Kamp is een dorp in de stad

LELYSTAD
Al bijna 10 jaar zet Belangen Comité Kamp zich in om de wijk Kamp in Lelystad mooier te maken. Drijvende kracht achter het comité is Fred Wilcke. Samen met zijn vrouw Lia woont hij sinds 1986 in de wijk. De eerste keer dat Fred in de buurt 'actief' was toen hij zag dat werklui een gat aan het graven waren in een plantsoen voor zijn huis. Daar had de gemeente een speeltoestel bedacht, maar de buurt was niet op de hoogte gebracht. De defensie-medewerker kwam in het geweer; het speeltoestel werd verplaatst.
 
Klaagcultuur
Wilcke merkte dat bewoners tegen elkaar klaagden over van alles en nog wat en dat er een groot wantrouwen tegenover de instanties heerste. Volgens Wilcke deels terecht: de professionals van de overheid waren te passief, bewoners hadden het gevoel dat ze tegen een muur opliepen. Er gebeurde van alles in de wijk, maar bewoners vonden dat ze geen zeggenschap hadden. Er werd vooral voor hen gedacht. “Er was veel negativiteit, mensen trokken zich terug en voelden geen verantwoordelijkheid voor de buurt waarin ze woonden,'' herinnert Wilcke zich.
 
Belangen Comité Kamp
Om de kloof tussen burgers en overheid te verkleinen en de negatieve spiraal te doorbreken werd in 2008 in buurthuis De Wildzang een bewonersavond georganiseerd waar zo'n 75 geïnteresseerden op afkwamen. Belangen Comité Kamp was geboren, Fred Wilcke werd voorzitter en binnen een mum van tijd was het eerste actiepunt een feit: het wijkpreventieteam. Wilcke: “Met speciale jassen voor de herkenbaarheid gingen we met een mannetje of acht wekelijks de wijk in en keken kritisch naar het straatbeeld. Spraken mensen aan op hun gedrag en stonden binnen de kortste keren bekend als de ogen en oren van de wijk."

"Ik had vanaf het begin korte lijnen naar de gemeente, de woningbouwvereniging, HVC, stichting Welzijn en andere instanties" vervolgt Wilcke. "Als bewoners mij iets vragen, is het mijn eer te na om te zeggen: dat weet ik niet. Als voorzitter kan ik mij dat niet permitteren, ik moet op elke vraag een antwoord kunnen geven waar mensen mee verder kunnen. Dat is de enige manier om vertrouwen op te bouwen. Het gaat om geloofwaardigheid.”
 
De Kamp 
Als Fred Wilcke zijn wijk sociaal-maatschappelijk moet typeren zegt hij: wijk met veel sociale huurwoningen, tot op zekere hoogte een aandachtswijk, redelijk multicultureel, meeste mensen werken, maar hebben het niet breed. Verloedering en vereenzaming liggen op de loer. Een wijk waar je vinger aan de pols moet houden. En dat doet de harde kern van het Belangen Comité Kamp en een groepje oproepkrachten. Wilcke, gekscherend: “Wij zijn de voorpost ambtenaren van de Kamp.”
 
Deze hele week volgen we Fred en het Belangen Comité Kamp en hun werkzaamheden in de wijk.

reacties (12)

 • Frances Gruijters

   

  De Wildzang is geen buurthuis, maar een Montessorrischool waar mijn kinderen op hebben gezeten. Het systeem is montessorri is nog steeds geweldig.

  reageer
 • Inwoner

   

  Wat kun je in Lelystad eigenlijk nog dien zonder dat er geklaagd wordt?

  reageer
 • Piet

   

  Is hij nog steeds voorzitter? Veel ik ik ik...speciale jassen...Ik korte lijntjes... Spreek regelmatig bewoners die DE oren en ogen helemaal niet kennen. Het is een beperkt clubje en op micro niveau succesvol......Voor dit artikel is weinig onderzoek gedaan..jammer ook weer

  reageer
 • Ida

   

  Ik ben blij met het BCK. Ze doen veel voor de buurt: vervanging gasleidingen ,schoonmaakdag,etc En ja de beste stuurlui staan aan wal .

 • Sofie

   

  Om te lachen. Heb daar gewoond bijna 18 jaar. Dit jaar verhuist en kan weer eens genieten. Deze man doet aan vriendjespolitiek. Mijn zo gezegde over buren deden niks. Mijn getreiterd valse aangifte gedaan. Maar letten op me. De buurvrouw die elke keer van de bank af kwam om te kijken Wie er bij me kwam. En dan met haar gezicht bijna tegen hey raam aan. Na 4 jaar kregen hun de officiële waarschuwing van de woningbouw en centrada doorgaan naar de rechtbank. Dan wil deze man een mooi verhaal vertellen. Ga toch heen heb nog nooit zo een hypocriet meegemaakt. Dan door de buurt lopen pfff waar was je al die tijd dan.

  reageer
 • Max

   

  Beetje jammer alleen dat er nog steeds veel gespuis rondloopt en vanuit huis dealen en daardoor overlast veroorzaken, maar daar hoor je dit clubje niet over! Oogjes dicht en snaveltjes toe, nieuwe aflevering van de Fabeltjeskrant!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kiezer

   

  Nu al op verkiezingstournee voor de IPL

  reageer
 • Jose

   

  Buurthuis de Wildzang??

  reageer
 • Blije bewoner van de kamp

   

  Deze club mensen is een voorbeeld voor andere steden en wijken. Belangeloos je inzetten voor je omgeving. Zoals gezegd is het een wijk waar veel mensen werken maar niet al te veel te besteden hebben. Door deze betrokken mensen is de wijk prettig om in te wonen.

  reageer
 • Johan

   

  Ah heerlijk, kleinburgelijke betutteling ten top. Vreselijk dit.....

  reageer
 • Jeanny

   

  Leuk. Ik woon hier sinds 2009 met veel Plezier!

  reageer
 • Jan

   

  Kamp, een steeds verder verloederende buurt. Nu 11 jaar nadat ik hier ben komen wonen, is het van kwaad naar erger. De reden ervoor is simpel te verklaren, oplossingen helaas niet eenvoudig, waarschijnlijk zelfs onhaalbaar. Zoals met veel andere sociale woningbouw wijken, er komen steeds meer bewoners bij die uit de onderlaag van de maatschappij komen. Zowel financieel als qua gedragingen. Wat er erg veranderd is dat de mensen die erbij komen voornamelijk uit niet westerse landen afkomstig zijn. En dat betekent slecht of geen Nederlands spreken, afzijdig blijven van niet eigen cultuur en het eeuwige hangen aan het infuus van de bijstand. Gevolg, getto vorming. Blij dat ik eindelijk weg kan uit deze buurt, vooral rond het kleine winkelcentrum is in de avonduren de veiligheid ver te zoeken. Groepjes getinte jongeren, rondhangen in auto's (betaald van wat?) op de vrijwel lege parkeerplaats (zegt al genoeg over de bewoners, geen auto, geen werk), daarin dealen, het altijd aanwezige geschreeuw in het donker. Teveel om op te noemen. De investering van het geld van de EU om de bestrating en dergelijke rond de havenkom op te knappen is een pleister over een rottende wond. Dezelfde havenkom is een punt waar hangjongeren, asielzoekers ed de boventoon voeren. De grote fout is in Lelystad dat er teveel clusters van goedkope huurwoningen zijn waar totaal geen strakke controle wordt uitgeoefend op simpele zaken als het uiterlijk van tuinen, samenscholing bij de havenkom van klanten die blijkbaar wel het geld hebben voor hun smartphones, maar verder de hele dag maar een beetje niets doen, daarbij ondersteund door gratis geld. Vreemd, aangezien er steeds meer vraag naar personeel komt. En toch blijken steeds dezelfde types er mee weg te komen om al uitkeringtrekkend overlast te veroorzaken.

  reageer
 • Jaap

   

  Het begint al goed een speeltoestel prima,maar niet voor mijn deur.

  reageer
 • Koos

   

  Precies, dat is nu juist hoe het NIET moet... clubje mopperaars die er al 30 jaar wonen. brrrr.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert