Werkzaamheden aanleg Voedselbos begonnen

ZEEWOLDE
De werkzaamheden voor de aanleg van een voedselbos aan de Dasselaarweg in Zeewolde zijn begonnen. In het één hectare grote bos komen eetbare planten, noten en vruchten. Volgens initiatiefnemer Evelyn Derksen worden op den duur 300 soorten planten, fruit- en notenbomen geplant.

Zelfvoorzienend bos
"Het voedselbos berust op de wetten van een bos, namelijk geheel zelfvoorzienend zijn. Een bos heeft geen mest nodig. Wij planten allerlei bomen, struiken en hagen en daarna moeten ze het zelf zien te rooien", zegt Derksen. Om het voedselbos te realiseren worden 100 bomen gekapt. Volgens Derksen gaat het om populieren die 47 jaar oud zijn. Deze bomen zijn aan het einde van hun levensduur. Eén boom, waar een buizerd een nest heeft, blijft wel staan. Ook zes bomen eromheen worden niet gekapt. 

Openbaar bos
Het wordt een openbaar voedselbos, zegt Derksen. "Wel is het zo dat wij in eerste instantie aan het werk gaan met onze vrijwilligers. In de eerste vijf jaar is het bos erg kwetsbaar. Daarom is het de bedoeling dat mensen die naar het bos komen, door vrijwilligers worden begeleid." Aan het einde van de winter worden de eerste bomen geplant.

reacties (7)

 • Jacob

   

  Waarom niet eerst even uit praktische overwegingen een voedselbank overbodig maken en van het budget dat eventueel overblijft dit soort op semi ideologische gevoelens gebaseerde initiatieven een kansje geven.

  reageer
 • Bart

   

  Goed initiatief! Moeten ze ook bij alle andere polderdorpen aanleggen.. Dit geeft mensen een afhankelijkheidsgevoel met de natuur. Bepalen bij de oergedachte I.p.v. je karretje volgooien in de supermarkt.

  reageer
 • Nopper

   

  Dit is gewoon kappen en herplanten, ik noem dat gewoon goed onderhoud niks mis mee dus.

  reageer
 • Jos '56

   

  Zeewolde heeft nog een aantal populierenvakken die op de nominatie staan om vervangen te worden door duurzamer bos, dus vandaar.

  reageer
 • kees d.

   

  Hoe groen kan je zijn als je bestaande natuur sloopt voor je idealen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Theo

   

  Je moet ergens beginnen. Trouwens een goed initatief.

  reageer
 • Pzaal

   

  Kom we bouwen een voedselbos erg leuk en natuurlijk. Maar we slopen wel eerst een bestaand stuk bos hiervoor. Wie verzint er nou zoiets raars?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert