Dinsdag rechtszaak over drugskotter Z-181

URK

Komende dinsdag bespreekt de rechtbank in Amsterdam de zaak van drie Urker vissers die afgelopen juni werden aangehouden in de haven van Harlingen. Op de Urker kotter Z-181 bleek 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte te liggen. De drugs hadden een straatwaarde van 10 miljoen euro.

Mohammed S.
De kotter kwam in beeld omdat de recherche crimineel Mohammed S. in de gaten hield. Mohammed was in Harlingen in gesprek met de eigenaar van de Urker kotter. Nadat het vaartuig de haven verliet, vroeg het Openbaar Ministerie aan de kustwacht om het  in de gaten te houden. Op zaterdagmiddag deed de Z-181 iets geks volgens het NRC. Midden op de Noordzee lag de kotter minutenlang in het spoor van het Panamese containerschip MSC Krystal. Het is een scheepsbeweging die volgens de kustwacht absoluut niet past bij de normale visvaart. 

Aanhoudingen
Het vermoeden ontstond dat er drugs overboord van het containerschip werden gegooid en dat deze door de Urkers later zijn opgehaald. Toen het schip terugkeerde in de haven, werd het opgewacht door een rechercheteam. Op de kotter werden de drugs gevonden. Vijf mannen werden opgepakt: drie Urkers, een Pool en een man uit Montenegro.

Nog een Urker man
In de haven stond ook nog een andere man volgens het NRC. Namelijk Leendert R., een geboren Urker die in 2008 in Frankrijk heeft vastgezeten voor hasj-smokkel, maar is vrijgesproken. Het is niet duidelijk wat zijn rol is geweest in deze zaak en hij wordt ook niet vervolgd. 

Bedreigingen
De advocaat van Urker eigenaar van de drugskotter zei eerder voor de rechtbank, dat de man bedreigd werd door de organisatie achter het drugstransport. Het Openbaar Ministerie gelooft niets van dat verhaal. Maar op Urk zijn er wel mensen die zeggen dat Johannes ontmoetingen heeft gehad op Urk waarbij hij werd bedreigd. 

Versleutelde berichten
De politie heeft sinds begin dit jaar toegang gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten van criminelen. Daarin komen ook berichten over deze zaak naar voren. Onder meer een bericht van Mohammed S.: ''We hebben een groep vissers die op het water kan aannemen en opvangen'' Ook de naam van de kotter en diens eigenaar worden in de berichten genoemd.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert