2.000 bomen de grond in aan randen Oostvaardersplassen

ALMERE
In bosgebieden aan de rand van de Oostvaardersplassen worden de komende weken ruim 2.000 nieuwe bomen geplant. Het gaat om exemplaren die al zo'n 4 meter hoog zijn. De nieuwe bomen moeten er voor zorgen dat dieren in het gebied meer beschutting krijgen.

Om de nieuwe aanwas te beschermen tegen grote grazers die ze aanvreten, worden de bomen van gaas voorzien. Na verloop van tijd zal dat worden weggehaald. 

Kralen
Naast het neerzetten van bomen legt Staatsbosbeheer de komende tijd ook nieuwe 'kralen' aan. Dit zijn in cirkels gelegde takkenhopen, waarbinnen doornstruiken en jonge bomen worden aangeplant. 

De kralen zorgen er de eerste jaren voor dat de jonge bomen en struiken beschermd worden tegen de grote grazers. Na verloop van tijd zullen de kralen steeds meer inzakken en ontstaan er boom- en struikgroepen. Die kunnen in de winter dan dienst doen als beschutting voor de dieren. 

Ingrijpen
Het beleid in de Oostvaardersplassen is er eigenlijk op gericht om de natuur zo veel mogelijk zelf z'n gang te laten gaan. Staatsbosbeheer zegt de natuur nu echter een handje te willen helpen om zo sneller te kunnen zorgen voor voldoende beschutting voor de dieren in het gebied. 

reacties (6)

 • Erica Hennekes

   

  Bomen planten in voormalige bossen, die door overbegrazing vernield zijn? Dit bizarre verschijnsel van tuinieren in de wildernis doet zich al enkele jaren voor. Vol trots staat er in de jaarverslagen hoeveel en wat er allemaal geplant is. De aantallen van de grazers mogen niet "binnen de perken" gehouden worden, zodat er nog steeds ieder jaar een groot deel verhongert. De natuurlijke processen moeten vooral ongestoord kunnen aflopen v.w.b. populatiebeheer, maar het planten van hoge bomen van 4 meter met gaas eromheen is een normaal gebeuren in de allernieuwste wildernis. Wanneer men van meet af aan de aantallen van de grazers in overeenstemming had gebracht met de draagkracht van het gebied, waren die bossen niet opgevreten. Had men elk jaar vlees kunnen oogsten in plaats van honderden uitgemergelde kadavers naar de Rendac en was er nog wat over van de vroegere vogelrijkdom en bio-diversiteit. Waarop is de opvatting gebaseerd dat met voortzetting van huidig kuddebeleid in de toekomst de bomen en struiken kunnen overleven? Blijft dweilen met de kraan open in het laatste natuurgebied zonder kuddebeheer. In het naastgelegen Oostvaardersveld worden de Koniks wél op een bep. aantal gehouden en hoeft daar dus ook niet ingeplant te worden.

  reageer
 • Henk

   

  Kappen nou

  reageer
 • iac

   

  mooi ik zag dat ze deze week al bezig waren !

  reageer
 • Jos

   

  En nu geen gezeur meer over de bomenkap!

  reageer
 • Houhakker

   

  Waar wordt er nog gekapt.

 • H Heckrund

   

  Lekker bedankt

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Guderian

   

  Goed initiatief

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert