Man voor rechter voor beledigen tegenstanders Zwarte Piet

LELYSTAD
Een man uit Lelystad moet zich maandag voor de rechter verantwoorden omdat hij tegenstanders van Zwarte Piet beledigd zou hebben op Facebook. Dat schrijft de NOS.

In 2015 plaatste de actiegroep Kick Out Zwarte Piet een selfie op Facebook. Ze hadden gedemonstreerd bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. Onder de foto schreef de Lelystedeling:

"Gewoon weer voor slaaf laten werken, kunnen ze ook niet meer klagen", reageerde de verdachte onder het bericht. "Dat luie zweet eruit", voegde hij toe, gevolgd door een beledigende term.

Vijftig keer aangifte
Volgens advocaat Willem Jebbink van de actiegroep werden er in totaal 19.000 internetreacties geplaatst. De groep deed om vijftig teksten aangifte. Jebbink zegt dat de man uit Lelystad de eerste is van acht mensen die wordt vervolgd.

Eerste keer rechtszaak in Zwarte Piet-discussie
Voor zover bekend is het de eerste keer dat er iemand voor de rechter verschijnt wegens beledigende teksten in de Zwarte Piet-discussie. "We zijn niet pro of contra Zwarte Piet", benadrukt de woordvoerder van het OM. "Maar de maatschappelijke discussie moet zich afspelen binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is. We treden op tegen discriminatie." Het is overigens toeval volgens het OM dat de verdachte nu tijdens de sinterklaastijd voor de rechter komt. 

reacties (38)

 • Karel

   

  Of Zwarte Piet achterhaald is, maken we hier zelf wel uit. Wie is nu eigenlijk ooit begonnen met dat leugenachtige racismeverhaal? Nooit waren er problemen, maar sinds Nederland steeds multicultureler is geworden, heet het ineens discriminatie? Dacht het niet, hoor, ik heb het prachtige Sinterklaas en Zwarte Pietenfeest nog nooit geen enkele seconde geassocieerd met rascisme, en nu ineens zou ik een racist zijn? Grote waanzin van onrustzaaiers, die van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen. Met hoeveel bevolkingsgroepen moeten wij hier nog eigenlijk rekening gaan houden? In hoeveel spagaten komt dit land nog?

  reageer
 • Henkie

   

  Zoek de Volkskrant van 5 oktober 2016 eens op en bekijk Sigmund (getekend door Peter de Wit). Daar heeft hij een vergelijkbare opmerking in de vorm van een cartoon gemaakt. Alleen heb ik nergens gelezen dat mensen dat ervaren hebben als discriminatie ... Ergens gaat het dus fout in deze discussie.

  reageer
 • Truus

   

  Gaat dit nog wel om zwarte piet eigenlijk ?Ik vind dit meer een ja en nietes spelletje worden.Er worden nu al eeuwen geleden bij gehaald.Word er zo langzamerhand kots misselijk van en ja Ron Baars ik vind dit nutteloze discussies.Want zo komen we er namelijk nooit uit.Laat alsjeblieft iemand hier een einde aan maken.Een rijdende rechter of zo.Klap hamer klaar.Desnoods op paard en oh ja graag een blanke surinamer,of een surinaamse albino anders krijg je daar weer gezijk over.

  reageer
 • Lieve

   

  Helemaal waar Louse.. Met de karikatuur van zwarte piet in alle kleuren, met vegen en stroopwafel schminck staan we echt voor schut. De belgen en de Duitsers zijn nog aan het bijkomen van het lachen. Laat zwarte Piet zijn wie die is een Zwarte Piet.

  reageer
 • Louise

   

  Al die mensen die beweren dat hun cultuur hun wordt afgepakt moeten ook eens ophouden met Halloween en Oktoberfesten vieren dan. Hou je kop, laat piet veranderen en vier gewoon elk feestje! We staan in het buitenland volkomen voor paal met de karikatuur van Zwarte Piet. Volkomen achterhaald, net zo achterhaald als stoute kindertjes die met de roe krijgen of in de zak verdwijnen. Verandering is van alle tijden. Ophouden met zeuren, piet aanpassen en vooral een feestje ervan maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Appie Voorn

   

  tsja multicultureel.... alleen van de Nederlandse cultuur die al eeuwen lang ontwikkeld is door Noord West Europese mensen blijft niets meer over. Want het is alleen maar 'gericht' op blanken en zou donkere mensen discrimineren..... raar he we hebben eeuwen achter de rug waarbij de intocht van migranten niet plaats vond. Vandaar dat nederlanders ook vinden dat dit een nutteloze discussie is..... dat zit nl in onze genen.

  reageer
 • Ron Baars

   

  Ik verwonder me ieder jaar weer over volwassen mensen die kinderfeestjes verstoren. Ook Silvana Simons begrijp ik niet heb foto's van haar gezien dat ze in suriname voor zwarte piet speelde.Daar is het geen enkel probleem. Ook de NVU heeft lopen te protesteren bij de intocht. Van een nazi partij van de heer Kusters kun je dit natuurlijk verwachten. Kinderen worden nu op school lastig gevallen en het gaat steeds verder. Nedereland is een multiculturele samenleving waar de meningen uiteenlopen maar om dit te doen bij kinder feestjes gaat mij veel te ver.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Kijk, jij doet het ook: "Veel Nederlanders vinden (...), terwijl anderen (...)" - wanneer zien we nu dat het geen kwestie is van "wij Nederlanders tegen de anderen"? Heus, hier moet met een beetje goede wil toch iets geregeld kunnen worden? Je opmerking over de kinderen raakt ook aan de kern van het probleem: ervan uitgaande dat kinderen niet racistisch geboren worden....hoe komt de discriminatie dan de wereld in? Precies: door wat er in de loop der jaren aan wordt toegevoegd. Stukje bij beetje. Wanneer vinden we de moed om hier eerlijk over te zijn?

  reageer
 • Stevie

   

  Nee, daar is niets vreemds aan, als kind zag ik dat niet eens, zoals de kinderen nu het ook niet zien. De hele discussie leidt alleen tot meer polarisatie. Veel Nederlanders vinden dat zij zelf steeds meer moeten inleveren van hun eigen gewoontes en cultuur, terwijl anderen hun cultuur en gewoontes blijven koesteren en daar ook de ruimte voor krijgen, (en terecht). Waarom niet een nationale herdenking voor het slavernijverleden en deze belachelijke discussie stopzetten.

  reageer
 • VV

   

  Voor kinderen niet nee...todat de ouders de kinderen erop wijzen dat het rascisme is en dat de donkere groep altijd onderdrukt wordt en dat het in Nederland allemaal niet eerlijks is, geen gelijke kansen etc etc etc. Totdat de ouders dat hun kinderen leren is er niets vreems aan.......

  reageer
 • Asjemenou

   

  Misschien moeten we een fonds starten met als doel diegene die het zo zwaar hebben te huisvesten in het land van zijn/haar voorouders. Huisje kopen, verhuizen en wat te eten geven voor de eerste dagen.

  reageer
 • Andre

   

  Wat ons Nederlanders belet om aangifte te doen? Realiteitszin..... dat belet het ons. Wij zijn niet overgevoelig en wij hebben niet van die gecreerde lange tenen. Gecreerd ja, want de mensen met lange tenen hebben verder de hele dag niets anders te doen dan die tenen uit te rollen voor ieder zo genaamd en zeer vergezocht rascistisch argument in de media. Als wij Nederlanders zo inelkaar zaten dan zouden we iedere duitser die het waagt de grens over te steken terugschoppen duitsland in. Waarom? Omdat ze ons land niet zo lang geleden enorm veel elende bezorgt hebben waar menig Nederlander nog herinneringen aan heeft. Dus Andrea wij doen geen aangifte want wij hebben realiteitszin en relativeringsvermogen.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Een opeenstapeling van onwaarheden. "honderden jaren" - mwah...hoogstens 150. "enkele personen die problemen hebben omdat Piet dezelfde huidskleur heeft als zij" - mwah, er zijn (gelukkig) mensen van allerlei kleur die er bezwaar tegen hebben (ik ben er één van, hoewel niet 'zwart als roet'). Verder is het geen kwestie van "wij" tegen "hun", en al helemaal geen minderwaardigheidscomplex. Trouwens, over minderwaardigheid gesproken...een blanke baas met een menigte zwarte knechten, is daar niet iets vreemds aan?

  reageer
 • kees

   

  De volwassenen die tegen zwarte piet zijn zorgen zelf voor discriminatie . Het kinderfeest word met recht verpest door deze zogenaamde actie voerders die eigenlijk gewoon negatieve aandacht willen en nog nooit met slavernij te maken hebben gehad . Het is een vorm van aandacht die ze graag willen hebben en spelen dit uit over de kinderen die gewoon sinterklaas willen vieren met daarbij behorende zwarte pieten .

  reageer
 • Janneke

   

  Zo lang Zwarte Piet niet verboden is moeten we gewoon nergens op reageren en gewoon doen wat we honderden jaren gedaan hebben. Zelf dat mis kik tegenwoordig, geen leuke Sint-Nicolaasliedjes meer in de stad, geeen gezellige poppen langs touwen klimmen in de winkels met honderden pakjes er onder, niemand durft nog iets te doen, gewoon onvoorstelbaar oe een heel volk de grond in getrapt kan worden door enkele personen die problemen hebben omdat Piet dezelfde huidskleur heeft als zij, terwijl wij onze Piet in ons hart hebben zitten, terwijl wij van hem houden, terwijl wie voor hem zouden zorgen en noem maar op. De oorzaak in volgens mij ‘n minderwaardigheidscomplex en dat haalt geen enkele witte Piet of wat dan ook, er nooit uit. Oplossing: meer zelfvertrouwen krijgen en dat duurt 50 jaar, wat moeten we er ons nog voor gaan ontzeggen !!!!

  reageer
 • Emmeloorder

   

  Precies zo is het! En alle Nederlanders zien dit als een kinderfeest en enkele jaren geleden had geen 1 Nederlander het in zijn hoofd gehaald dat dit iets met slavernij te maken kon hebben.

  reageer
 • Sandra

   

  Voor of tegen maakt me inmiddels niet meer uit. Deze hele discussie is zo in het extreme getrokken door de mensen die er maar over door blijven gaan, dat het hele feest voor mij niet meer hoeft. Dit jaar voor het eerst niet meer naar de intocht geweest. Ook geen kleine schoentkadootjes meer gekocht. Gewoon omdat de lol er nu definitief af is.

  reageer
 • Jan

   

  Spijker, kop. Helemaal mee eens dus.. Dit land is van het padje...

  reageer
 • Merreha

   

  Deze jaarlijkse terugkerende discussie begint langzaam een splijtzwam te worden in onze samenleving. Ik kijk ook dit jaar al uit naar 6 december. Dan is het gelukkig weer voorbij. Het kinderfeest, dat is het volgens mij nog steeds is, wordt misbruikt door beide partijen. Kijk even naar het feest in Suriname of op de Antillen. Dan zou deze discussie helemaal niet plaats hoeven vinden. Een gestage verandering van het fenomeen “zwarte piet” zou veel meer opleveren dan zoals nu wordt gedaan door de tegenstanders. Provoceren noem ik dat. En dat leidt tot reacties zoals door de “lelystedeling”. De hele discussie leidt m.i tot meer discriminatie dan voorheen. En toename van intolerantie.

  reageer
 • Carry

   

  Nee dat kan niet. De politie neemt je aangifte niet op! Dus ook al wil je aangifte doen dan kan je het wel vergeten.

  reageer
 • Carry

   

  Ja maar de voorstanders lopen niet zo snel om aangifte te doen. Dat is het grote verschil. De tegenstanders van zwarte Piet vinden zichzelf zo zielig. Zou zeggen ga wat nuttigs doen heb je voor deze onzin ook geen tijd. Maar zelfs al zouden we aangifte willen doen dan wordt dit niet opgenomen door de politie. Vergis je niet het werkt maar 1 kant op.

  reageer
 • Andrea

   

  Als je je aangesproken en beledigd voelt, wat belet je om aangifte te doen?

  reageer
 • Piet

   

  Nee hoor, maar zolang er geen aangifte gedaan wordt, zal er ook niemand gestraft worden.

  reageer
 • Maartje

   

  Tuurlijk heeft die alle realiteitszin verloren rechterlijke macht in Nederland hier alle tijd voor. Met uitgestreken gezichten zullen ze die Nederlanders wel even aanpakken! Oh u heeft iemand thuis beroofd en in elkaar geslagen, doe maar een sepo want er is geen bewijs en mankracht en geld om hier energie in te spreken. Wat? U heeft op internet iets geschreven wat niet netjes is? Wij bepalen wel even dat er honderden medewerkers ineens beschikbaar zijn om u als enorme crimineel aan te pakken en zeer uitgebreid te berechten! Gestoorde rechtspraak anno 2017

  reageer
 • Jan

   

  Je wordt zo wel bang gemaakt om maar iets te zeggen nu vind ik de uitspraak om als slaaf te gaan werken ook weer te ver gaan Maar heeft ook met actie en reactie te maken

  reageer
 • Jan Eggens

   

  laat ieder zich met zijn eigen feestje bemoeien ,dan zijn we van het gezeur af ,en heb je er last van , ga er dan niet naar toe , blijf er weg !!

  reageer
 • Cor Koning

   

  ze zwichten voor het handje vol mensen dat alleen maar roeptoetert over wat eerst Quincy Cario toeterde en later mevr. Simons, die overigens alle rechtszaken heeft verloren, zoals ik weet tot het hoogste gerecht aan toe. Waarom hebben wij een rechter nodig om uitspraak te doen en we gaan dan gewoon verder wat volgens de rechterlijke uitspraak over had moeten zijn. Ik speel al 45 jaar Zwarte Piet waarvan 37 jaar meerdere dagen van s’morgens vroeg tot s’avond laat. Dit allemaal op vrijwilligersbasis met een Pietenploeg die inmiddels tot jaarlijkse vriendengroep is verworven. Dit jaar kost het mij weer acht vrije dagen om al die kinderen blij te maken. Kan dit met andere kleuren of roetvegen? NEE dat kan niet iedereen kent iedereen in ons dorp en dan is het gauw over met het St. Nicolaas verhaal. Wat mij echt pijn doet is dat ik nu word uitgemaakt voor racist wat voor mij neer komt op stank voor dank. Soms kun je mee gaan met de moderne tijd maar soms is het ook nodig om cultuur te bewaren. Ik woon in Volendam en weet voor 100 % zeker dat onze groep, die alles regelt vanaf de intocht tot zijn verjaardag, niet zwicht voor een echte minderheidsgroep die volgens de Nederlandse rechtsstaat middels de uitspraak van een rechter te horen heeft gekregen dat Piet Zwart mag blijven. Ze moeten stoppen me dit gedoe en kijken naar de Friezen mannen met ballen👍

  reageer
 • Vozienie

   

  Mijn moeder zei altijd niet reageren hebben ze er ook geen lol aan Ieder zijn mening maar laat elkaar lekker met rust en gun de kindjes hun feestje

  reageer
 • MKM

   

  Het staat een ieder vrij om aangifte te doen.

  reageer
 • Bob

   

  Hij zegt wat hij vind..... vrijheid van meningsuiting is een groot goed !

  reageer
 • dirk

   

  precies dit,mensen denken maar dat ze alles kunnen schreeuwen onder het mom kinderfeest of vrijheid van meningsuiting ..dit is nr 1 van de 8 en denk dat er veel meer gaan volgen gezien het zooitje puin op internet

  reageer
 • Elvis

   

  Hij verdient een lintje

  reageer
 • lexxie

   

  Ik zeg niets,voor je het weet sta je voor het hekje bij zo een linkse rechter

  reageer
 • Schaapjes

   

  En de gevangenissen staan leeg.. prioriteit ligt behoorlijk verkeerd daar.

  reageer
 • Bas

   

  Tja en een voorstanders mag zich voor racist uitmaken? De rechterlijke macht valt om van politiek correctheid. Voor mensen die bijvoorbeeld opgelicht zijn op Marktplaats is geen tijd want ze zijn zogenaamd zo druk, maar ze laten zich wel lenen voor dit soort idioterie?

  reageer
 • Joop

   

  19000 berichten en die hebben ze allemaal nagekeken ??? Tijd zat zeker

  reageer
 • Jaanchi

   

  En de voorstanders mogen zich ongestraft voor racist laten uitmaken? Zo loopt alles buiten proport5ie dus hou nou toch op met die flauwekul en voer discussies over echt belangrijke zaken.

  reageer
 • Neutrale toeschouwer

   

  Dat je het niet met elkaar eens bent. Oké. Ga de discussie aan. Maar elkaar verrot schelden e.d slaat nergens op. Dus terecht dat deze meneer aangepakt word, want deze reactie gaat over de grens

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert