"De slag is gewonnen, de oorlog nog niet!"

URK
De visserijcommissie van het Europees Parlement stemde dinsdagmiddag nipt voor de pulskorvisserij. Daarmee is de officiële invoering van deze visserijmanier een stap dichterbij gekomen. Nu is pulsvisserij in een testfase. Het voltallige Europees Parlement gaat zich nu buigen over deze zaak. 

Plenaire vergadering
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is een van de lobbyisten voor de pulskor. Hij is dan ook blij dat de commissie, zij het nipt, voor is. "We hebben de slag gewonnen, maar de oorlog nog niet. Ik ga nu zoveel mogelijk collega's langs in het parlement om het verhaal van pulskor te vertellen.'' Waarschijnlijk wordt in februari in een plenaire vergadering verder gesproken.

Als ook het Europees Parlement een akkoord geeft kan er met de visserijministers onderhandeld gaan worden over de toekomst van pulskor. "Bij die onderhandeling hebben we wel een grote ruggensteun, de Europese commissie," zegt Van Dalen. ''De Europese Commissie heeft al gezegd dat pulskor goed is."

Eerste horde
Ook minister Carola Schouten reageert blij met het besluit uit de commissie. "Er is vandaag in Brussel een belangrijke horde genomen," aldus de minister op Twitter. De visserijsector kan op haar steun rekenen voegt Schouten toe.

De Nederlandse Vissersbond reageert gematigd positief op het besluit van de visserijcommissie. "Deze uitslag geeft lucht aan de Nederlandse vissers, maar we zijn er zeker nog niet," schrijft Durk van Tuinen van de Vissersbond op hun website. 

Urker vissers
In Brussel was ook wethouder Geert Post van Urk. In zijn gemeente vissen 33 vissers met een pulskor. "Dit is ontzettend belangrijk voor Urk," zegt de wethouder, "Een groot deel van onze vissersvloot vist met puls. Dat zou andere betekenen dat de puls aan kant moet, dat zou een slechte ontwikkeling zijn." 

reacties (2)

 • Bart Almere

   

  Gelukkig goed nieuws voor de altijd zo geplaagde hardwerkende visserman, als die jaloerse Fransozen denken dat ze kunnen winnen hebben zijd dit goed mis.

  reageer
 • Jaap de Nopper

   

  Hopen dat het gaat lukken, gun het Urk en de Urkers!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert