Alex L. krijgt opnieuw 30 jaar cel en tbs voor doden Manon en Fleur

LELYSTAD
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Alex L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar plus tbs voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en stiefdochter Fleur (15) uit Lelystad. Het Openbaar Ministerie had vorige maand levenslang geëist. Daar ging het hof dus niet in mee. Het hof acht bewezen dat Alex L. Manon heeft gedood. Bij Fleur is er sprake van voorbedachten rade. Daar is dus sprake van moord. Ook had hij haar verkracht.

Kruipruimte
L. doodde Manon en Fleur in december 2015 en verstopte de lichamen daarna in de kruipruimte van hun woning in de Kinselmeerstraat. De rechtbank in Lelystad veroordeelde L. vorig jaar tot 30 jaar cel met tbs. Alex L. ging daartegen in hoger beroep omdat hij geen 30 jaar wilde wachten op een tbs-behandeling.

Weerzinwekkend
Maar het Openbaar Ministerie vond de delicten zo weerzinwekkend, dat het in hoger beroep levenslang eiste. Het gerechtshof legt Alex L. nu dezelfde straf op als de rechtbank in Lelystad vorig jaar deed. Het hof kiest daarmee voor zekerheid, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over de wetgeving rond levenslange straffen. Een onafhankelijke adviescommissie zou na 25 jaar kunnen toetsen of L. kan terugkeren in de samenleving. Het hof wil het risico niet lopen dat hij onbehandeld vrij komt.

Niet aanwezig
Alex L. was maandag zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Ook zijn advocaat Yehudi Moszkowicz niet. Nabestaanden van Manon en Fleur waren wel aanwezig. Aan hen is een schadevergoeding toegekend voor de begrafeniskosten. De zoon en broer krijgt daarnaast ook een vergoeding van therapiekosten en shockschade.

reacties (13)

 • Barbara

   

  Dank voor uitleg Treintje63..Dank voor je uitleg. Hoe dan ook het blijkt een luxe, deze behandeling, in tegenstelling tot de zorg voor de zoon en verdere familie. Als je het scherp wil stellen loopt er geen mens rond zonder een of andere stoornis, maar hoe dan ook de daden zijn gepleegd door deze persoon en voor hem volop zorg door verzorgenden die er hun salaris mee mogen/kunnen verdienen. Jammer dat de dader niet in de rechtbank verscheen, zo hadden de nabestaanden die wel zo dapper waren elkaar nog eenmaal in de ogen kunnen kijken. Dat zou wellicht nog ietsjes van genoegdoening hebben kunnen betekenen.

  reageer
 • Treintje63

   

  Het blijft gruwelijk wat er gebeurd is en ik hoop dat er goede zorg is voor de nabestaanden om dit te verwerken. De zorg die de dader krijgt over tenminste 20 jaar is alleen maar om de maatschappij te beschermen tegen nogmaals dit soort daden van deze man. Je vroeg uitleg over waarom het ene deel toerekeningsvatbaar was en het andere niet. Deze misdaad bestond ook nog uit meerdere delen namelijk moord en verkrachting en daar kan het verschil ook nog in liggen.

 • Barbara

   

  TBS mosterd na de maaltijd? Vergelding voor het toerekeningsvatbare, en behandeling tegen het ontoerekeningsvatbare. Waarom ben je voor het ene wel en het andere deel niet toerekeningsvatbaar?

  reageer
 • Treintje63

   

  Dat wordt dus uitgezocht in het Piet Baan Centrum. De eerste moord is waarschijnlijk in een vlaag van verstandsverbijstering gedaan en dan is iemand niet toerekeningsvatbaar. De tweede was een tijdje daarna waardoor de dader tijd had om na te denken en dus ook tijd had om te stoppen. Hierdoor werd deze moord hem wel aangerekend. En dan heeft het ook nog te maken met wat van zijn daden aan een persoonlijkheidstoornis te wijten valt. Alles waar hij zogezegd niks aan kan doen omdat het door een stoornis komt krijgt hij geen gevangenisstraf voor maar TBS.

 • Yoshua

   

  Pure onzin wat jij schrijft Dirk. Na 21 jaar zit zijn straf erop in detentie en gaat hij naar een TBS setting die minimaal 9 jaar zal gaan duren. Daarna wordt iedere twee jaar gekeken hoe het met hem gaat en of de TBS zal moeten worden verlengt. In het slechtste scenario zal hij over dertig jaar pas buitenstaan. Vergeet niet dat de langstzittende TBS cliënt er 52 jaar in heeft gezeten.

  reageer
 • Thomas

   

  U bent alweer vergeten dat iemand die eerder 16 jaar en TBS kreeg, 7 jaar later alweer buiten stond en direct een moord beging? Na iets minder dan de helft van de straf gaan ze al naar TBS, en daar kunnen ze binnen een paar maanden deels worden vrijgelaten als ze de slappe SPH'ertjes daar voldoende kunnen manipuleren of intimideren. Deze moordenaar kan met dit vonnis op zak, in 2032 alweer vrij over straat lopen, lekker feesten van zijn uitkering in het weekend, en op zoek naar nieuwe slachtoffers.

 • Treintje63

   

  TBS wordt elke 2 jaar getoets Yoshua dus het wil niet zeggen dat het minimaal 9 jaar duurt. Dat ligt echt aan hoe de vooruitgang van de te behandelen persoon dan is. En dit wordt weer getoetst bij de rechter. Het gemiddelde verblijf in een TBS-kliniek is 8 jaar.

 • Flevoburger

   

  Dat een verdachte na een uitspraak in hoger beroep kan gaan da's misschien wel een goed ding. Echter, om dan zelf niet aanwezig te zijn bij de uitspraak van dit hoger beroep.

  reageer
 • Marijke

   

  Hij komt niet meer vrij. Hij moet eerst 30 jaar de gevangenis in, DAARNA begint pas zijn tbs behandeling..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • 30 jaar!!!! Wat moet je in Nederland in godsnaam doen om levenslang te krijgen!!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat is vrij eenvoudig op wikipedia terug te vinden ('levenslang nederland' zoeken). In veel gevallen gaat het dan om extreem geweld in georganiseerd verband.

 • Hans B

   

  Hij heeft 30 jaar plus tbs gekregen. Als hij de straf heeft uitgezeten is hij dus echt niet op vrije voeten. De tbs kan door de rechter zelfs telkens verlengd worden zodat hij in feite toch levenslang heeft. Gebeurt wel vaker.

 • R.Freisler.

   

  Deze straf van 30 jaar is nog veel te laag, geen 30 jaar maar 3x levenslang en als het kan nog langer.

  reageer
 • Rien

   

  Hulde voor de rechterlijke macht die alle mogelijke middelen heeft benut waarmee zij zo groot mogelijke zekerheid kunnen geven dat deze man zo lang mogelijk achter slot en grendel verdwijnt.

  reageer
 • BBS

   

  De pil van drion werkt prima op dit soort mensen

  reageer
 • Dirk

   

  dertig jaar nou over 20 jaar stat hij weer buiten dus .

  reageer
 • SvL

   

  Is nog niet lang genoeg

  reageer
 • Rob

   

  Zonde van het geld dat dit allemaal weer gaat kosten voor zo'n gestoorde. Hiervoor bestaan er in de wereld hele andere methodes. Over een aantal jaren mag onze samenleving weer als proeftuin fungeren met Anne Faber nog vers in het achterhoofd.

  reageer
 • Rob

   

  Zal het leed van de nabestaande niet verzachten. Maar beter zo. überhaupt t lef om in beroep te gaan. Nooit meer terugkeren in de maatschappij.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert