Natuurproject rond Voorsterbos gaat niet door

MARKNESSE
Eén van de projecten voor Nieuwe Natuur in Flevoland gaat niet door. Natuurmonumenten en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) zetten een streep door een project in Marknesse, zo hebben ze de provincie laten weten.

Bij 'Lucht en Ruimte voor de Natuur' zou 151 hectare terrein rond het NLR worden omgevormd tot natuur met houtsingels, graslanden en bos. Dit zou het Voorsterbos moeten verbinden met de Weerribben-Wieden en richting Vollenhove.

Gebleken is dat de bedrijfsgrond veel meer waard is dan de 1,7 miljoen euro die er voor aankoop van 50 hectare grond beschikbaar is. Voor dit bedrag zou hooguit 31 hectare ofwel bijna een vijfde van het oorspronkelijk geplande gebied kunnen worden aangekocht. Het overgrote deel is al bestaand bos. Een wandel- en fietsverbinding zou niet kunnen worden gerealiseerd. De drie partijen in het project vinden de natuurwinst daarvan te gering om doorgaan te rechtvaardigen.

Het voorstel was één van de 21 projecten voor Nieuw Natuur, die vanaf 2019 in heel Flevoland moeten worden gerealiseerd. Van een aantal voorstellen is de haalbaarheid onzeker. Volgende maand komt het college van Gedeputeerde Staten met een voorstel over de voortgang van het programma.

reacties (4)

 • Hans Keuper

   

  Heel verstandig van NLR en Natuurmonumenten-Flevoland om dit rampenplan in te trekken. In december 2014 oordeelde Provinciale Staten al, dat dit zogenaamde 'nieuwe natuur'-plan uit de koker van Natuurmonumenten "meer van hetzelfde" was. Desondanks werd het plan voor 1/3 en dus met vele miljoenen gehonoreerd. Maar behalve Natuurmonumenten zat werkelijk niemand te wachten op het 'herinrichten' van 50 hectare bestaand bos en het kapen van ruim 100 hectare landbouwgrond, die - volgens slecht NM-gebruik - weer zou worden 'ontwikkeld' tot een vlakte met hier en daar een plasje, een meandertje, een paadje, een fietspaadje en een kunstwerkje. Gelukkig blijft e.e.a nu gewoon bos (niks mis mee) en landbouwgrond (helemaal niks mis mee en bovendien óók natuur).

  reageer
 • Ss

   

  Het nlr kan de grond helemaal niet verkopen. Ze moeten het voor ongeveer niets terug geven aan domeinen als ze het willen verkopen. Dit staat in hun eigendomsakte, dus van dit hele verhaal klopt niets.....

  reageer
 • Bart

   

  Mooi! Investeer het geld liever in het opknappen van de andere bossen in de Noordoostpolder zoals het kuinderbos en Urkerbos.

  reageer
 • kees d.

   

  Mankeert helemaal niet aan die bossen. Als natuurliefhebber kom ik er vaak. Het Kuinderbos is naar mijn mening het mooiste- en gevarieerde bos van de provincie.

 • De ambtenaar

   

  Met de opbrengst van de grondverkoop van 151 ha wilde het NLR uitbreiden (veel banen voor hoger opgeleiden) maar provincie en gemeente spenderen liever geld aan een project in het Voorsterbos. Provincie en gemeente hebben liever veel laag opgeleide mensen die bij de boer kunnen werken. Conservatief denken ten top.

  reageer
 • De Nopper

   

  Van die zogenaamde hoog opgeleiden komt er sowieso geen 1 in de regio wonen, dus nog meer auto’s op de weg en geen inkomsten voor de winkels hier. Daarentegen blijven die zogenaamde laag opgeleide ????? Van u hier wel wonen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert