Onkruidbestrijding onder de maat

LELYSTAD
De kwaliteit van de onkruidbestrijding in Lelystad is onder de maat. Dat laat het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten. De aannemer heeft niet kunnen voldoen aan de 'gevraagde beeldkwaliteit'. Dat valt extra op omdat het onkruid dit seizoen door het groeizame weer 'buitensporig hard gegroeid' is.

Proeven
De politiek in Lelystad besloot in 2013 om te stoppen met de chemische bestrijding van onkruid in de openbare ruimte. Daarop werden proeven gedaan om te bekijken welke methode het best werkt. Omdat een helder resultaat uitbleef, besloot de gemeente een openbare aanbesteding uit te schrijven.

Gewijzigd plan
Volgens het gemeentebestuur moet de aannemer met een gewijzigd plan komen om voor volgend jaar het gewenste resultaat te bereiken. Het college vindt het onverstandig om nu al aan te sturen op ontbinding van het contract.

reacties (46)

 • ./\/\.

   

  Gif in de grond = gif in de mens. Niet doen dus.

  reageer
 • HH

   

  Als mensen het allemaal zo slecht vinden met de onkruidbestrijding - wat ik best snap - dan moeten ze in maart op het stemformulier de juiste keuze maken. Maar bedenk wel dat extra geld voor onkruidbestrijding altijd ten koste zal gaan van een andere gemeentelijke uitgave. Aan veel uitgaven - zoals zorg, onderwijs en uitkeringen - kan de gemeente niet direct iets doen (behalve zorgen voor meer werkgelegenheid). Dus zal de financiële klap terecht komen bij de uitgaven waar de gemeente wel vrijheid in heeft. En dat zijn vooral de subsidies voor sport, cultuur, milieu en welzijn. Partijen die roepen dat er iets meer kan (bijvoorbeeld onkruidbestrijding of beheer openbare ruimte) zonder aan te geven waar het extra geld dan vandaan gehaald wordt, moet u vooral wantrouwen.

  reageer
 • De meester

   

  Wat een geniale onderbouwing.

 • Gert

   

  Niet de totale oplossing, maar wel een efficiënt deel ervan: onkruid schoffelen en afruimen! Ook veel netter.7

  reageer
 • ron

   

  Gewoon chemisch bestrijden mechanisch is heilloze weg.Wel gediplomeerde vaklui ervoor inschakelen.

  reageer
 • ron h

   

  In Almere wordt al heel veel jaar zonder gif beheert het kan dus wel zonder gif. echter de laatste jaren gaat het beeld wel steeds verder achteruit. Gezever over streepje op de tegel van de staalborstel nou en wat heb je liever een streepje op de tegels of veel onkruid maar ook met heetwater gaat het best redelijk. geen verhardingschade en geen brandschade.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dat is niet zo moeilijk, want in Almere wordt al zo'n jaar of 4-5 uberhaupt nauwelijks aan groenbeheer gedaan.

 • laat alle reacties zien
 • G.W.Sok

   

  Bedank Miep Bos maar en haar gentechvrije consorten. Dankzij haar mag er geen rondup meer worden gebruikt.

  reageer
 • Cor

   

  Aub. LAAT de dorp,s voor zitten,s an alle Dorpen in de nop. Flevoland. Zich EENS beklagen naar de gemeente,s en hun grieven EENS kenbaar maken groen ONDER houd het is overal een zooitje . Niet Meer om aan te zien schandalig maak gebruiken van profencioneel bewaam vak Lieden die hun vak ver staan dan ziet het er beter uit kwa aanzicht. Straatwerk en HELE groen voor ziening kost minder kwa tijd ,allerwaar naar. Zijn Geld Doen dat voor komt ergenissssssss bevolking mopperende mensen goed voorbeeld doet goed volgen

  reageer
 • karveel

   

  Niet alleen boven de grond is er van alles mis maar ook onder in de grond nl. rioolsysteem en vooral drainagesysteem. Opzichter gemeente constateert ook de drainageproblemen (verstoppingen) maar er gebeurt NIETS !

  reageer
 • rVe

   

  Helaas groeit berenklauw ook als onkruid, langs de eco-zone ( o.a. achter de landerijen)Deze berenklauw wegmaaien heeft geen zin, dit bevorderd alleen maar de groei van deze gevaarlijke plant! klein onkruid halen we zelf wel weg maar deze berenklauw moet echt professioneel worden bestreden! Nu kan het nog maar het groeit gestaag! Hoe langer jullie wachten hoe duurder het wordt om te bestrijden! PS met al die zware machines maken die mensen van concern en werk er wel een bende van, gras wordt omgewoeld en modderpoelen ontstaan langs de fietspaden

  reageer
 • Anita

   

  Het is ook hier in Ens een gebrek aan onderhoud het ziet er gewoon niet uit en als je je beklag doet bij de gemeente krijg niet eens meer antwoord ze doen er dus gewoon niets mee het is een zooitje hier in het dorp het is dus niet alleeen de stoep maar ook het gras en alle verdere groen te gek voor woorden.

  reageer
 • Kempenaar

   

  De bossages bij de achtertuinen van de Kempenaar woningen langs de spoorlijn zijn al ca. 5 jaar niet onderhouden. Schandalig, het ziet er niet uit.

  reageer
 • karveelbewoner

   

  Er zijn hier geen trottoirs meer maar graspaden. En als je al iets doorgeeft via mail of teleffon dan krijg je nietszeggend antwoord terug, maar als je de zaag of schoffel in eigen hand wil nemen dan begint men te sputteren op het stadhuis

  reageer
 • de bie

   

  met ROUND UP waren de straten en pleinen prima schoon,ps het bewuste IS niet kankerverwekkend.

  reageer
 • Pldrmns

   

  Tja dat krijg je als je vakmensen wegbezuinigd. Om nog maar te zwijgen over de algemene mening over hoveniers die staan te schoffelen en de omgeving netjes houden. Deze vaklui worden aangekeken alsof ze een taalstrijd moeten uitzitten. Deze vaklui die verstand van zaken hebben worden te weinig gewaardeerd. En nu stad er niet meer uitziet na hun vertrek gaan lopen klagen. Mochten ze nog terug komen in de toekomst laat dan ook even merken dat je het op prijs stelt.

  reageer
 • De Landmaten

   

  Bij ons aan De Muddegezaai in Dronten loopt een oud mannetje rond en die is een paar uurtjes in de maand aan knippen, prikken, schoffelen en aan het vegen. Het is bij ons in de buurt altijd netjes en schoon. Als iedereen in zijn of haar buurt 10 minutes onderhoud pleegt aan de buurt dan ziet iedere plaats of stad er netjes uit. Bij ons an De Muddegezaai doet één oud mannetje het. Mijn complimenten! !!!!!

  reageer
 • Loopt er nou 1 of 2 oude mannetjes rond?

 • Brammetje

   

  En wat doet u zelf dan? Werkt u ook gratis als tuinman? Waar betalen wij dan de gemeentelijke belastingen voor? Belachelijk dat we van vrijwillig werk afhankelijk zijn, terwijl de gemeente te beroerd is om te betalen en een ander in de ww of de bijstand zit.

 • peter van den bemt

   

  De aannemer heeft niet kunnen voldoen aan de 'gevraagde beeldkwaliteit'. Ik ken het contract natuurlijk niet. En misschien is het ook echt zo. Ik vraag me wel af: hoe duidelijk kun je afspraken maken over 'beeldkwaliteit'? In Almere, waar naast het onkruid in paden en straten, het openbaar groen gewoon manshoog stond (onlangs is er de maaironde voor de winter gedaan), werd gewoon door de gemeente gezegd: er is geen geld voor. Dat is natuurlijk quatsch. Er is zat geld. Alleen dat gaat allemaal naar de Floriade. Er moet gezegd worden: wij (het gemeentebestuur) hebben hier geen geld voor over. Bij deze uiting van het college van Lelystad bekruipt mij hetzelfde gevoel: ze kiezen ervoor er geen geld in te steken. En geven hier de aannemer de schuld.

  reageer
 • peter

   

  het is maar waar we ons onnodig druk over maken?

  reageer
 • Lelystad...

   

  Ben jij er zo een.... Lekker belangrijk, wat kan mij het schelen, als ik er maar geen last van heb..... Met figuren zoals jij wordt de wereld er echt beter op..... NOT...!!!

 • Ik woon sinds vorig jaar in mijn huidige woning in Lelystad. Het onkruid is in het afgelopen jaar 1 keer goed weggehaald. 1 keer in een jaar tijd terwijl ze de straat achter mij wel iets vaker hebben gedaan. 3 keer denk ik. Ik heb zelf ook al onkruid weggehaald, puur eigen belang..Ik liep iedere keer door de brandnetels en grasaren heen. maar ben niet van plan om alle groenstroken in de straat te doen. Het mag zeker vaker gedaan worden en inderdaad door een ander bedrijf, vertrouwen in concern voor werk heb ik niet meer.

  reageer
 • Inwoonster

   

  Dan vaklui inhuren en niet Concern voor Werk of bureau Halt. Er wordt alleen op het oog geschoffeld. Wat verder weg staat komen ze niet aan. En maar dee belastingen verhogen terwijl het onderhoud zwaar onder de maat is. Bomen preventief rooien zodat er minder onderhoud is, is ook de oplossing niet. Er wordt gewoon budget geknepen bij de Gemeente

  reageer
 • Dirk2

   

  Met dank aan het Werkbedrijf! Genoeg cliënten maar geen productie of motivatie... en maar geld erin pompen! Denk daar maar eens over na als je eerlijke ondernemers kapot maakt met dwaze tarieven en slecht werk! Bah!

  reageer
 • Beo

   

  Nou woon ik met veel plezier in Lelystad maar dit jaar is het drama wat zeg ik schande.....wat een onkruid overal. Twee jaar geleden hebben we nieuwe bestrating gekregen. Vanaf die tijd steeds verstopping in de keuken. Straten verzakken bij meerde schuren. De opzichter van de gemeente is geweest ja we gaan er wat aan doen met een smile op zijn gezicht. Kortom je hoort niks meer. Drie keer ontstoppings bedrijf gehad nog verstopt.....SCHANDEEEE...

  reageer
 • Chris Fransman

   

  Te triest voor woorden hoe het er overal uit ziet. De voetpaden worden steeds smaller en het onkruid en gras heeft de overhand.

  reageer
 • Pietje

   

  In de schouw staat echt met regelmaat een keetje van concern voor werk en er wordt daar ook vaak onkruid weggehaald en geschoffeld, je zou haast denken dat er iemand van de gemeente woont, in mij buurt Boswijk zie ik enkel af en toe een grasmaaier voorbij komen

  reageer
 • Bassie

   

  Ik ben ook zo'n Vlijtig liesje als hier onder, en houd het plantsoen voor de deur bij. Vind het geen moeite en heb vooral plezier van. Buurvrouw denkt er heel anders over, die rookt niet binnenshuis maar in haar tuin en mikt de filterpeuken over haar hekje op de stoep. Daar houdt haar wereld kennelijk op. Ik veeg het zootje bij elkaar 20 stuks per avond peuken en plaats het hoopje voor har hek. Als je geluk hebt pakt ze het op anders ligt het er nog dagen lang. Filters, zo je weet, doen er 30 jaar over voordat ze verteerd zijn. En waarom zij nou een hekje voor haar tuintje plaatst? Is dat om het afval er overheen te gooien? Normaal gedrag zou zijn je troepjes binnen het hek te houden..

  reageer
 • Bassie

   

  Je gelooft het of niet, maar vanochtend zie ik alle peuken die ik keurig had verzameld en op hoopje gelegd weer uitgestooid over de stoep. Heeft de Gemeente ook opvoeders in dienst die zulke gasten eens aan kan spreken op hun onfatsoen? Mij lukt het niet. Grote bek kan je krijgen. Jammer dat De Koning hier niet langs is geweest aan de hand van de burgemeester. Misschien ideetje voor een volgende ten-toon-stelling van het een en ander..

 • Ernie

   

  Tja goedkoop is duurkoop voor die tijd werd er geveegd door HVC en de jongens welke op de veegmachine zaten deden de wijken van Lelystad drie x per jaar. Maar de gemeente wilde bezuinigen en zie hier het resultaat. Gemeente Lelystad bedankt

  reageer
 • A. Vlooswijk

   

  Je kunt het beste met Roundup dit onkruid te lijf gaan

  reageer
 • Stevie

   

  Zeker ! En ook perfect om de generaties die na ons komen uit te roeien.

 • ron h

   

  verbaasd me dat hier niemand spreekt over de heetwater methode. NB welke technische methode gebruikt Lelystad dan ? en welke organisatorische methode gebruiken ze? de frequentiemethode (welke frequentie) of de beeldmethode (welke letterkwaliteit)?

  reageer
 • Cor

   

  Hallo Profincie flevoland . Hier in de nop is het ook een grote bende in en op de straten, en Gazon,s Bagger alleen bij het gemeente huis is het REDELIJK. Schoon .zo hier in de. Nop Word het zogenaamt bij gehouden. Door concern voor werk die jongens weten niet beter ze doen maar wat Ze hebben een rijdende keetbij zich daar zitten ze Meer in en op de Plee . 10 Minuten Werken En 50min PRATEN en veel roken , Norm je dat Werken ? Prutsers zijn het nou daar moeten WIJ het mee doen in de Dus klagen en dragen het ziet er dus slecht uit de omgeving en GROEN voor ziening En overal stont in en bij de speel plaatsen en controle zie je ook niettttt van de gem nop

  reageer
 • Vlijtig liesje

   

  Ik hou het zelf bij maar erger me aan het groen het komt niet door het weer het wordt gewoon niet goed bij gehouden en niet goed opgeruimd. Wat ze doen gebeurd met de Franse slag om vervolgens maanden niet meer langs te komen. Dus ik stel voor de gemeente belasting verlagen en de mensen mobiliseren om het zelf te doen ook de bladkorven terug in dit seizoen dan kunnen we het zelf weg vegen nu is de container te vlug vol. En controleren op woningen waar het een puinhoop in de tuinen is het haalt het beeld van Lelystad erg naar beneden. Mijn mening is heb je een huis met een tuin dan ben je jezelf en de gemeente verplicht dit bij te houden zo niet dan actie ondernemen. Het kost niets om je tuin onkruid vrij te houden.

  reageer
 • Karel

   

  Lijkt Almere wel! Of nee, eigenlijk is het hier nog erger.

  reageer
 • Hannes

   

  Heb ik niets aan toe te voegen!

 • Ger

   

  Onkruid = werkgelegenheid

  reageer
 • Buitenwegbewoner

   

  Onkruid wegbranden lijkt leuk, maar in Noordoostpolder zijn al diverse particuliere heggen in de fik gevlogen toen de gemeente het onkruid van de stoep kwam branden. Plus het kost gas en wortels pak je niet aan. Dus geen goede oplossing. Idem veegwagen met metalen borstels: wortels niet aangepakt, krassen op de tegels, ijzerslijpsel in het milieu. Dus ook geen goede oplossing. Als de wagens al langs komen (wat vaker moet omdat onkruid wortels niet zijn aangepakt) Dus ook hier ziet het er armoedig uit al dat onkruid. Terug naar roundup aub !

  reageer
 • Jj

   

  Ik snap ook niet dat ze bv in de Tjalk alle struiken weg halen om er vervolgens weer nieuwe voor terug plaatsen. Vervolgens groeit er zeer veel onkruid tussen de kleine plantjes. Waarom word hier geen gras gezaaid. Staat veel netter en is toch veel makkelijker te onderhouden. Nu staan er continu mensen te schoffelen van een bedrijf uit Friesland.

  reageer
 • Dre

   

  Het is een ramp... de plantage ziet er niet uit.... en als je denkt ' hey ze zijn aan het schoffelen.... ' dan laat het resultaat ook te wensen over... tenminste bij ons voor de deur was er amper wat gedaan en de kluiten aarde lagen naast de bak ....

  reageer
 • Wandelaar

   

  Geldt exact hetzelfde voor het Bovenover, het ziet er asociaal uit

 • San

   

  Waardeloos, bewoners laten het al vaak afweten om hun straat je schoon te houden maar hoeven dat ook niet want de gemeentetuinen en straten zijn het beeld van de straat. Groenvoorziening laat ook naar mijn idee veel liggen, het wordt nooit een lekker opgeruimd. Stoepen worden steeds smaller omdat het onkruid niet word weggehaald. Hierdoor denken honden dat ze mogen poepen want de groenstrook is breder. Een bodemloze put. Gemeente denk na, stop met dit gedrag, dit kost meer dan gezond nadenken en je werk te doen!

  reageer
 • Bergerac

   

  Gewoon weer met roundup spuiten, valt er ook niet meer te klagen.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Ze krijgen gewoon steeds minder betaald!

  reageer
 • Rob

   

  In Zeewolde is er een bedrijf actief met een speciaal voertuigje waarop iemand met een propaanbrander het onkruid wegbrand, werkt zeer goed en geen onkruid meer te zien. Bewoners kunnen ook zelf hun stukje openbare stoep onderhouden, fluitje van een cent en kost niets

  reageer
 • Wim

   

  Tja, daar doen de mensen ten minste nog eens zelf iets. En geven ze de gemeente niet gelijk overal de schuld van. Het ligt gewoon aan de mentaliteit. Straks als het vliegveld er ooit nog komt, dan heb je geen werklozen meer want die hebben dan allemaal een baan

 • Barbara

   

  Als je van 2013 t/m 2017 met dit barslechte resultaat nog niet ziet dat je op verder succes niet hoeft te rekenen, zou ik per direct contract stopzetten. Het plan moet zijn KIJK UIT JE DOPPEN en zie waar je moet zijn met je hark en je schepje en niet tijd verdoen aan wat geveeg en gemorrel waar niks te vegen valt.

  reageer
 • Jan

   

  Kan nooit slechter zijn dan in Almere. Daar heeft PvdA VVD D66 CDA en leefbaar Almere alles laten groeien in het kader van de flopiade. Almere is een grote achterstandswijk geworden.

  reageer
 • Drontense

   

  Ook in Dronten in de wijk de gilden komt nooit een veegmachine het mos zit rond de putten en als het regent kan het water niet weg.Ze doen steeds minder.

  reageer
 • Realist

   

  Vooral de wijken met oude klinkerwegen worden groen en glad. Zeer slordig. Chemisch bestrijden kan ook niet meer. Misschien is regelmatig branden een oplossing? En veel beter sluitende verharding aanbrengen en daarna de bewoners tegen een kleine vergoeding inschakelen. Icm verlaging van de OZB?

  reageer
 • Johan

   

  Ben het hier helemaal mee eens. Had onlangs vrienden uit het buitenland op bezoek. Ik schaamde me voor onze stad en dan met name over het groenonderhoud.

  reageer
 • Janneke

   

  Ik vindt klimop een ''moordend'' onkruid. Die gaat in de bomen omhoog en na een aantal jaar, als er niets aan gedaan is, hangt het vanuit de top van de boom los naar beneden en kruipt over de grond verder, opzoek naar een nieuwe boom.

  reageer
 • ron h

   

  moordend ? hoezo ? het vooroordeel dat vroeger bestond dat de boom er dood van ging is allang achterhaald. het trekt dierenleven aan. en kan soms zelfs super mooi zijn.

 • Roel

   

  Inderdaad. En de boom ten dode opgeschreven. Zelf knip ik regelmatig (beginnende) klimop uit bomen van de gemeente. Kleine moeite.

 • Henkie W

   

  Groen Links en SP, kom er maar in.

  reageer
 • Koppie

   

  Wat een gezeur over onkruid.moet alles nou zooooo schoon zijn. Nou toch op.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert