Provincie wil toch zonneparken in landelijk gebied

FLEVOLAND
De provincie wil grootschalige zonneparken in het landelijk gebied toestaan, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Daarmee neemt de provincie afscheid van het beleid dat zonneparken op landbouwgrond in principe niet zijn toegestaan. Dat blijkt uit een voorstel dat Provinciale Staten woensdagmiddag voor het eerst bespreken.

Duizend hectare
De provincie zei in mei aan een plan te werken om in 2025 duizend hectare in het landelijk gebied beschikbaar te stellen voor zonneparken. Daarmee wil Flevoland bijdragen aan de opgave om meer duurzame energie op te wekken. Tweederde van de energie moet komen van zonnepanelen op woningen, bedrijven en boerderijen. Een deel komt op braakliggende bedrijventerreinen te liggen en tien procent van zonneparken in het landelijk gebied.

Kaders of bouwstenen van de provincie
​De provincie is steeds tegen zonneparken op landbouwgrond geweest, omdat Flevolandse grond erg geschikt is voor akkerbouw. Na overleg met gemeenten, maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers van zonneparken willen Gedeputeerde Staten dit beleid nu aanpassen. Daarbij wordt geen pasklaar antwoord voor elk initiatief gegeven, maar stelt de provincie kaders of bouwstenen op.

Maximaal een kwart eeuw
Zo wil de provincie ruimte bieden aan elk initiatief en nagaan hoe een plan ruimtelijk, economisch en maatschappelijk past. Gemeenten krijgen meer vrijheid om initiatieven mogelijk te maken, waarbij het streven is om de energiedoelstelling te halen. Wel verdient het de voorkeur dat zonneparken op plekken komen waar al kabels of windparken zijn, en ze kunnen worden ingepast in het landschap. Zonneparken zijn ook alleen toegestaan zolang hun technische en economische levensduur strekt, met een maximum van 25 jaar.

Niet op de laatste plaats wil de provincie dat er maatschappelijke steun is bij omwonenden en bedrijven van een zonnepark, en dat zij er in kunnen deelnemen.

Onderzoek
Volgens een onderzoek in opdracht van de provincie staat 53 procent van de Flevolanders positief tegenover zonneparken in het landelijk gebied. Dertien procent is tegen, blijkt uit de peiling van Motivaction.

Flevolanders willen volgens die enquête het liefst dat zonneparken langs bestaande infrastructuur komen, zoals dijken, wegen en spoorlijnen. De meeste steun is er in oostelijk Flevoland, terwijl in Noordoostpolder en zuidelijk Flevoland naar verhouding veel mensen voor zonneparken zijn zolang die maar niet in hun omgeving komen.

reacties (7)

 • Barbara

   

  Nog meer honger op de wereld zonder landbouwgronden? Gaan we dat nu ook voor onze omgeving aantrekken via zonnepanelen? Het ene gat dichten met het andere?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Men kan beter beginnen met eigenaren van grote gebouwen te helpen met het inrichten grote installaties. Ook zou het beter zijn grote installaties uit te rusten met zon-volg-systemen. ZO moeilijk is dat niet bij grote rijen. OM CO2 te verminderen zou het beter zijn om woning en gebouwisolatie flink te verbeteren. En dat landelijk. Uiteindelijk zijn de paneeltjes en molens nooit genoeg.

  reageer
 • Erik

   

  Een ramp voor de provincie, we vergeten voor het gemak maar weer eens hoe belangrijk de landbouw is voor Nederland, steeds meer landbouwgrond wordt gebruikt voor (nep)natuur en dit soort onzin. Eerst maar eens alle daken vol, en dan verder kijken, en laten we niet de zelfde fout maken als de Duitsers, zo veel zonne-energie produceren dat ze niet meer weten hoe ze er af moeten komen !

  reageer
 • CJW

   

  Glimmende dijken zonder schapen! Ik moet er niet aan denken. Er zijn massa's gebouwen met platte daken waar je heel veel zonnepanelen op kwijt kunt. Industrie, scholen, ziekenhuizen.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Belachelijk er is genoeg schrale grond in Nederland, waarom niet daar? Of import van landbouw producten zo duurzaam is. ..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hans.

   

  Ach, een paar op de Knardijk? Principes in Flevoland zijn zo vloeibasr als water...

  reageer
 • Weg principes. Alles opzij voor de subsidies!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert