Bewoners Warande ongerust over nieuwste plannen

LELYSTAD
Bewoners van de wijk Warande in Lelystad zijn bezorgd over de nieuwste plannen van de gemeente met hun wijk. Bewonersvereniging Wij Warande is bezig een kernteam te realiseren om meer inspraak te eisen bij de ontwikkelingen in de woonomgeving. Van de eerder toegezegde beloftes over hoe het gebied eruit zou komen te zien, blijft volgens bewoners inmiddels weinig meer over.

Warande wordt stuk minder groot
Aanleiding voor de onrust is de brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Daarin staat dat de wijk niet 10.000 woningen groot wordt, maar dat dit aantal komt te liggen tussen de 1.600 en 3.600 huizen. Door de economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren wordt het oorspronkelijke aantal niet gehaald. De bouw van nieuwe woningen gaat ook meer in de bestaande stad plaatsvinden en minder in de randlocaties. 

Meer rijtjeswoningen, minder groen
Het college wil zich dan ook alleen nog richten op het afbouwen van de eerste fase van Warande. Om dit versneld te kunnen doen, komt er meer projectmatige bouw, zoals rijtjeswoningen. Ook wordt de wijk niet zo groen meer als eerder was bedacht. Zo zouden er vier parken komen, maar voorlopig blijft het bij één aangelegd park. Bewoners voelen zich bedonderd. Vorig jaar werd nog natuur weggehaald om kavels bouwrijp te maken.

Voorrang duurdere woningen
In plaats van de fases twee en drie van Warande te ontwikkelen, wil het college zich eerder richten op de bouw van woningen in het duurdere segment. De ontwikkeling van dit gebied, de Waterkop, stond oorspronkelijk gepland voor 2023. Staatsbosbeheer heeft een plan bedacht waarbij wonen en natuur op deze locatie meer geleidelijk in elkaar overgaan. Hierbij kan dan ook de Oostvaardersplassen worden betrokken. De gemeente denkt dat zo'n woonmilieu waarbij mensen aan het water kunnen wonen, meer kans van slagen heeft. Qua stijl wordt de vergelijking gemaakt met het Flevo Golf Resort.

Leefbaar Lelystad roert zich
Volgens het college zijn de ingrepen nodig om flexibel in te kunnen spelen op de wensen uit de markt en minder risico te lopen. De gemeenteraad wordt waarschijnlijk na de zomer van volgend jaar concreet een plan voorgelegd voor de ontwikkeling van deelgebied de Waterkop. Leefbaar Lelystad wil hierop niet wachten. Jack Schoone van deze partij wil deze kwestie dinsdagavond al op de politieke agenda zetten.

reacties (6)

 • Nadia

   

  Dit kan toch geen verrassing zijn? Na jaren van stagnerende verkoop zal men blij zijn als deel 1 uiteindelijk 'vol' is. Ik ben er zelf niet zo rouwig om (als bewoner van de Warande). Vind het wat kleinschaliger ook prima, uitbreiden kan altijd nog.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Volstrekt onbetrouwbaar bestuur op deze wijze! De grond duur verkopen en dan de handen eraf trekken. Goed als deze wethouder niet meer terug komt. Maak eens een keer iets af! En sociale huurwoningen of eenvoudige rijtjes zijn er meer dan genoeg (daarmee wordt ook Parkwijk al volgebouwd) en passen zeker niet in deze wijk!

  reageer
 • Stevie

   

  Logisch dat de bewoners zich in de maling genomen voelen. Het is duidelijk dat er voor het grote geld wordt gekozen.

  reageer
 • Barbara

   

  @HK Als het toekomstperspectief zo fantastisch werd aangeboden als men in de Warande deed, dan kan ik me voorstellen dat je zwaar teleurgesteld bent met het plaatje zoals het er nu uit ziet. In die zin speelt locatie zeker een rol en niet alleen het hebben van een eigen huis. De werkelijke beginfout was het klakkeloos ontbossen van dit destijds prachtige terrein. Je huis en je omgeving staan nooit los van elkaar, behalve als je daar niet in geinteresseerd bent. Dan heb je ook nu niks te klagen, denk ik.

  reageer
 • KC

   

  Er moet zo weinig mogelijk worden in gebreid in de bestaande stad. In Warande moeten niet alleen woningen komen in het duurdere segment. Er moet een mix komen van koop en huurwoningen. Huurwoningen zijn ook hartnodig met de huidige wachttijden en zeker als er banen bijkomen tgv bijv. het vliegveld. Voor de koopwoningen moeten er verschillende types komen en wel gemengd. Dus geen apparte villawijk.

  reageer
 • Poe

   

  Huur? Veel te dure grond voor huur..en ben je er wel eens geweest? Is op zeker geen villawijk. Nog erger er is amper een duurdere segment. Was nog een interessant project, maar faalt hopeloos op deze manier. Alle voorzieningen zijn ingericht op meer woningen..in plaats van het bouwen van een wijk naast de archipel zouden ze deze wijk eerst moeten afmaken. Half werk..

 • laat alle reacties zien
 • HK

   

  Je koopt een woning, geen locatie...is mij altijd verteld. Maar t is wel vervelend als je wat anders verwacht haf. Maarja,Lelystad...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert