gemeente heeft bij de huizen waar het zelf naar binnen is gegaan om de leidingen te vervangen geen gekke zaken aangetroffen zoals bijvoorbeeld wietkwekerijen. "Die waren allemaal al weg toen wij de woning binnenkwamen", grapt de wethouder.

reacties (3)

 • Edwin

   

  En dan wordt de gasleiding verboden in toekomst.

  reageer
 • Rinus

   

  Voor bestaande bouw gaat dat nog 10tallen jaren duren en in de tussentijd wil je toch wel veilig wonen.

 • Inwoonster

   

  Aparte manier van checken: Meterkastdeur open: ja we zien het al.....dat moet vervangen worden. Niet in de kruipruimte gekeken niks niey. Deur dicht en dat was het.

  reageer
 • Dirk

   

  Nou alle onveilige gasmeters in Dronten nog .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert