Inzamelingsactie voor Zwarte Piet-sympathisanten

CREIL
Robin van Prattenburg uit Creil is een inzamelingsactie begonnen om de boetes te betalen voor degenen die zaterdagmiddag de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden. ​Het OM heeft bekendgemaakt dat de actievoerders die de weg blokkeerden mogelijk strafrechtelijk vervolgd worden.

Twee bussen van de groep 'Kick Out Zwarte Piet' werden zaterdagmiddag door voorstanders van Zwarte Piet geblokkeerd bij Joure. Hierdoor konden de demonstranten Dokkum niet op tijd bereiken waar op dat moment de landelijke Sinterklaasintocht werd gehouden.

Succes
De inzamelingsactie lijkt een succes. Aan het eind van zondagmiddag was er al 23.500 euro opgehaald. Van Prattenburg is de actie begonnen omdat hij niet wil dat 'de traditie verloren gaat' en om 'de tegendemonstranten een hart onder de riem te steken'.

Geen racisme
In eerste instantie wilde Van Prattenburg proberen de donaties terug te storten, mocht het geld niet nodig zijn. Dit blijkt niet te kunnen en daarom heeft hij besloten om in dat geval het geld aan een goed doel te schenken. Volgens hem heeft de actie 'niks met racisme te maken'.

reacties (27)

 • Eveline

   

  Je bent er mee eens dat ze te kakken worden gezet? Alsof Spaanse edelmannen een aanzienlijk deel van onze bevolking uitmaken..

  reageer
 • Mark

   

  Goede actie. Ik word doodziek van dat handjevol beroeps drammers dat altijd tegen is. Ze willen helemaal geen pieten en ook geen sinterklaas. Ze willen onze geschiedenis wissen. Ga lekker op het malieveld protesteren maar ga geen kinderen lastig vallen. Ik zou al die kickout gasten graag ons land uitkicken.

  reageer
 • Sjors

   

  Ik stel voor dat alle zwart geschminkte pieten naakt lopen dan zien de moeders en kinderen vanzelf dat ze blank zijn 😀

  reageer
 • Uk

   

  Hulde aan de friezen.

  reageer
 • Bert

   

  Wie bij het zien van een witte man met zwarte helpers direct aan discriminatie denkt, denkt in huidskleuren. Zo iemand noemen we een racist. Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ kan je lezen wat de herkomst is van Zwarte Piet en wat de betekenis is van zijn zwarte kleur. En dat heeft helemaal niets met racisme te maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Eveline

   

  Mensen beledigen onder het mom van een kinderfeest vind ik bijzonder. Pieten worden, itt Sinterklaas, nou niet bijzonder intelligent weggezet in bijvoorbeeld het Sinterklaas journaal en ik kan me voorstellen dat zwarte mensen zich door hun uiterlijk geassocieerd voelen met zwarte piet. Een Spaanse edelman piet, complimenten aan Amsterdam, doet volgens mij niks onder aan zijn huidige uiterlijk en daarmee blijft het kinderfeest onveranderd zonder mensen te beledigen.

  reageer
 • Neveline

   

  Wie beledig je onder het mom van een kinderfeestje. Lekker is dat, dan kun je overal wel het stempel rascisme op drukken. Spaanse edelmannen zijn nu de volgenmde groep die zich te kakken gezet voelen. Ohh maar dat mag wel want daar zit niets zwarts (en dus rascistisch aan) ..... heel triest.

 • Janos

   

  Vind het maar een stelletje zielepieten ,het is blijft onze traditie en cultuur ,en anders gauw weg gaan uit dit vreselijke land met zwarte pieten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het blijven roepen dat het om vredelievende actievoerders zou gaan getuigd van weinig historisch besef. Deze groep beroepsdemonstranten hebben voor veel geweld en overlast gezorgd. Daarbij wilden ze nu hun zeurpieterige punt over de rug de meest kwetsbaren van onze maatschappij, kleine kinderen, maken. De helden van dokkum hebben deze kinderen en het Nederlands erfgoed beschermt tegen schaamteloze actievoerders.

  reageer
 • Xinran

   

  Indien het geld niet nodig blijkt of er over is om deze prima mensen te ondersteunen, stel ik voor hrt te storten naar "Een Sint voor Elk kind". Het is en blijft een kinderfeest.

  reageer
 • Asjemenou

   

  Helemaal mee eens!!

 • Lelystedeling

   

  Waarom kan het op Aruba wel op de normale manier? Men vergeet dat een van de redenen is dat men onherkenbaar is wanneer men diep roet/zwart is gesminkt, wat niet echt lukt met lichte kleuren cq roetstrepen. Zie ook weer Aruba... Goede aktie, ze hebben het hele jaar gehad om te demonstreren. Dit dient niet te gebeuren tijdens het actuele kinderfeest!

  reageer
 • Nopper

   

  Zwarte piet in 2017 in dokkum gered.

  reageer
 • Robbierobbie

   

  Verdomd goeie actie! Wij zijn altijd een buigzaam volk, bereid te luisteren en te middelen, maar bij Sinterklaas en Zwarte Piet houdt het op. Dat is ons feest. Noem het racistisch, slavernij, kinderachtig of onnozel, maar geen enkel argument is valide om Sinterklaas en Zwarte Piet onderuit te halen. Ik denk dat we het geloof in Sinterklaas en Zwarte Piet maar moeten kwalificeren als een religie. In Nederland is vrijheid van godsdienst immers verankerd in de grondwet. Dat vrijheidsbeginsel geeft krankzinnige denkbeelden, op grond waarvan de meest verschrikkelijke soorten van geweld worden gelegitimeerd, immers ook een podium. Vergeleken bij alle religies verbleekt het geloof in Zwarte Piet tot het niveau waar het hoort: dat van een kinderfeestje. Ik vraag mij dus oprecht af, waarom die haters van Sint en Piet geen energie steken in datgene waar de wereld al eeuwen onder gebukt gaat: al die religies die geen kinderfeestje zijn.

  reageer
 • Jaap

   

  Worden dit soort "schenkingen" fiscaal belast bij de ontvanger?

  reageer
 • Jaap

   

  De anti pieten club heeft zich vorig jaar schuldig gemaakt aan relschopperij. Prima dat dit in de kiem gesmoord is.

  reageer
 • Ton

   

  Wat is het voor probleem als de voor-en tegenstanders proberen tot elkaar te komen in plaats van de hakken in het zand te zetten. Het gaat om een kinderfeest en kinderen hebben echt niet in de gaten hoe Piet er uit ziet, het interesseert ze ook niet. Laat een ieder in haar/zijn waarde en sluit een compromis waar wij zo goed in zijn. Fijne dag en geniet.

  reageer
 • Wieke

   

  Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb persoonlijk geen last van het zwarte kleurtje van Piet ( maar ik ben dan ook blank) . Maar als er mensen zijn die het als kwetsend ervaren, wat maakt een kleine aanpassing dan uit? Kinderen maakt het echt niet uit of ze hun kadootje van een zwarte, een witte of een groene Piet krijgen ...

 • Dick

   

  Topactie. We moeten eens ophouden om het stempeltje “racisme” op te plakken op dingen die daar niets mee te maken hebben.

  reageer
 • Johan

   

  Ergens tegen demonstreren. Natuurlijk moet dat mogenlijk zijn. Maar, doe dit voor of na het feest. Niet waar kleine kinderen bij zijn. Deze kunnen dit als zeer beangstigend ervaren. Denk na. Wij zijn toch volwassen.

  reageer
 • Fred

   

  En zo krijgen deze mensen toch weer de aandacht die ze nodig hebben. Dank u wel OM de goede mogen weer onder de kwade lijden. Wat wonen we toch in een heerlijk land.

  reageer
 • Pzaal

   

  Prima actie dit.

  reageer
 • Dirk2

   

  Helden die strijden voor onze normen en waarden! Een kinderfeest dat door dwazen wordt gefrustreerd! Daar moet juist keihard tegen opgetreden worden. Ik ben geen chauvinist maar hecht op gepaste wijze aan onze tradities en christelijke westerse normen en waarden. Iedereen is welkom maar pas je san wel aan.

  reageer
 • Ton

   

  Eens...we zouden meer acties moeten doen

 • de advocaat

   

  Zijn er al boetes opgelegd? Wellicht eerst maar zien of en wat er betaald zou moeten worden.

  reageer
 • Henk

   

  Einde van de democratie? Hoop op langdurige werkstraffen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De helden van Dokkum, zo zullen we ze herinneren.

  reageer
 • Wieke

   

  Ik vind het trieste figuren ... "Kijk eens wat een stoere jongens we zijn " ...

 • Rob

   

  Friesland hield de rug recht voor Nederland !! Hulde en grote waardering voor iets dat op alle fronten waarop NL wordt bedreigd als voorbeeld kan dienen .

  reageer
 • ronald

   

  Waar kan ik de pepernoten storten

  reageer
 • mee eens

   

  TOP actie !!! Ben alleen benieuwd wat de rechter ervan vind als alle helden in beroep gaan tegen de bekeuring !!

  reageer
 • A.

   

  Belachelijke actie. Je kan die mensen met zo min serieus nemen als de hele fanatieke anti zwarte piet activisten.

  reageer
 • Aan zulke reacties gaat Nederland juist kapot. Zo ontzettend naïef. Deze mensen hebben zich juist ingezet voor Nederlandse normen en waarden. Slaapt u maar lekker verder!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert