Natuurmonumenten kan starten met opknapbeurt Waterloopbos

NOORDOOSTPOLDER • Vr 10 november 2017 | 13:40 • Vrijdag 10 november 2017 | 13:40
Met het beschikbaar komen van bijna 3 miljoen euro kan alvast een begin worden gemaakt met het opknappen van het Waterloopbos. Dat zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten, de eigenaar van het bijzondere rijksmonument in Noordoostpolder. 

Deze week stemden Provinciale Staten van Flevoland in met een provinciale bijdrage van 1,3 miljoen euro voor de opknapbeurt. Verder is inmiddels 1,5 miljoen euro uit de zogenoemde Zuiderzeelijngelden voor het Waterloopbos beschikbaar gekomen.

Het Waterloopbos tussen Kraggenburg en Vollenhove staat vol met miniaturen van waterbouwwerken. Met proefmodellen werden vroeger in het bos de golfslag en waterstromen in havens, riviermondingen en langs kusten in kaart gebracht of voorspeld. Een aantal van die waterwerken is bewaard gebleven, maar de afgelopen decennia wel in verval geraakt.

Het eerste geld voor de opknapbeurt zal volgens Natuurmonumenten vooral worden gebruikt om het bos toegankelijker voor bezoekers te maken. Zo komt er meer parkeergelegenheid en een nieuw bezoekerscentrum. Verder moet een aantal waterwegen in het bos worden uitgebaggerd en zal een aantal waterwerken worden opgeknapt. 

Voor de totale opknapbeurt van het bos en de omgeving is de komende 10 jaar zo'n 7 miljoen euro nodig. Natuurmonumenten draagt zelf ook een deel bij en heeft goede hoop dat ook de rest van het geld er op termijn komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel