Revalidatiecentrum voor 'onbegrepen klachten' failliet

ALMERE
Het Almeerse revalidatiecentrum dat mensen helpt met onbegrepen gezondheidsklachten is failliet verklaard.

Het Centrum voor Integrale Revalidatie en Arbeidsactivering (CIRAN) zat sinds 2011 in Almere en behandelde mensen met pijn. Door tegelijk lichamelijke en psychologische oorzaken op te sporen en te behandelen, zou 98 procent van de patiënten van de pijn afkomen.

In maart van dit jaar was er kritiek op de werkwijze van CIRAN. De kliniek heeft 19 vestigingen in Nederland en het hoofdkantoor zit in Venlo. Het programma Zembla besteedde aandacht aan de behandeling van CIRAN, die geheel door zorgverzekeraars werd vergoed. Volgens Zembla gaan patiënten mediteren met Tibetaanse monniken en krijgen ze holistische behandelingen, uitgevoerd door fysiotherapeuten en psychologen. De behandeling van 15.000 euro werd grotendeels betaald uit het basispakket van de zorgverzekeraars.

Naar aanleiding van de uitzending zijn zorgverzekeraars een onderzoek gestart en hebben zij de betalingen aan de stichting stopgezet

Directeur Jelte de Kiewit van het revalidatiecentrum bevestigt het faillissement. Hij hoopt zo snel mogelijk iets te kunnen regelen voor zijn medewerkers. Mogelijk dat daar dinsdag meer duidelijkheid over is. Bij CIRAN in Almere werken nu nog 17 mensen en er worden nog zo'n 40 patiënten behandeld. Dit gaat voorlopig door en daarom is de kliniek nu nog open. Curator Quaars was niet bereikbaar voor commentaar.

reacties (2)

 • Kelly

   

  Maffia praktijken!! Ze proberen je te hersenspoelen zodat je zogenaamd weer beter word. Het ergste is nog dat ze radeloze mensen hoop geven.
  Ook ik was/ ben zo radeloos.Ze zeiden gewoon "jou ziekte bestaat niet (fibromyalgie) Dus jij hebt geen pijn!!
  Nou wel dus een nog steeds heb ik pijn.

  reageer
 • Emmie

   

  Heel herkenbaar,ben er ook niets mee opgeschoten.Inmiddels heb ik alvleesklierkanker.Een gevaarlijke manier van zorg van Ciran!!!

 • Faerie

   

  Wat zonde! Ik ken ze zelf niet goed, maar wat ik hoorde van mensen die wel gebruik maakten van deze organisatie was positief. Het is een andere benadering dan dat de reguliere organisaties hebben. Kennelijk werkt het beter, maar wordt het dus niet begrepen door zorgverzekeraars. Dit is dus al jaren het probleem dat verzekeraars en managers en niet behandelaars en patiënten bepalen wat goed voor mensen is. Het is een heel verkeerd systeem! Mensen worden er niet beter van, sterker nog, het is wel duidelijk dat de gevestigde orde alleen maar rijker wordt van zieke mensen. Dus er is economisch gewin bij het dwarsbomen van organisaties die mensen wel beter maken. En we pikken het helaas allemaal gewoon.

  reageer
 • CJW

   

  Helaas zijn er ook andere, slechte , ervaringen. Het lijkt me een goede zaak als ze dit eens goed uitzoeken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert