Aanleg terrein Floriade begint met planten eerste boom

ALMERE
Met het planten van een rode beuk wordt donderdag begonnen met de aanleg van het terrein waar in 2022 de Floriade moet komen. Dat gebeurt op het Weerwatereiland in Almere. Die eerste boom is het begin van een, volgens de organisatie, 'uniek arboretum' .

Rechthoeken
De bomentuin op het eiland is een idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, die het masterplan voor de Floriade maakte. Hij verdeelde het terrein in rechthoekige kavels, waartussen groenstroken van vier meter breed worden aangelegd. In die stroken worden planten en bomen geplant, waarvan de botanische naam met dezelfde letter begint. Die groenstroken vormen samen het arboretum.

Al dat groen moet bijdragen aan 'een gezonde stad'. Daarom wordt er ook op gelet of de bomen de luchtkwaliteit kunnen verbeteren en/of de temperatuur in de stad kunnen verlagen.

Protest
De SP in Almere heeft burgers opgeroepen om het planten van de eerste boom voor de Floriade aan te grijpen om te protesteren tegen de wereldtuinbouwtentoonstelling. De demonstratie op het Atlantisstrand wordt georganiseerd door Almeerders die niet blij zijn met de Floriade, omdat deze betaald wordt van gemeenschapsgeld.
 

reacties (9)

 • peter van den bemt

   

  Dit ook nog even: hoe DURFT de gemeente met het volgende te komen: Al dat groen moet bijdragen aan 'een gezonde stad'. Daarom wordt er ook op gelet of de bomen de luchtkwaliteit kunnen verbeteren en/of de temperatuur in de stad kunnen verlagen. Dit durven ze te zeggen na het verwijderen van zo vreselijk veel meer als dat ze nu gaan planten. Echt, werkelijk, ik mag niet schelden, maar ...........

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Sorry. Ik schoot even in de lach, bij het lezen van: al dat groen moet bijdragen aan 'een gezonde stad'. Het kan aan mij liggen maar een klein beetje gegroeide boom, niet eens volgroeid, krijgt heel snel een spanweidte van 4 meter. Ik die stroken van 'wel 4 meter' kan dus slechts een enkele rij bomen staan. Om grote rechthoekige kavels komt dus een enkel rijtje bomen. Daar is een heel bos voor weggehaald. "Al dat groen' moet natuurlijk niet teveel groen zijn.

  reageer
 • Jan

   

  Na de Floriade gezellig wonen naast de snelweg. Welke goudvis op het stadhuis verzint dit nou. Kost weer 6 miljoen extra om geluid te dempen en succes is nog niet verzekerd. Let maar op gaat straks nog eens 6 miljoen extra kosten. Werkelijk waar het is niet te begrijpen dat deze mensen bij de gemeente werken en er dik voor betaald krijgen. D66 en het overige elite fracties staan als een stel klapvee te plannen goed te keuren. Maken zich alleen maar druk dat hun maandelijkse toelage a € 2.000,= bruto per maand tijdig word bijgeschreven. Naar inwoners hoef je maar 1 keer in de vier jaar te luisteren (verkiezingen). Vervolgens weer vier jaar als klapvee optreden. Inwoners mogen straks de rekening betalen van dit geweldige elitaire feestje.

  reageer
 • Jazeker

   

  Mooi zo. Eerst 30000 gezonde bomen kappen en nu eentje met groot vertoon plaatsen. Waar zijn we mee bezig?

  reageer
 • Karel

   

  Inderdaad, zelf zou je zoiets niet kunnen bedenken, maar deze gemeente wel.

 • Whoknows

   

  Een rode beuk, staat die symbool voor het rood staan straks als de floriade geweest is??

  reageer
 • wie weet

   

  Kan iemand deze symbolische boem niet symbolisch omzagen?

 • laat alle reacties zien
 • Ron h

   

  Als de rode beuk zo goed is waarom zien we ze dan amper in almere? Ik zou zeggen de rode beuk erin .maar dan wel in heel almere

  reageer
 • grondstof

   

  Bijdragen aan een gezonde stad? Een financieel ongezonde stad is alles wat er van verwacht kan worden.

  reageer
 • Zonneschijn

   

  Het is een Trieste dag voor Almere. Hele Trieste dag. Misschien alle tegenstanders even de vlag halfstok hangen?

  reageer
 • almere

   

  mag hopen als t fout gaat en grote schulden ontstaan dat ze die op jou gaan verhalen dan , we zitten niet te wachten op een flopiade die ellende geeft straks .

 • Hannes

   

  Ik heb genoeg debacle continuïteitontwikkelingen voorbij zien gaan! Maar deze debacle ontwikkeling slaat alles..! Wat zijn we met de jaren aan luchtkwaliteit in Almere toch tekort gekomen!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert