Extra rust moet telfouten verkiezingen voorkomen

DRONTEN
Om fouten bij het tellen van de stemmen te voorkomen, gaat Dronten dit bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart anders doen. De gemeente heeft zich opgegeven voor een experiment dat fouten moet voorkomen.

Sinds er weer met het potlood wordt gestemd, moeten medewerkers van de stembureaus de stemmen na een lange dag met de hand tellen. Door de vermoeidheid ontstaan daardoor  telfouten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een voorstel gedaan om fouten te verminderen. In plaats van alle stemmen 's avonds in detail te tellen, worden na sluiting van het stembureau alleen de stemmen per kieslijst geteld. Dat levert een voorlopige uitslag op.
Na een nachtje slapen worden de volgende dag op een centraal punt de stemmen op de afzonderlijke kandidaten geteld. De extra rust moet de kans op fouten verminderen.

Diverse gemeenten hebben zich voor het experiment 'centraal tellen' opgegeven. De andere werkwijze is volgens de gemeente niet duurder. In totaal heeft Dronten voor de verkiezingen bijna 65.000 euro gereserveerd.

reacties (2)

 • ./\/\.

   

  Aan de foto te zien is de huidige methode in ieder geval ergonomisch gezien onverantwoord.

  reageer
 • Groenlinks pfffff

   

  Is het een idee om mensen uit het bedrijfsleven in te zetten die zijn gewent om een hele dag te werken en eens een avondje door te halen .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert