Korfbalvereniging Exakwa discrimineerde jeugdlid

LELYSTAD
Korfbalvereniging Exakwa uit Lelystad discrimineerde een jeugdlid op grond van een handicap of chronische ziekte, door hem vanwege zijn beperkingen geen toestemming te geven om mee te gaan met een jeugdkamp. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens

Geen extra begeleiders
Een jeugdlid van korfbalvereniging Exakwa mocht vanwege zijn beperkingen niet mee met het jaarlijkse jeugdkamp van vier dagen, omdat hij één-op-één-begeleiding nodig heeft. De vader van het jeugdlid heeft aangeboden om mee te gaan om de begeleiding te verzorgen. Ook hebben de ouders aangegeven dat een professionele begeleider mee zou kunnen gaan. Maar Exakwa wilde geen extra begeleiders meenemen op het kamp, waardoor het jeugdlid niet mee kon gaan. 

Onvoldoende gemotiveerd
Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft de Lelystadse club onvoldoende gemotiveerd waarom het meenemen van een ouder of professioneel begeleider te veel gevraagd zou zijn voor de vereniging of de kampcommissie. De uitspraak van het College heeft geen gevolgen. Die kan wel gebruikt worden om de zaak voor te leggen aan de rechter. 

De volledige uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is hier te lezen. 

reacties (7)

 • Lely

   

  Lastig hoor, maar ik vraag mij af wat je redelijkerwijs van een vereniging (allemaal vrijwilligers) kan vragen. Een training in een team of begeleiding bij een wedstrijd is goed te organiseren. Maar een kamp waar heel veel kinderen meegaan is wel van andere orde........... ik vraag mij dan oprecht af of het kind daar wel belang bij heeft, hoe graag hij het ook wil. Heel veel succes in het vinden van een oplossing voor beide partijen!

  reageer
 • Eli

   

  Het is toch van de zotte dat een kind niet mee kan op kamp. Vooral omdat er een oplossing aan is gereikt ! Op het moment dat een kind het kamp niet aan zou kunnen zullen ouders hun kind niet mee laten gaan. Een naam van de club mag best genoemd worden. Het ligt nu bij de club wat ze hiermee gaan doen. Vooral met de ouders in gesprek gaan en blijven lijkt mij voor de club enorm verstandig. Of het verstandig is om je kind bij deze club te laten spelen is een ander verhaal. Op het moment van aanmelding lijkt het me toch dat de ouders van dit betreffende lid over de beperking/chronische aandoening van hun kind hebben verteld. Conclusie van mij persoonlijk: Goede uitspraak maar enorm jammer dat ouders/verzorgers deze weg hebben moeten bewandelen. Voor de club, zou zeker met elkaar om de tafel gaan zitten en goed naar het beleid kijken en zonodig aanpassen voor leden met een beperking. Lukt dit niet dan ook deze leden niet accepteren of direct duidelijk zijn dat je hem buiten de trainingen om en de eventuele wedstrijden niks kunt bieden !

  reageer
 • Jan

   

  Wel als club de contributie innen en dan zeggen dat het kind niet mee kan ter wel vader aan bied mee te gaan deze club moet zich diep schamen om zo te handelen> Dat de naam van deze club genoemd word vind ik zeer terecht.

  reageer
 • Bert

   

  Kamp wordt apart betaald Jan dus ze zijn niet opgelicht en hoeven zich niet te schamen. Toevallig weet ik dat dit kamp al heel lang georganiseerd wordt en dat er honderdenkinderen en ook wat moeilijkere kinderen meegaan . Deze situatie is echt wel overwogen en geloof mij maar dat met zoveel kamp ervaring er een juiste afweging gemaakt is. Korfbal vv.EXAKWA IK hoop dat er nog 100 jaar op jullie manier kamp georganiseerd kan worden.

 • Anneke

   

  Ik hoop dat ouders/kind en vereniging niet meer aan elkaar verbonden zijn. Na zo een publicatie zal er vast een erg werkzame relatie overblijven. Wat is het belang van het kind? Kan die een dergelijk kamp aan? Komt dat ten goede van hem/haar?

  reageer
 • Uhm...

   

  Gewoon volgend jaar als familielid zelf in de vrijwillige kampcommissie gaan. Dan kan je het in goede banen leiden, zodat het kind wel mee kan. Kan me zo voorstellen dat de huidige vrijwilligers in de kampcommissie geen zin meer heeft zijn of haar vrije tijd te besteden aan het regelen van een kamp na dit bericht van Omroep Flevoland. Het was handiger geweest het een Flevolandse sportclub te noemen. Tja...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kaassie

   

  Dit komt bij meerdere clubs voor. Het is heel triest als dit je kind discriminatie overkomt. Vooral bij grotere clubs kan dit makkelijk gebeuren. Volgens mij is het probleem de vrijwilliger: omdat er steeds minder vrijwilligers beschikbaar zijn, wordt iedereen ingezet, helaas is er dan geen tijd , geld om een vrijwilliger behoorlijk voor te lichten en begeleiden. En ja, dan krijg je dit soort discriminatie, niet verder groeien, weggaan bij de club en vele dingen die emotioneel zeer ingrijpend voor kinderen zijn, zonder dat dit de oprechte bedoeling is.

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom is dit nieuws? De voormalige Commissie Gelijke Behandeling stelt standaard de klager in het gelijk, tenzij die blank is en de aangeklaagde een allochtoon. Het is een clubje extreem-linkse juristen zonder enige status. De rechter verwerpt in meer dan tweederde van de gevallen de mening van deze commissie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert