Werkstraf voor man die tegenstanders Zwarte Piet beledigde

LELYSTAD
De Lelystedeling die tegenstanders van Zwarte Piet beledigde op Facebook krijgt 40 uur werkstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Dat bleek maandagmiddag voor de rechtbank in Utrecht. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er iemand is vervolgd voor beledigende teksten in de Zwarte Piet-discussie.

De 31-jarige man moest maandag voor de rechter verschijnen vanwege zijn reactie op een Facebookpost van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De verdachte en zijn advocaat waren zelf niet aanwezig bij de rechtszaak.

19.000 reacties
De Lelystedeling schreef onder een foto van de actiegroep "Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren."

De uitspraken zijn volgens de rechter "onnodig kwetsend en grievend" en daarnaast tast het "de waardigheid van een groep mensen aan". 

Volgens advocaat Willem Jebbink van de actiegroep werden er in totaal 19.000 internetreacties geplaatst. De groep deed om vijftig teksten aangifte. Volgens de advocaat is de Lelystedeling de eerste van acht mensen die wordt vervolgd.

reacties (18)

 • Willemsen

   

  Even los van hetgeen die man op facebook heeft gezet, heb ik via google geen rechtelijke uitspraken kunnen vinden waarbij de rechter oordeelde dat zwarte piet racistisch. Wel kunnen mensen zwarte piet als racistisch ervaren. Dus zolang de rechter heeft aangegeven dat zwarte piet objectief gezien niet racistisch is zou je zonder meer zwarte piet moeten kunnen handhaven.

  reageer
 • Karel

   

  Nooit waren er problemen, maar nu heet het ineens discriminatie? Belachelijk! Ik heb het prachtige Sinterklaas en Zwarte Pietenfeest nog nooit geen enkele seconde geassocieerd met rascisme, en nu ineens zou ik een racist zijn? Opruiende woorden van onrustzaaiers, die zich beter met écht racisme kunnen bezighouden en niet met een kinderfeest. Met hoeveel culturen moeten wij hier nog eigenlijk rekening gaan houden? In hoeveel spagaten komt dit land nog?

  reageer
 • Rakel

   

  Helemaal mee eens. Daarbij creeert met hiermee juist rascisme want heel veel (meer dan 80% schat ik zo) Nederlanders worden behoorlijk boos van dit lange tenen gedrag van een groep waarvan men al veel overlast ervaart.

 • Urker

   

  Oké, de teksten zoals die geschreven zijn, zijn inderdaad onnodig kwetsend. Het OM is ook die mening toegedaan. de rechter volgt. Tot zover een redelijk verhaal. Echter kan ik mij nog herinneren dat er ergens begin juni dit jaar het Haags raadslid Khoulani een behoorlijk heftige uitspraak deed en dit zelfs op twitter (social media) plaatste. Het ging om joodse kinderen die aan Nederland een bezoek brachten. Notabede gasten..... Ik citeer zijn tweet maar even voor het gemak; “Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters.” Is dit dan niet kwetsend??? Begrijp ik het dan niet meer?? Veelvuldig werd net zoals de antipieten aangifte deden, hier ook aangifte gedaan. Echter zonder vervolging. Duidelijk de twee maten van het OM.......

  reageer
 • Rob

   

  Die lieden die wat tegen de Nederlandse feesten hebben in wat voor hoedanigheid dan ook hebben klaarblijkelijk teveel vrije tijd of geen werk. Die lieden zijn hier naar ik aanneem vrijwillig naar ons prachtige Nederland gekomen. Wat zouden die lieden er van zeggen dat ze hun tijd beter kunnen besteden door goed te intergreren, wat bij te dragen aan onze maatschappij of anders gewoon weer met de stille trom te vertrekken naar het land van herkomst waar het schijnbaar toch veel beter was dan in Nederland.

  reageer
 • almeerpiet

   

  Men heeft niets tegen op de Nederlandse feesten, maar op een klein onderdeel daarvan, wat zonder problemen aangepast kan worden zonder dat het feest veranderd en het een feest voor iedereen wordt. De mensen die jij bedoeld zijn over het algemeen hier gekomen als Nederlands staatsburger (ik neem aan dat u als goed Nederlander uw geschiedenis kent, dus weet dat de Antillen en Suriname Nederlands waren) of ze zijn hier geboren.

 • Piet

   

  Over welke lieden heb je het?

 • syrier

   

  zwarte piet moet worden :ZZM zo zwart mogelijk een nieuwe politieke partij :ZRM zo rechts mogelijk

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gekke piet

   

  Als we allemaal een uurtje doen is het zo klaar.

  reageer
 • almeerpiet

   

  Net gekeken naar 'Lubach op zondag' (uitzending van gisteravond). Super! Ik ben het helemaal met hem eens!

  reageer
 • Nol

   

  Arme mensen , ja mensen met verstand, een beetje respect voor elkaar is toch niet veel gevraagd? Die onzin rond zwarte piet moet stoppen. Nou en als die zwart , wit , rood of whatever is. Het is een feest voor de kids dus gewoon doen. Trouwens ik was vorig jaar in Suriname en daar doet men ook sinterklaas en zwarte piet en ja die pieten waten zwart geschminkt Zielige mensen zijn jullie toch.

  reageer
 • Piet

   

  Het is jammer dat ik in alle onderstaande reacties geen argumenten lees die bijdragen aan de discussie. Wel emotie in de trend van "ik heb gelijk!" Volgens mij heeft de rechter gelijk om ongefundeerd racisme opgetikt achter een beeldscherm af te straffen. Discussie is wenselijk, gescheld niet.

  reageer
 • Merreha

   

  Discussie is wenselijk ? Accepteren is wenselijk. Dat er mensen zijn die niets kwaads zien in Zwarte Piet. Die nimmer rascistische bedoelingen hebben gehad. De tegenstanders betichten voorstanders van rascisme omdat ze toevallig een jarenlange traditie willen behouden. Laat de tegenstanders ook eens met een zinnige discussie beginnen. Één van de inmiddels vele voorbeelden waarom er in ons kikkerland steeds minder tolerantie is. Laat het heel snel 6 december zijn dan zijn we tenminste weer tien maanden verlost van deze ellende.

 • Asjemenou

   

  Emotie komt de hoek om kijken omdat als voorstanders van de gewone zwarte piet zich gaan verenigen en zich keren tegen de tegenstanders al is het alleen maar in word en geschrift dan voelen die tegenstanders zich in een hoek gedrukt en zullen ze alles proberen om de term 'aanzetten tot haat' of 'haatzaaien' of aanzetten tot rascisme gaan gebruiken om zodoende de voostanders te kunnen vervolgen.... De NL wet moet snel herschreven worden want als je iemand van Turkse komaf stom en onwelriekend noemt ben je strafbaar maar als een Turk ons Kaaskop noemt dan mag dat gewoon....

 • Nel

   

  Wil je argumenten om een geode discussie te voeren? Wat dacht je van de stelling dat als iedereen in zijn Eigen natuurlijke periferie blijft wonen er een heel stuk minder spanning in de wereld is!

 • almeerpiet

   

  Mee eens! Dit is gewoon volgens de wet bepaald. Gelukkig wonen we in een land met regels.

 • Jesse

   

  KOZP is gesponsord door George Soros, die man wil racisme laten aan wakkeren, en tot dusver lukt het aardig.

  reageer
 • Brammetje

   

  Wat zijn "we" weer politiek correct, maar wel eenzijdig richting de verkeerde partij. Doen demonstranten tegen Zwarte Piet ook niet vaak genoeg verbale beledigingen (zelfs naar kinderen) tijdens de intocht van Sinterklaas? Huilende en bange kinderen, ik zie ze nog voor me. En beticht worden van racisme mag zeker ook straffeloos? Het gerechtelijk systeem is hier gek geworden.

  reageer
 • Ros

   

  Waar gaat dit allemaal om? Sinterklaas en Zwarte Piet is toch een kinderfeest? Ik weet van slavernij alleen uit geschiedenis boeken en films op tv ben bijna 50 hoe oud zijn de anti pieten mensen? Denk dat deze mensen aandacht te kort komen! Laat ze een clubje oprichten (Geef elkaar aandacht!) word het nog een gezellige boel! Laat kinderen genieten van deze tijd! Voor je het weet zijn ze oud!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Gezien het aantal mensen met een problematisch overgewicht en alle moeite die veel mensen doen om wat kilo's kwijt te raken. Vind ik de term "suikerfeest" zeer kwetsend en beledigend. Misschien is die groep wel groter dan het aantal mensen wat ene probleem heeft met "Zwarte Piet" ? Ik stel voor dat we het "suikerfeest" ook maar verbieden of in ieder geval een minder kwetsende naam geven? ( is het dat wat men wil bereiken met zal dit gesodemieter? )

  reageer
 • Thomas

   

  Klassejustitie op zijn best: Kick Out Zwarte Piet is een racistische haatgroep van waaruit stelselmatig misdrijven worden gepleegd en die steeds dichter bij het worden van een terreurgroep komt (zie rapportages AIVD). Daar wordt niets aan gedaan totdat de misdrijven écht niet meer onder het tapijt geveegd kunnen worden. Een slachtoffer van hun campagne van haat voelt zich beledigd en post iets op Facebook in een vlaag van emotie: Hop, voor de rechter en keihard straffen.

  reageer
 • John

   

  En dan nu wachten op volgende aanklacht vanuit de andere kant. Waar zijn we mee bezig.

  reageer
 • almere

   

  kunnen ze die zeurpieten (klaplopers) niet het land uit schoppen wij voelen ons beledigd door hun gezeik net hun kick of zwarte piet gelul .

  reageer
 • Asjemenou

   

  Ja hoor dat kan alleen hebben ze wel een beetje hulp daarbij nodig denk ik...

 • Elbert

   

  Kom op zeg. Elkaar beledigen hoort inderdaad niet, maar dit gaat ook veel te ver. Het mag wat kosten. Rechtbank, zitting, pers in de weer, waarschijnlijk extra beveiliging , echt hou toch op met deze onzin.

  reageer
 • Kees Vd Wal

   

  Weer gratis reclame voor die zielige club. Hou het leuk zeg👍

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert