Nieuw prostitutiebeleid in de maak

ALMERE • Ma 27 november 2017 | 22:26 • Maandag 27 november 2017 | 22:26
De gemeente Almere wil in kaart brengen of sekswerkers in de regio met hun werk willen stoppen. Dat blijkt uit het concept prostitutiebeleid dat aan de gemeenteraad is gestuurd. De gemeente wil ook de minimumleeftijd voor prostituees in Almere verhogen van 18 naar 21 jaar. 

Is er hulp voor sekswerkers die willen stoppen?
Voor sekswerkers die willen stoppen is landelijk geld beschikbaar gesteld. Met dit geld worden prostituees geholpen bij het vinden van werk, een dagbesteding of een opleiding. Omdat hiervoor elders al programma's bestaan, kan Flevoland daar volgens de gemeente Almere bij aansluiten.

Sekswerkers die stoppen krijgen vaak te maken met een verlies van inkomen en hun sociale netwerk. Ook kampen ze soms met psychische klachten of verslavingsproblemen en hebben ze weinig andere werkervaring. Wanneer ze hierbij niet goed worden begeleid is de kans op een terugkeer in de prostitutie groot.
Overigens zijn de GGD en de Zorggroep Almere afgelopen zomer begonnen met een maandelijks spreekuur voor prostituees, waar hulpvragen kunnen worden behandeld.

Waarom gaat de minimumleeftijd omhoog?
Een van de speerpunten van het nieuwe beleid is het verstevigen van de positie van prostituees. Hierbij past volgens de gemeente het verhogen van de minimumleeftijd voor sekswerkers. Die lag op 18 jaar, maar de gemeente denkt dat prostituees in de leeftijd van 18 tot 21 jaar nog niet zo weerbaar zijn en minder goed in staat zijn om een weloverwogen keuze te maken of ze in de seksbranche willen werken. Met 21 jaar zouden sekswerkers die keuze beter kunnen maken.

Voortzetting van bestaand beleid
In veel andere opzichten is het voorstelde prostitutiebeleid vooral een voortzetting van het bestaande beleid. Uitgangspunt is dat prostitutie nu eenmaal bestaat in de stad en dat het zo goed mogelijk gereguleerd en gecontroleerd moet worden. Misstanden worden aangepakt en illegale prostitutie moet zo veel mogelijk worden bestreden.

Bordelen en massagesalons blijven verboden in woonwijken. De gemeente gaat thuiswerkers strenger controleren, om te beoordelen in hoeverre op zulke adressen sprake is van bedrijfsmatige activiteiten.

De gemeente Almere loopt met het nieuwe prostitutiebeleid vooruit op nieuwe landelijke wetgeving. Die lag zo'n anderhalf jaar voor toetsing bij de Eerste Kamer, maar is nu voor aanpassingen door het Kabinet teruggehaald. Almere zegt niet langer te willen wachten en het gemeentelijk beleid nu al actueler te willen maken.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel