Nieuw prostitutiebeleid in de maak

ALMERE
De gemeente Almere wil in kaart brengen of sekswerkers in de regio met hun werk willen stoppen. Dat blijkt uit het concept prostitutiebeleid dat aan de gemeenteraad is gestuurd. De gemeente wil ook de minimumleeftijd voor prostituees in Almere verhogen van 18 naar 21 jaar. 

Is er hulp voor sekswerkers die willen stoppen?
Voor sekswerkers die willen stoppen is landelijk geld beschikbaar gesteld. Met dit geld worden prostituees geholpen bij het vinden van werk, een dagbesteding of een opleiding. Omdat hiervoor elders al programma's bestaan, kan Flevoland daar volgens de gemeente Almere bij aansluiten.

Sekswerkers die stoppen krijgen vaak te maken met een verlies van inkomen en hun sociale netwerk. Ook kampen ze soms met psychische klachten of verslavingsproblemen en hebben ze weinig andere werkervaring. Wanneer ze hierbij niet goed worden begeleid is de kans op een terugkeer in de prostitutie groot.
Overigens zijn de GGD en de Zorggroep Almere afgelopen zomer begonnen met een maandelijks spreekuur voor prostituees, waar hulpvragen kunnen worden behandeld.

Waarom gaat de minimumleeftijd omhoog?
Een van de speerpunten van het nieuwe beleid is het verstevigen van de positie van prostituees. Hierbij past volgens de gemeente het verhogen van de minimumleeftijd voor sekswerkers. Die lag op 18 jaar, maar de gemeente denkt dat prostituees in de leeftijd van 18 tot 21 jaar nog niet zo weerbaar zijn en minder goed in staat zijn om een weloverwogen keuze te maken of ze in de seksbranche willen werken. Met 21 jaar zouden sekswerkers die keuze beter kunnen maken.

Voortzetting van bestaand beleid
In veel andere opzichten is het voorstelde prostitutiebeleid vooral een voortzetting van het bestaande beleid. Uitgangspunt is dat prostitutie nu eenmaal bestaat in de stad en dat het zo goed mogelijk gereguleerd en gecontroleerd moet worden. Misstanden worden aangepakt en illegale prostitutie moet zo veel mogelijk worden bestreden.

Bordelen en massagesalons blijven verboden in woonwijken. De gemeente gaat thuiswerkers strenger controleren, om te beoordelen in hoeverre op zulke adressen sprake is van bedrijfsmatige activiteiten.

De gemeente Almere loopt met het nieuwe prostitutiebeleid vooruit op nieuwe landelijke wetgeving. Die lag zo'n anderhalf jaar voor toetsing bij de Eerste Kamer, maar is nu voor aanpassingen door het Kabinet teruggehaald. Almere zegt niet langer te willen wachten en het gemeentelijk beleid nu al actueler te willen maken.
 

reacties (6)

 • Gerrit

   

  Ga eens op internet kijken en je komt er achter hoeveel dames vanuit hun eigen woning actief zijn. Meer als we allemaal denken

  reageer
 • Karel

   

  Bent u nu werkelijk zo naïef?

 • Pietje Puk

   

  Ik wist niet dat wij hoeren hadden in almere! Waar zitten die al die tijd dan verstopt? Ach ja, zo leer je nog eens wat over je eigen stad!

  reageer
 • Boels

   

  Bestrijdt uitbuiting en mensenhandel, pak pooiers en drugsdealers aan. Het gaat naar zeggen om het oudste beroep ter wereld (hoewel de zedenprekerij op z'n minst een goede tweede is) en zou het meer bescherming verdienen. En maatschappelijke erkenning omdat driften legaal geloosd kunnen worden zonder schade aan onschuldigen.

  reageer
 • Maria

   

  Misschien moet men ook gewoon eens op straat kijken, wat daar in de diverse contreien van Almere allemaal gebeurt. Gewoon op straat.

  reageer
 • Qwerty

   

  Prima beleidslijn hoor. Maar dan denk ik: er zijn ook 18-jarigen die niet weloverwogen stemmen. Gaan we dat dan ook aanpassen?

  reageer
 • ./\/\.

   

  Er wordt inderdaad met twee maten gemeten. Op je 18e mag je stemmen, alcohol en wiet kopen, je leven geven voor Het Vaderland, een huis kopen, trouwen zonder toestemming van je ouders, je bent indien van toepassing onderworpen aan het strafrecht voor volwassenen...maar als je in de prostitutie wilt werken...dan word je ineens niet voor vol aangezien.

 • laat alle reacties zien
 • ratje

   

  zou mooi zijn als het naar 21 verhoogd zou worden, op je 18e ben je nog te naïf om echt de keuze te willen maken voor dit beroep... maar dan moet het wel gecontroleerd worden. Ook controle op of het echt vrijwillig is en geen mensen handel o.i.d. Eigenlijk zouden de thuiswerksters, en de personen achter de ramen in Amsterdam ook beter beschermd moeten worden, in de zin van veiligheid.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert