Alex L. hoort straf voor doden Manon en Fleur

LELYSTAD
Alex L., de man die heeft bekend zijn vriendin Manon Pieters (41) en stiefdochter Fleur (15) te hebben gedood hoort vandaag welke straf het gerechtshof in Leeuwarden hem oplegt. Het Openbaar Ministerie heeft een een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak in het hoger beroep wordt iets na 12:30 uur verwacht.

Kruipruimte
L. doodde Manon en Fleur in december 2015 en verstopte de lichamen daarna in de kruipruimte van hun woning in de Kinselmeerstraat. De rechtbank in Lelystad veroordeelde L. vorig jaar tot 30 jaar cel met tbs. Dat is de op één na hoogste straf die in Nederland kan worden opgelegd. 30 jaar cel met tbs was ook de straf die justitie op dat moment eiste. 

Tbs
Alex L. besloot in hoger beroep te gaan omdat hij zegt niet 30 jaar te willen wachten op een tbs-behandeling. Hij gaf tijdens het hoger beroep aan te hopen op een straf die bijvoorbeeld 5 of 10 jaar lager uitvalt, zodat de tbs-behandeling eerder begint. 

Het Openbaar Ministerie wil daar niks van weten, en eiste dus levenslang. De advocaat-generaal sprak van 'weerzinwekkende delicten'. "De nabestaanden was het niet eens gegund fatsoenlijk afscheid te nemen. Verdachte heeft met een volstrekt oninvoelbare kilte gehandeld en het is niet te bevatten welke diepe angst het meisje in haar laatste levensmomenten moet hebben gevoeld. Het dumpen van de lichamen in de kruipruimte is ronduit mensonterend."

Discussie over levenslang
Op het moment dat de rechtbank in Lelystad de zaak tegen L. vorig jaar behandelde was er net discussie ontstaan over het opleggen van levenslange gevangenisstraffen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat levenslang in Nederland eigenlijk inhumaan is.

Dit omdat levenslang in ons land ook echt levenslang is en er geen reëel zicht is op vrijlating. Alleen de koning kan levenslang gestraften gratie verlenen. Dat is sinds 1986 één keer gebeurd bij een gevangene die op sterven lag. De uitspraak van het Europees Hof zorgde ervoor dat het OM een tijd lang heel erg terughoudend was met het eisen van levenslang.

Wetswijziging 
Inmiddels worden er wel weer levenslange straffen geëist en ook opgelegd. Een wetswijziging moet het mogelijk maken dat een onafhankelijk adviescollege na 25 jaar toetst of een begin gemaakt moet worden met ‘activiteiten gericht op terugkeer in de samenleving.’ Ook de belangen van slachtoffers en nabestaanden worden daarin meegenomen. De staatssecretaris beslist uiteindelijk of hij het advies van de commissie uitvoert.

reacties (15)

 • Wendy

   

  We missen je nog steeds

  reageer
 • .\/\/.

   

  "We leggen geen doodstraf op maar we sluiten iemand voor de rest van zijn leven op. En dat is precies hetzelfde als doodstraf." - met het 'kleine' verschil dat je een gerechtelijke dwaling bij levenslang recht kan zetten, en bij de doodstraf niet.

  reageer
 • Tuuk

   

  Precies helemaal mee eens!!

  reageer
 • Meta

   

  Ik hoop op levenslang. Pieter heb jij wel enig idee wat Fleur heeft moeten doormaken? Nooit meer vrij voor dit walgelijk monster.

  reageer
 • Yoshua

   

  30 jaar en TBS staat gelijk aan levenslang. Eerst 21 jaar vastzitten en dan minimaal 9 jaar in de tbs setting die iedere twee jaar kan worden verlengt. De langstzittende TBS cliënt die zat 52 jaar vast. Levenslang of TBS is om het even.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • lelystadje

   

  IK denk dat rechters heel goed snappen, dat deze mensen niet meer in de maatschappij horen. Echter ze zijn gebonden door de wet, ook al zouden ze misschien anders willen

  reageer
 • Janos

   

  Vreselijk wrede daad .hoe ongelooflijk angstig moet dat meisje zijn geweest. Bij deze wrede daad hoort een wrede straf levenslang voor dit monster. Met 30 jaar en tbs ben ik bang dat hij na ruim 20 jaar alweer een weekendje op verlof mag.

  reageer
 • Merreha

   

  Het Europese hof voor de mensenrechten. Zij bepalen dat het niet humaan is om iemand levenslang op te sluiten. Compleet doorgeschoten gedachtengang om de rechten van dit door gasten te willen beschermen. Iemand die in koele bloede een mens heeft vermoord kan zich dus beroepen het EVRM. Dat zeg ik, compleet doorgeschoten en dat wordt door rechters gehonoreerd. Gekke wereld !

  reageer
 • Pieter

   

  Hoogste tijd om na te denken of levenslang wel levenslang moet zijn. Het lijkt erop dat dit weer zo'n typisch christelijk-Nederlands compromis is geweest: We leggen geen doodstraf op maar we sluiten iemand voor de rest van zijn leven op. En dat is precies hetzelfde als doodstraf. Rechters moeten zich niets aantrekken van De Stem des Volks. Want daar is nog nooit iets goeds uit voort gekomen.

  reageer
 • Dirk

   

  ik voel een taakstrakje van 240 uur aankomen,

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Gewoon levenslang voor dit soort types. Michel P is het helaas levende bewijs dat terugkeren in de maatschappij gewoon niet mogelijk is. Deze personen zijn niet te repareren dmv een pilletje of behandeling. Opzouten met die Alex. En over inhumaan gesproken. Jammer joh. Iemand vermoorden en wat nog meer is vele malen erger.

  reageer
 • Lies

   

  Wanneer snappen rechters e.d. nu eens dat dit soort monsters NIET in deze maatschappij thuishoren? Levenslang inhumaan? dit geldt alleen voor de nabestaanden...

  reageer
 • Elbert

   

  Nooit meer vrij natuurlijk. Als men dit niet snapt moet je echt met je plasje naar de dokter.

  reageer
 • Tuuk

   

  Hoop dat hij ook echt levenslang krijgt! Dit beest hoort nooit meer buiten te komen!!

  reageer
 • LEVENSLANG!!!! En niet anders!! Het is een beest en die hoort in deze maatschappij niet thuis!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert