Hoe netjes eet jij eigenlijk? Wij onderzoeken het!

FLEVOLAND
De moderne tafelmanieren in Flevoland, daar willen we via een enquête graag achterkomen. De vragen gaan over wat jij vindt. Misschien stoor jij je vreselijk aan de slechte tafelmanieren van je gasten, maar durf je er niets van te zeggen. En wat vind je erger: iemand die de hele tijd naar zijn smartphone zit te kijken of iemand die onder het eten een onsmakelijke medische anekdote vertelt?

Je hebt als gastheer/gastvrouw vijf uur in de keuken gestaan voor het kerstdiner en als je denkt te kunnen gaan eten, blijkt de helft van de tafel alvast zonder jou te zijn begonnen! Voor sommige mensen is dat een doodzonde.

En zeg je er wat van als vervolgens iemand hardop beweert dat jouw spinaziesoep niet lekker is? Ja, natuurlijk, als het één van je kinderen is. Maar wat als het je beste vriend is? Die een kwartier later ook nog eens morst met de jus en met de wijn? Van dat laatste heeft hij ook nog eens twee keer te vaak ingeschonken. Sommigen gastheren/gastvrouwen stellen zulke slechte manieren openlijk aan de orde, anderen lijden in stilte.

Waar kan ik de enquête invullen?
Dit ​is de link naar de enquête. Vul die in en laat blijken wat jij goede tafelmanieren vindt en wat voor jou afschuwelijk is. Het gaat om wat jij thuis aan de eettafel belangrijk vindt, bijvoorbeeld tijdens een diner. Voor de lijst van de gewenste/ongewenste tafel-etiquette is deels geput uit het bekende boek van Amy Groskamp ten Have 'Hoe hoort het eigenlijk?'.

Het is ook maar wat je gewend bent. Sommige mensen zullen het overdreven vinden om de stoel zo zachtjes mogelijk aan te schuiven, maar anderen vinden het verschrikkelijk onopgevoed om luidruchtig met de stoelpoten over de vloer te schuiven. En in Aziatische landen kan boeren laten juist heel beleefd zijn.

Wanneer is het resultaat bekend?
Op de vrijdag vóór Kerstmis wordt het resultaat bekend gemaakt. Wie dan tijdens het kerstdiner, drie dagen later, tegen een disgenoot wil zeggen dat hij aan tafel een ongelikte beer is, hoeft dan niet meer omzichtig naar bewoordingen te zoeken. Je brengt alleen maar het gesprek op ons bericht en de boodschap is duidelijk.

reacties (6)

 • Christine

   

  Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt was op een hondenclub in Kampen. De voorzitter ging recht tegenover 3 dames zitten met twee broodjes hamburger. Hij sprak met zijn mond vol, terwijl de uien alle kanten op sproeide en tussen zijn broodje uit vielen. zijn handen zaten vol ketchup en mayo. toen het op was, ging hij alle uien van zijn bord oplikken en zijn vieze handen veegde hij af aan zijn broek!! Ik wist niet waar ik kijken moest!!

  reageer
 • Rob

   

  Veel mensen hebben normaal gesproken al geen manieren geleerd laat staan tafelmanieren.

  reageer
 • Kees

   

  Het allerergste is nog als iemand zijn bakkes volstouwt met voedsel, tegenover je zit en dan zonder enige gêne gaat praten. Gatver. En dat zijn er veel hoor. Gelukkig ben ik netjes opgevoed en doe dat niet.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoe en wat men ook eet, de restafval is voor iedereen praktisch het zelfde! Daar mag men ook een enquete overhouden. Misschien komt men dan in de tijd van Jan Steen terecht!

  reageer
 • Desiree

   

  Wat heeft restafval er plots mee te maken? Mensen die uit de afvalbak bij McDonalds moeten eten hebben wel andere problemen en verdienen uw hulp.

 • Lelystad...

   

  De of het restafval. Hoe was het ook al weer.......???

 • ./\/\.

   

  Onder tafelmanieren valt ook het gebruiken van mooi serviesgoed in plaats van de Tante-Rietje-bloemetjesmeuk die op de foto staat.

  reageer
 • Casarca

   

  Wat een onzin. Als de gastheer/vrouw dit nu mooi vindt, heb je dit gewoon te accepteren.

 • laat alle reacties zien
 • Steven Stedenwijker

   

  Veel mensen eten niet eens meer aan tafel. Laat staan dat ze weten welk bestek ze moeten gebruiken en zouden weten hoe. Onder de 30 heeft werkelijk niemand nog een idee. Dit had je vroeger trouwens ook al. Het was verbazingwekkend hoe velen op school, in militaire dienst of op werk bij gelegenheden al niet wisten hoe ze met mes en vork moesten omgaan. Ook een kennis die een zoon van een professor is heeft werkelijk geen enkel besef.

  reageer
 • Van Haven

   

  Ik ken echt heel veel twintigers die weten wat goede tafelmanieren zijn. Zoiets krijg je bij je opvoeding mee (of niet). Er zijn ook veel ouderen die zich niet echt netjes aan tafel gedragen. Ik zou me heel ongemakkelijk voelen als ik niet zou weten hoe het hoort. Ik zie in de enquête voorbeelden staan waar ik nooit aan zou denken en die ik gelukkig ook nooit zie. .

 • triest! inderdaad...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert