'Lelystad houdt na 50 jaar pioniersgevoel'

LELYSTAD
De viering van het 50-jarig bestaan van Lelystad heeft laten zien dat de kracht van de stad nog steeds zit in het pionieren.

Dat zegt de Lelystadse burgemeester Ina Adema in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Ina Adema is tevreden over het verloop van het jubileumjaar. Ze ziet het bezoek van koning Willem-Alezander komende woensdag als een hoogtepunt. Adema vertelt dat ze de koning per brief heeft uitgenodigd, en dat hij vrij snel in ging op dat verzoek.

reacties (14)

 • joop

   

  jammer dat je er niks van merkt hier in lely,je zou toch denk dat er een groot feest of iets zou moeten zijn of een bepaalde herdenkingsmunt...of iets anders voor de bewoners van Lelystad....

  reageer
 • Barbara

   

  Houdt u niet van grapjes Poe? Wij allen zijn toch een familie ondertussen? Gezellig toch?

  reageer
 • Poe

   

  De koning heeft niets te bepalen mbt ministersposten, wat een gezever weer..

  reageer
 • Harry Klein

   

  Graag de naam van onze vorst goed spellen!

  reageer
 • Barbara

   

  Ik ben het niet helemaal met je eens, want pionieren is een v.n.l een karaktereigenschap die ten alle tijden, in allerlei situaties ingezet kan worden. Het is dus niet alleen een gevoel, maar voornamelijk een daad weten te stellen in vaak onbekende, onzekere situaties, en dan vooral van doorpakken weten!Voor een nieuwe burgemeester geldt dat ook, maar waarom een bezoekje van de Koning nu weer het allerleukste moment zou zijn op dit partijtje voelt een beetje kleverig, als een bereidvolle voorbode voor sollicitatie die over een paar jaar wel plaats zal hebben.Ministerspost o.i.d voor Ina. Zoiets zit er natuurlijk altijd achter ambitieuze dames en heren..Vrienden voor het leven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • G de Vries

   

  Ja laat het maar gezegd en duidelijk zijn, we zitten nog volop in de ontginning. Het wordt tijd dat onze verworvenheden nu aangewend gaan worden voor de "gewone burgers" zoals Merk zou zeggen.

  reageer
 • Fred

   

  Iemand die hier amper een jaar woont en dan zoiets roept. Burgemeester u heeft geen enkel recht van spreken over de pioniersgeest, dat kent u niet eens. Altijd maar di emensen die hier ene paar jaar wonen en het dan hebben over het pioniersgevoel gadver. Dat was iets van de mensen die hier in het begin woonden. Dat gevoel is helemaal weg (behalve bij een klein groepje mediageile politici) dankzij de overstroming aan randstatters

  reageer
 • Dirk

   

  Welke hoogtepunten zijn er dan geweest? Wat was er met de standaard feestjes anders dan in andere jaren en wat was er dan speciaal? Ja het uitsluiten van de echte pioniers uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Een soort discriminatie van de echte pioniers onder vaak moeilijke omstandigheden.

  reageer
 • Piet

   

  Haha en dat zegt de Burgemeester?? Ze heeft het alleen maar over hoe goed het in Veghel was. Wat weet zij van de Lelystadse cultuur en achtergrond. En pionieren?? Dat waren de eerste die hier woonden daarna is het overspoelt met mensen uit de randstad (en 1 uit Veghel) die alleen maar consumeerden. Soms is zwijgen goud waard, ook voor een burgemeester.

  reageer
 • HH

   

  Ik zou zeggen dat de naam Lelystad 65 jaar bestaat, en Lelystad zelf 68 jaar. Eerste paal wordt bijna altijd als stichtingsdatum gezien. Maar hoe dan ook: het blijft storend dat dit stukje geschiedenis steeds buiten beschouwing gelaten wordt, en dat er alleen maar naar de start van de bouw van de Zuiderzeewijk gekeken wordt.

  reageer
 • Lely

   

  De eerste paal werd geslagen op 31 oktober 1949 ( perceel P). Op 30 december 1952 kreeg werkeiland P officieel de naam Lelystad. Uit diverse dokumenten ,foto's en ansichten blijkt dan ook dat leden van het Koninklijk Huisreeds in 1954, 1956 LELYSTAD bezochten. Lelystad bestaat 30 december 2017 dus 65 jaar .

  reageer
 • Barbara

   

  Gefeliciteerd burgemeester dat u in 1 jaar tijd op zoveel moois bent getrakteerd. U bent met uw neus zogezegd in de boter gevallen! Blijven verwonderen om te kunnen blijven vragen naar het waarom ligt aan de basis van elk pionierskarakter.

  reageer
 • Barbara

   

  Pionieren hoeft na 50 jaar,zeker in deze tijd, niet afgelopen te zijn, want als je je niet meer kan/blijft verwonderen komen er ook geen vragen meer naar of over het "waarom".Aardig mens trouwens, onze burgemeester.

  reageer
 • Esveen

   

  Jammer dat de periode 1952-1967 is vergeten. Bestaan Almere is toch ook samen met A-haven. Geschiedenis wordt vervalst. Jammer voor de meest echte pioniers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert