Lange celstraffen geëist voor schietpartij bakkerij

ALMERE • Di 14 november 2017 | 14:53 • Dinsdag 14 november 2017 | 14:53
Justitie wil dat twee Almeerders negen en zeven jaar de cel in gaan voor een schietpartij bij een bakkerij aan de Vlotbrugweg in Almere in april 2015. Tegen een medeverdachte uit Haarlem is negen jaar cel geëist. 

Het Almeerse duo zou in april 2015 meerdere schoten hebben gelost door een bestelluikje van een bakkerij op het industrieterrein De Vaart. Daarna zouden zij ook een brasserie op een golfbaan in Amsterdam Zuidoost hebben overvallen. Daarbij maakten ze 900 euro buit. 

DNA aangetroffen
De politie vond later in hun gestolen vluchtauto een petje en een jas met DNA van een 41-jarige Almeerder. De daders hadden tevergeefs geprobeerd het voertuig in Almere in brand te steken.
Bij de bakkerij werd een kogelhuls gevonden met DNA van een 35-jarige Almeerder. Ook vond de politie in zijn verblijfplaats een geweer en ruim 300 kogels. Het volautomatische wapen zou bij de bakkerij zijn gebruikt.
Verder vond de politie in de overvallen brasserie in Amsterdam een horloge van de man.

Haarlemmer was de baas
De verdachte uit Haarlem is een neef van één van de Almeerders. In de ogen van de officier van justitie is hij de ‘initiator’ en ‘coördinator’ die de andere verdachten aanstuurde. Uit belgegevens zou blijken dat hij bij beide overvallen in de buurt was. De twee neven zouden bovendien betrokken zijn geweest bij een beroving in Amsterdam in mei 2015.

De 41-jarige medeverdachte uit Almere hoorde zeven jaar celstraf tegen zich eisen. "In een tijdspanne van acht uur hebben ze voor veel schade en trauma’s gezorgd", aldus de officier van justitie. Het DNA op de jas en het petje zijn gekomen toen hij de gedumpte vluchtauto doorzocht op zoek naar waardevolle spullen. 

De andere verdachte Almeerder zegt dat hij niet wist dat er een geweer in de tas zat die hij voor een ander bewaarde. Het in de brasserie gevonden horloge zou hij hebben uitgeleend, maar 'voor de veiligheid van zijn gezin' wilde hij niet zeggen aan wie. Op het horloge is ook dna-materiaal van een ander persoon aangetroffen.

Zijn advocaat benadrukte bovendien dat het DNA op de huls niet wil zeggen dat de verdachte zelf bij de bakkerij was. De man kon de huls elders een keer hebben aangeraakt. Ook voldoet de Almeerder niet aan het signalement van de daders, aldus zijn raadsman. 

Ook de raadsvrouw van de 41-jarige verdachte bepleitte vrijspraak voor haar cliënt. Volgens haar kan de man met de belgegevens van die nacht niet aan zijn medeverdachten of de pleeglocaties worden gelinkt. “Er is niets dat hem er rechtstreeks mee in verband brengt”, meende ze over de schietpartij bij de bakkerij.

De advocaten sloten niet uit dat er geen verband is tussen de schietpartij en de overval, mede op basis van de signalementen. De schutters zouden flink in lengte van elkaar verschillen terwijl de overvallers van de brasserie ongeveer even lang waren.

De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (2)

 • Flevoburger

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Gewoon even een reële vraag: Hoe vaak heeft u als lezer in uw leven een tas voor iemand anders "bewaard"? Zou het dan kunnen zijn dat daar dan , zonder dat u het in de gaten heeft, een geweer in kunnen zitten? Wie loopt er op dit moment met een "geleend horloge" rond? Wie leent er zijn of horloge aan iemand uit? Diverse keiharde DNA sporen..... Tja, 10 uur schoffelen of op zo'n steeltje van een schoffel hangen en stoere praat ophangen naar je mede "Taakgestraften" En dan moeten wij met z'n allen respect opbrengen voor de Nl rechtspraak. Kun je eigenlijk een rechter aanklagen voor minachting richting de maatschappij?

  reageer
 • Mark

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Van mij mag er nog wel 10 jaar bij.

  reageer
 • Almeertje

    Di 14 november 2017 Dinsdag 14 november 2017

  Nog langer mag ook. Heel graag

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert