Studenten bedenken plannen voor verminderen bijvangst

URK • Vr 10 november 2017 | 14:53 • Vrijdag 10 november 2017 | 14:53
Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft heeft ideeën gepresenteerd om de bijvangst van vissers te verminderen. De studenten kregen die opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en Flevo Campus.

Aanlandplicht 
Sinds 2013 mogen vissers geen ongewenste bijvangst meer terug in zee gooien. De gedachte achter deze Europese wetgeving is het tegengaan van voedselverspilling. Vissers worden daardoor gedwongen om na te denken over alternatieve vangstmethoden. Maar de techniek die het mogelijk maakt om alleen die vissen te vangen die je kunt verkopen, bestaat nog niet. Het gaat daarbij met name om platvis als schol en tong van de juiste grootte. 

Meerdere plannen
Meerdere studenten kwamen met het idee om de vissen onder water te meten voordat ze het net inzwemmen. Dat zou dan bijvoorbeeld gebeuren met luchtkussens of op basis van beeldherkenning. Ook is er een visserijcapsule bedacht die lokstoffen uitstoot voor tong en schol. De vissen worden vervolgens gemeten en alleen gewenste vis mag door zwemmen in het net. 

De plannen worden door een docent beoordeeld. Vervolgens wordt er gekeken of er ideeën zijn die uitgewerkt kunnen worden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel