"Al langer signalen van drugssmokkel door vissers"

URK
"Er zijn al veel langer signalen dat er drugs worden gesmokkeld door de vissers. Maar dit is nu de eerste keer dat politie en justitie er echt de vinger achter krijgen." Dat zegt burgemeester Pieter van Maaren van Urk in De Telegraaf woensdagochtend.

Drugskotter
Aanleiding voor zijn reactie is de zitting van dinsdag over de Urker drugskotter Z-181. Drie Urkers en twee buitenlanders die in juni in Harlingen werden aangehouden staan terecht. Op de Urker kotter Z-181 bleek 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte te liggen. Het OM schatte de straatwaarde dinsdag op 6,5 miljoen euro. 

Onderzoek
Van Maaren zegt dat de gemeente samen met politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst probeert de invloed van zware criminelen op Urk tegen te gaan. Op welke wijze dat dan precies gebeurt kan hij niet zeggen, maar in de krant noemt hij één concrete zaak:  "We hebben een onderzoek lopen op het bedrijventerrein van Urk. Dat houdt verband met de smokkel van drugs. Daarnaast proberen we met de wet Bibob te voorkomen dat vergunningen worden misbruikt en geld wordt witgewassen.” Bij Bibob kan de gemeente een vergunningaanvraag weigeren of een afgegeven vergunning intrekken.

Melding
Van Maaren roept Urkers op om politie of gemeente in te lichten als ze verdachte zaken zien in het dorp die kunnen duiden op drugssmokkel. "Meld het! Ook als er bedreigingen zijn. We nemen dit soort signalen zeer serieus.”

Imago
Daarnaast zegt de burgemeester dat de grootschalige smokkel van cocaïne door viskotters dodelijk is voor het imago van het dorp en de hele visserijsector. "Dit zijn enkele kwaadwillenden. Die verpesten het voor de rest " en "De smokkel en bedreigingen zijn een ramp voor de visserij en de rechtsstaat", aldus de burgemeester.  Ook officier van justitie Koos Plooij zei dinsdag tijdens de zitting dat de vermenging van de visserij met de internationale drugshandel zorgwekkend is.  

reacties (8)

 • Amxdam.

   

  Degenen die vast zitten (niet de vissers ) moeten zelf vrezen voor een aanslag voor ze gaan praten.Weten teveel. Rollen omgedraaid. 😎 Zag in september snachts al een team politie bij de beneluxlaan in amstelveen voor zn handlanger.

  reageer
 • Am×d

   

  Weet het niet maar als u onder druk gezet word door noffeltje zou u het ook voor hem smokkelen. De jongens verdienden goed en hadden de smokkel niet nodig. Ik had het niet zo ver laten komen, had ze zelf om laten leggen.

  reageer
 • Genemuider

   

  Jammer dat de eigenaar van de z181 een urker word genoemd, zijn nog altijd genemuiders.

  reageer
 • Urker

   

  Het zijn alleen vreemden, de echte Urkers zijn erin geluist. Iedereen is gewoon jaloers op de Urkers. Eerlijke harde werkers, gewoon vissermannen, op de bouwplaats of ergens anders. Wij Urkers hoeven het niet te hebben van drugs en doen dat ook niet. Punt.

  reageer
 • Moraaridder

   

  Begint op Amsterdam uit de jaren 70 te lijken. Sex Drugs en een klein beetje rock and tool. De geschiedenis herhaalt zich maar dan alleen in Urk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Urk

   

  Wat een onzin. Het is een hele kleine groep die een naam geven voor een heel dorp

  reageer
 • Meindert

   

  Urk zal ten onder gaan aan de cocaïne. Voorzorgsmaatregels zijn al getroffen. De Ark ligt al in de haven. Kunnen niet veel mensen mee, maar dat is ook niet nodig. Want alleen die Urkers mogen mee die niks van cocaïne zaken afweten.

  reageer
 • lezer.

   

  Het wordt tijd dat Urk zich een ander imago aanmeet. Het imago van christelijk dorp klopt al heel lang niet meer.

  reageer
 • Griet uit Urk

   

  Een dorp kan niet christelijk zijn! Ik mag als Urker dat wel zijn. Ik mag me een kind van God noemen. Maar dat heeft dan niet met drugs te maken toch?

 • Flerik

   

  Kunt u het (ons) leren?

 • Stevie

   

  Wat een onzin, het gaat om een enkeling.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert