Natuurmonumenten kan starten met opknapbeurt Waterloopbos

NOORDOOSTPOLDER
Met het beschikbaar komen van bijna 3 miljoen euro kan alvast een begin worden gemaakt met het opknappen van het Waterloopbos. Dat zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten, de eigenaar van het bijzondere rijksmonument in Noordoostpolder. 

Deze week stemden Provinciale Staten van Flevoland in met een provinciale bijdrage van 1,3 miljoen euro voor de opknapbeurt. Verder is inmiddels 1,5 miljoen euro uit de zogenoemde Zuiderzeelijngelden voor het Waterloopbos beschikbaar gekomen.

Het Waterloopbos tussen Kraggenburg en Vollenhove staat vol met miniaturen van waterbouwwerken. Met proefmodellen werden vroeger in het bos de golfslag en waterstromen in havens, riviermondingen en langs kusten in kaart gebracht of voorspeld. Een aantal van die waterwerken is bewaard gebleven, maar de afgelopen decennia wel in verval geraakt.

Het eerste geld voor de opknapbeurt zal volgens Natuurmonumenten vooral worden gebruikt om het bos toegankelijker voor bezoekers te maken. Zo komt er meer parkeergelegenheid en een nieuw bezoekerscentrum. Verder moet een aantal waterwegen in het bos worden uitgebaggerd en zal een aantal waterwerken worden opgeknapt. 

Voor de totale opknapbeurt van het bos en de omgeving is de komende 10 jaar zo'n 7 miljoen euro nodig. Natuurmonumenten draagt zelf ook een deel bij en heeft goede hoop dat ook de rest van het geld er op termijn komt.

reacties (8)

 • .\/\/.

   

  Het is een ontzettend interessant bos. Ik hoop dat de opknapbeurt recht doet aan de oorspronkelijke functie én de huidige natuur. Met andere woorden: geen frituur svp.

  reageer
 • Betsy Bos-Schoutrop

   

  Ik ben bang dat als er een parkeerterrein en bezoekerscentrum zijn gerealiseerd het grootste deel van het geld op is en dat de het opknappen van de kunstwerken weer niet doorgaat. Doe het werk in omgekeerde volgorde, zie of het veel bezoekers trekt en zorg dan voor de rest.

  reageer
 • Jos holtslag

   

  Weggegooid geld !

  reageer
 • Roel

   

  Jammer dat men het wil veranderen Doordat er meer mensen gaan komen raakt men soorten kwijt ben ik bang voor.

  reageer
 • verdrietig maar doorgaan

   

  Moeilijk te verkroppen. Er word zo veel geld geïnvesteerd in een bos wat gewoon een normaal bos is. Enkel dat er enige modellen staan die op mondiaal niveau gebruikt zijn blijft men roepen Het Waterloopkundig Bos. Wij hebben als laatste medewerkers altijd gehoopt dat met name de Gemeente Nooroostpolder inzag wat voor impact dit bos met bijbehorend bedrijfsleven voor de gemeente zou betekenen. Als men in de tijd terug gaat had deze gemeente geen cent over om dit bedrijf te behouden voor de polder. Dit resulteerde in het ontslag van bijna 250 medewerkers en bijna 2000 gezinsleden. Had men dit bedrag in guldens geïnvesteerd eind jaren negentig dan was dit bedrijf een aanwinst geweest op werk en kennis niveau voor deze regio. Het is en blijft een prachtig terrein maar 99% van de huidige bezoekers weet niet wat voor impact dit heeft gehad voor de wereld en de Nederlandse waterwerken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  Supergaaf bos. Maar dat bezoekerscentrum is toch prima zo. Mensen komen daar voor t bos, niet om binnen te zitten.

  reageer
 • CJW

   

  Jammer, het is er nu zo mooi omdat de natuur het langzaamaan overneemt. Je zou zeggen: dat spreekt Natuurmonumenten wel aan....... Maar niets is minder waar.

  reageer
 • Ger Boerema

   

  Goed nieuws voor Noordoostpolder! Mooi om te zien dat de jarenlange strijd tegen de magalomane plannen van projectontwikkelaar Welles uiteindelijk zoiets prachtigs oplevert voor de gemeenschap.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert