Nog maar zes Pater Davidsherten over na ziekte

LELYSTAD
Door een mysterieuze ziekte zijn er nog maar zes Pater Davidsherten in het Natuurpark in Lelystad. De kudde is dramatisch uitgedund. Vorige winter werd de kudde van 23 Pater Davidsherten plotseling getroffen door een onbekende ziekte. Nu zijn er nog twee mannetjes en vier vrouwtjes over.

Wat was de doodsoorzaak?
"De exacte doodsoorzaak is nooit vast komen te staan," vertelt boswachter Gerwin de Vries. Wel werd duidelijk dat de dieren een vitamine-E tekort hadden. Dat wordt nu via zoutblokken aangevuld. Daarnaast is het vermoeden dat bladeren van de Esdoorn niet goed voor de herten zijn. "Waarschijnlijk slaan de herten giftige stoffen uit esdoornblad op en krijgen ze daar last van als ze 's winters hun vet verteren." De bladeren worden nu door de boswachter weggehaald.

Hoe gaat het met de overgebleven herten?
Met de zes overgebleven herten lijkt het nu goed te gaan. "Ze zien er goed uit, we rijden elke dag even langs om te kijken. Ze moeten het helemaal zelf doen verder. Het blijft spannend of de ziekte niet weer toeslaat, omdat we niet weten wat het precies is geweest." 

Wat is er zo bijzonder aan deze herten?
De Pater Davidsherten waren 150 jaar geleden nagenoeg uitgestorven. Er waren toen wereldwijd nog maar 16 van deze dieren in leven. Inmiddels zijn er ongeveer weer 1400 van deze bijzondere herten. Ze leven alleen nog in gevangenschap. Het was de bedoeling om de kudde in Natuurpark Lelystad te laten groeien. Gerwin hoopt dat de overgebleven beesten deze winter goed doorkomen en dat er in de lente wat nieuwe hertjes geboren worden."Als het dan stabiel blijft, haal ik nieuw bloed naar de groep zodat de kudde weer kan gaan groeien."

reacties (4)

 • ./\/\.

   

  Was de Pater zèlf nog bereikbaar voor commentaar?

  reageer
 • Danny

   

  Zet maar snel je alu hoedje op, straks ben jij nog de volgende ;)

  reageer
 • piet

   

  dus aub ook deze winter erg goed op ze en voer evt de dieten bij we moeten ze extra beschermen nu er nig zo weinig zijn

  reageer
 • johanpeeters80

   

  Mysterieuze ziekte laat me niet lachen #chemtrails #cbrn

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert