Actie om globe terug te halen lijkt mislukt

ALMERE
De actie van winkeliers en omwonenden om de globe terug te halen naar het Globeplein in Almere Buiten lijkt mislukt. Er was 5.000 euro nodig om het kunstwerk te kunnen verhuizen, maar de crowdfundingsactie bleef steken op 500 euro. Nu is de actie op de website voorjebuurt.nl beëindigd.

Een maand de tijd
"Er zijn nog steeds mensen die geld willen geven, maar dat kan niet meer," laat ondernemer Maarten Vroom weten. De crowdfundingsactie liep korter dan de ondernemers hadden verwacht. "Een actie mag op de website voorjebuurt.nl, maar één maand lopen. En ja dat is eigenlijk te kort, daar hadden we geen rekening mee gehouden. Even kijken wat we nu gaan doen, al moet ik eerlijk zeggen dat het bedrag van 500 euro me ook een beetje tegenviel. Maar er zijn ook nog een boel mensen die tegen ons zeggen dat ze wat willen geven." 

Plein al 5 jaar zonder globe
De stenen aardbol stond tot 2012 op het Globeplein, maar werd door de gemeente weggehaald toen het plein op de schop ging. Daarna stond het kunstwerk van de Duitse kunstenaar Christian Tobin jarenlang te verstoffen in een depot. De gemeente zou een groot deel van de verhuiskosten voor haar rekening nemen , maar alsnog was er 5.000 euro nodig om de granieten bol weer werkend en al terug te krijgen naar het plein.

Dat bedrag is zo hoog omdat de bol draait op een bak met water waardoor er een zuiveringsinstallatie noodzakelijk is. Sinds 2016 staat de globe gestald op het Buitenplein bij station Almere Buiten maar ook daar moet het kunstwerk weg als er gebouwd gaat worden. Het is onduidelijk wat er nu met het kunstwerk gaat gebeuren.

reacties (7)

 • Didi

   

  Weg hallo dan ook weer terug plaatsen gemeente Almere

  reageer
 • Almeerse

   

  Als de bal toch weer moet worden verplaatst, waarom dan niet naar het Globeplein? En daar gewoon plaatsen als vast object. Dan maar niet draaien met water... Ik vermoed dat de bal anders vernietigd gaat worden, wat ook weer geld kost...

  reageer
 • Jos

   

  Een wereldbol... echt iets voor een wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade. Iets voor het entreeplein? Daarna een duurzame plek op het Globeplein in Buiten. Moet toch kunnen binnen het budget en goed voor het draagvlak van de Floriade.

  reageer
 • joopie

   

  Duidelijk verhaal toch, de mensen interesseert het gewoon niets. Dus lekker weglaten die bal.

  reageer
 • ron h

   

  een heel vreemde conclusie; de conclusie is waarschijnlijk dat burgers vinden dat de gemeente of de ontwikkelaar waarvoor dit tijdelijke weg moest het 100 % moet betalen. (en dat vind ik ook). Wel verdienen aan het neerzetten van nieuwbouw en daarna niet thuis geven. misschien een optie dat er een handtekeninglijst gaat naar de ontwikkelaar eigenaar van de nieuwbouw

 • wieke

   

  Onzin, ik denk dat veel mensen het wel leuk vinden als het terugkomt. Ik geef ook niet aan alle crowdfundingacties waarvan ik het doel waardeer. U wel?

 • Steef

   

  Het is weg gehaald dus nooit terug gezet ik snap niet waarom niet is toch een kleine moeite want weg halen dat kan wel .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Eigenlijk een bizarre situatie. Heel Flevoland wordt met gemeenschapsgelden volgepropt met ( vaak extreem) dure kunstwerken, die in veel gevallen voor bijna niemand interessant , financieel verantwoord zijn. We praten hier over projecten van vele duizenden euro's gemeenschapsgeld! Door de overheid gemotiveerd als zijnde belangrijk voor de cultuur. Nu is er een kunstwerk waar veel mensen positief in zijn geïnteresseerd en zou het fout gaan vanwege € 5000? En als het dan niet door gaat. Wat gaat er dan met het kunstwerk gebeuren? Worden de oorspronkelijke kosten "zomaar even afgeschreven" ? Kom op Gemeente Almere / Provincie Flevoland?

  reageer
 • Wieke

   

  Ik vind het ook heel raar, de gemeente gaat heel slordig om met bestaande kunst. Ook als het om reparatie gaat. Het wordt tijd dat er weer een kunstcommissie komt!

 • Dirk

   

  de gemeente dat kan je vergeten , die zijn alleen maar bezig met eigen belang en de flopiade .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert