Ook camera's op binnenwegen in Flevoland

FLEVOLAND
De politie breidt het aantal camera's dat kentekens van automobilisten checkt fors uit. Dat meldt de NOS. Tweehonderd bestaande flitspalen op de binnenwegen in ons land worden uitgerust met ANPR-camera's.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, oftewel kentekenherkenning. De camera's registreren welke auto's voorbijrijden en controleren bijvoorbeeld of de eigenaren worden gezocht door de politie.

Buitenring & Gooiseweg
Ook in Flevoland worden dus camera's geplaatst, blijkt uit het overzicht dat de NOS van de politie heeft gekregen. Het gaat om de Buitenring in Almere (N702) en om de kruising van de Gooiseweg met de Larserweg tussen Zeewolde en Dronten.

De nieuwe camera's worden de komende weken bevestigd aan de flitspalen. De politie hoopt zo meer verdachten te kunnen spotten. Die blijven nu grotendeels buiten beeld zolang ze de snelweg mijden.

"Als bijvoorbeeld een auto gestolen is, willen we hem wel graag zien voor hij de grens over is", zegt Ido Nap die bij de Nationale Politie eindverantwoordelijk is voor ANPR. "We willen daarom niet alleen zicht hebben op de snelwegen, maar ook op de provinciale wegen. Daarvoor hebben we een aantal strategische plekken uitgekozen."

Gescheiden
De camera's worden gemonteerd in bestaande flitspalen. De systemen zijn gescheiden, omdat het flitsen door het Openbaar Ministerie wordt gedaan en de politie over het scannen van de kentekens gaat.

Privacy
Privacydeskundigen hebben bezwaar tegen het toenemend gebruik van ANPR. Nu mag de politie alleen nog de gegevens van verdachte voertuigen bewaren. Dinsdag praat de Eerste Kamer over een wetsvoorstel om de kentekengegevens van alle automobilisten, verdacht of niet verdacht, vier weken op te slaan. De Tweede Kamer is daar al mee akkoord. 


reacties (14)

 • Ploeg

   

  Niemand wil dit en toch gebeurd dit. Zolang er te veel fouten gemaakt worden en onschuldigen hier last van hebben. Gewoon niet doen. Ga eerst eens fatsoenlijk aangiftes opnemen ipv afhouden dan is dit allemaal niet nodig. Dient maar voor een zaak en dat is de financiele niets meer niets minder. Iedereen weet dit.En dan heb ik het nog niets eens over de verzekering ik wil geen kapotte spullen terug zeker geen auto etc etc

  reageer
 • Djinx

   

  Ik denk dat meneer Dick wellicht met een alu hoedje op angstig naar boven kijkt naar de Chem trails onderwijl luid de apocalips voorspellend aan zijn medegelovers in samenzweringstheorieën. Ja, de overheid en veiligheidsdiensten kan iedereen in de gaten houden en nee, dat doen ze niet zomaar omdat ze er zin in hebben. Ze hebben wel wat beters te doen met hun beperkte tijd en menskracht dan te bekijken waar u mogelijk uw hond door de bossen laat rennen of zaterdag de boodschappen haalt. Tenzij er een vlaggetje naast uw naam staat, zal u nooit wat merken van deze zaken.

  reageer
 • Dick

   

  Ik voorspel geen apocalyps, ik voorspel alleen het begin van de Unie van Nederlands Socialistische Republiek aan. Daar gaat het steeds meer op lijken namelijk. Veiligheid en beveiligen KUN je niet vanuit je stoel achter een bureau, veiligheid bewaak je door op straat aanwezig te zijn. En al deze onzin is nergens voor nodig, bij al deze dingen die er heden ten dage plaats vinden weten ze haast direct wie er achter zit. Neem aanslagen, het commentaar "We hadden ze op de radar" volgt over het algemeen vrij snel. Dus al die extra informatie is nergens voor nodig.

 • Christine

   

  Hij die zijn vrijheid opgeeft voor veiligheid zal geen van beide hebben!!23

  reageer
 • De Vries

   

  Ik zeg DOEN! Als je niets te vernergen hebt dan mogen ze je gerust fotograferen. Kan alleen maar in je voordeel werken als alle nummers geregistreerd worden.

  reageer
 • Dick

   

  Dat had je gedroomd. De overheid heeft daar hele snode plannen mee. Maar daar krijg jij niets van te horen. Op weg naar totale controle van de burger, DDR 2.0 zeg maar. Jij hebt meer privacy te beschermen. Maar daar kom je vanzelf achter.

 • SJP

   

  En zo sluipt de dictatuur binnen... voorproefje van de Sleepnetwet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Mensen hebben het naar over hun privacy, en daarom zouden die flitspalen er niet mogen komen, wat een onzin natuurlijk alsof onze privacy al dan niet op straat ligt. Van iedere Nederlander is bekend wie hij is, wat hij doet, wat hij verdiend, of hij een strafblad heeft etc. etc. Als het al over kentekens van auto's zou gaan dan zouden ze in Den Haag beter een maatregel kunnen bedenken dat al die buitenlanders die in Nederland werken ook eens wegenbelasting gaan betalen.

  reageer
 • Pzaal

   

  Prima actie dit. Van mij part plaatsen ze er nog 1000 camera's bij in Nederland.

  reageer
 • Dick

   

  Tuurlijk, geef jij maar lekker je privacy op. 4 weken lang alle gegevens bewaren, net als de sleepnet. Als er een crimineel in jouw buurt woont mag jouw internetverkeer gemonitord worden. Het slaat helemaal nergens op, er wordt geen crimineel meer door gevangen want diegenen die in die gegevens moeten gaan spitten weten niet eens waar ze naar moeten zoeken. Daarom weten terroristen nog steeds aanslagen te plegen. De daders daarvan blijken namelijk iedere keer al lang op de radar van de veiligheidsdiensten zichtbaar te zijn. Zoook criminelen, ze weten wel wie het zijn, ze doen er alleen niks mee.

 • kees

   

  bij kruising Gooiseweg met de Larserweg zijn ze al gemonteerd

  reageer
 • Harm

   

  Wat voegt dit bericht hier toe, dit was al op het landelijk nieuws

  reageer
 • Henk

   

  Waar zijn nu die heren en dames politici die dit plan een jaar of 6 geleden nog de grond in boorden?? Die hadden geen enkel lef en durfden niks te beslissen, het blijkt toch wel een goed idee dus! De politici waren niet met veiligheid bezig maar net hun eigen hachje voor de verkiezingen. Waar zijn ze nu?? (Vast een mooie geregelde baan)

  reageer
 • jan

   

  goede ontwikkeling. over 10 jaar kan je geen stap meer zetten of je bent te vinden. dat kan ook niet anders en is prima. toch ben ik ook dankbaar dat ik de tijd heb meegemaakt dat je naar buiten ging zonder bereikbaar te zijn if gefilmd te worden

  reageer
 • Sorry hoor maar de grote criminelen rijden bijna altijd rond in auto's van katvangers, auto's met buitenlands kenteken of ze huren een auto.. De ANPR heeft voor die doelgroep dus weinig nut en dat weten politie en justitie ook. Het is om de gewone man/vrouw goed in de gaten te houden.

  reageer
 • Pieter

   

  Een overheid die zijn burgers wantrouwt en begluurt en bespiedt is een hele foute overheid die je maar beter goed in de gaten moet houden. Wat een prettig land om in te leven. Kijk ook eens naar die onzinnige Attentie Attentie Buurtpreventie in de hoek van Nagele. In 75 jaar tijd is er nog geen theelepel gestolen daar. De angst regeert en erger: de (lokale overheid doet er braaf aan mee en wakkert het zelfs aan. Foute boel! Hele foute boel!

  reageer
 • Jan

   

  Dus de Buurtpreventie is juist in Nagele onzinnig omdat er in 75 jaar nog geen theelepel gestolen zou zijn? Tja, Nagele is ook nog maar dik 60 jaar oud en ach, afgezien van de hele reeks inbraken in de plaatselijke supermarkt een paar jaar terug en diverse woninginbraken (oa. bij mijn buren) is het hier inderdaad redelijk rustig...

 • Jan

   

  Fijn voor de hoek van Nagele dat de theelepels veilig zijn. Ik vind die camera's 'n prima idee. Als u niets te vrezen heeft hoeft u ook niet bezorgd te zijn als u kenteken vier weken wordt bewaard. Overheid, goede zaak. Doe maar op iedere hoek van de straat.

 • .\/\/.

   

  Criminelen lachen zich rot om dit soort meningen. Vooral de opsporingsdiensten zo min mogelijk bevoegdheden geven om criminelen te pakken. Daar komen we verder mee. Het zou toch mooi zijn als mensen zoals u eens beroofd zouden worden en dat dan blijkt dat de politie weinig kan omdat u zo bang was dat ook uw kenteken 4 weken bewaard werd?

 • Henkie

   

  Moet ik hieruit begrijpen dat Lelystad en Almere criminele steden zijn waar boeven vandaan vluchten? En gaan die boeven dan echt langs deze camera's rijden? Volgens mij heb ik een hoofdstuk gemist ...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert