Inzamelaar voor snelwegblokkeerders verrast door respons

CREIL
De man uit Creil die geld inzamelt voor de Zwarte Piet-sympathisanten die zaterdag bij Joure de snelweg blokkeerden, is verrast door de enorme respons op zijn actie.

Twee dagen nadat Robin van Prattenburg de inzameling startte, is er al ruim 36.000 euro binnengekomen. Met het ingezamelde geld wil Prattenburg de boetes betalen die de betrokken automobilisten eventueel opgelegd krijgen. Zij blokkeerden de snelweg om de groep 'Kick Out Zwarte Piet' tegen te houden. Die was onderweg om bij de landelijke Sinterklaas-intocht in Dokkum te demonstreren tegen Zwarte Piet.

Om de tafel
Volgens Van Prattenburg heeft hij inmiddels een aantal snelwegblokkeerders gesproken. "In totaal waren er bij de actie zo'n 15 tot 20 mensen betrokken. Ik ga binnenkort met ze om de tafel om nadere afspraken te maken."

Robin denkt dat het nog wel een tijdje duurt voor de hoogte van de boetes bekend zijn. "Om die reden wilde ik de inzameling ook tot 1 januari laten doorlopen. Maar omdat er inmiddels al zo veel geld binnen is, zet ik de inzameling over een paar dagen stop."

Goede doelen
Geld dat na betaling van de boetes overblijft, gaat Robin overmaken aan KiKa en CliniClowns en eventueel nog aan andere goede doelen.
 

reacties (13)

 • caressa53

   

  Kinderen maakt het geen malle moer uit of er überhaupt een piet bij is! Als er maar kadootjes komen. Dat het mensen kwetst dat blanke mensen zich zwart maken maakt schijnbaar niet uit. Op 2 febr. 1945 stond er al een stuk in een Nederlandse krant over het feit dat de Amerikaanse soldaten (de bevrijders) zich stoorden aan het feit dat blanke mensen zich zwart maakten. Men is toen (tijdelijk) gestopt met het zwart maken van witte mensen. De wereld veranderd, men ziet dat zwarte piet, mensen kwetst, maar daar heeft men geen oog en begrip voor! Het recht om het ergens niet mee eens te zijn is een groot recht. Het recht om. (met toestemming )te protesteren ook! Voor de (gevaarlijke) blokkade was geen toestemming gegeven!

  reageer
 • Joop

   

  En toen de politie de snelwegen blokkeerden dan voor een beter cao, dat mag wel gewoon? En de vrachtwagen chauffeurs voor een beter loon, blokkeerden ook de snelweg, mag ook?! Beetje vreemd wel he

  reageer
 • Wallander

   

  Wat een zeikers van beide kanten!

  reageer
 • Bianca

   

  In tegenstelling tot wat sommige mensen hier aangeven vind ik het juist een goed recht dat dit gedaan wordt! Het is een schande dat het kinderfeest zo verpest wordt doordat mensen enorm tegen Zwarte Piet zijn sinds een paar jaar! Waar gaat dit heen met Nederland????

  reageer
 • RonaldB

   

  Echt een belachelijke actie. Zowel het geld ophalen, maar ook die blokkade. Ik ben niet voor die club, maar ze hadden toestemming on te demonstreren. Dit is een vorm van terreur. En doet de zaak geen goed. En dan zichzelf op de borst kloppen hoe goed ze zijn geweest. Ik hoop echt dat de boetes torenhoog zullen worden. Oneigenlijk gebruik van de openbare weg en het in gevaar brengen en bedreigen van medeweggebruikers.

  reageer
 • Poe

   

  Och, als de NVU gebruik wil maken van hun grondrecht om te demonstreren zijn het de AFA typetjes die het tegenhouden door met geweld te dreigen, gebeurd het nu geweldloos andersom is het ook noet goed. Soort van selectieve verontwaardiging zeker van die zijde.

 • Poe

   

  Oneigenlijk gebruik? Eerder onnodig stilstaan, er is geen direct gevaar geweest en er is niemand bedreigd. Ben het niet eens met de actie, demonstreren is een grondrecht. Net zoals ik het niet eens ben met demonstreren in de buurt van een kinderfeest. Maar je kan ook overdrijven met het stellen van de gevaarzetting

 • laat alle reacties zien
 • Rakel

   

  Tsja.. steun die ‘helden’ maar goed, je had moeten zien wat voor tuig vd riggel daar die bussen tegen hield. Je had er bij moeten zijn, dan geef je geen euro aan die gasten.

  reageer
 • Gerrit

   

  Dat "tuig" zat in de 3 bussen!!!

 • .\/\/.

   

  Heerlijk initiatief. Ik heb genoten van de helden van dokkum en nu van de gulle gevers.

  reageer
 • wolverine

   

  heel goed van die man,en nogmaals als er mensen zijn die er tegen zijn,ons cultuur oppleuren dan naar eigen land en last ons met rust.jullie zijn degenen die nu hier een puinbak van maken.

  reageer
 • hytre

   

  De wegblokkeerders zijn de helden van de week!

  reageer
 • Bert

   

  Kan niet anders zeggen dan top top top, hop hop hop paard van Sinterklaas in galop met de Sint erop en zijn enige echte zwarte knecht(en) ernaast en niet anders.

  reageer
 • Jan

   

  Zo, nu weten de zeurpieten ook hoe laat het is, tijd om eens op te houden met dat gedram!

  reageer
 • Hans

   

  Geweldig dat deze actie zo een beweging heeft gebracht. Het is oke dat er mensen zijn die hier een punt van maken. Mijn dank ook namens de kleinkinderen.

  reageer
 • Jaap

   

  Kijk, daar komt de stille meerderheid uit de kast.

  reageer
 • waterwijker

   

  Gelukkig is het niet zo erg als u wilt doen geloven. Stiekem weet u vast wel dat de meerderheid in Nederland helemaal niet achter dit soort onfrisse, pegida achtige alt-rechts types staat. Hun steun aan "zwarte piet zoals deze altijd zo geweest is" toont aan dat ze geen greintje gevoel in hun donder hebben, behalve dan misschien voor hun eigen soort. Anders zouden ze meteen erkennen dat het als een onschuldige cultuuruiting afschilderen van het hele zwarte pieten gedoe niets anders is dan het aan niet-blanken te laten weten dat ze nog altijd als onvolwaardige Nederlanders beschouwd worden. Nadenkend Nederland snapt dat inmiddels, de bekende nationalistische domkoppen duidelijk nog steeds niet. In dit geval werd zelfs het grondwettelijke demonstratierecht van degenen die kritisch zijn over "zwarte piet zoals deze altijd zo geweest is" groep met oneigenlijke middelen geschonden. Dat de groep die dit op zijn geweten heeft nog steun krijgt is een herkenbare uiting van 'gesundes volksempfinden', maar mag alleen al daarom in het naoorlogse Nederland natuurlijk op geen enkele manier goedgepraat worden. Het is te hopen dat dit niet op boetes maar op echte straf uitdraait, want medeburgers beletten om wantoestanden aan de kaak te stellen is heel ernstig. Als blanke Nederlander schaam ik me in ieder geval voor dat tuig.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert