'Regels gebruik RoundUp niet bij iedereen bekend'

ALMERE
De plantsoenendienst in Almere heeft ten onrechte de onkruidverdelger RoundUp (glyfosaat) gebruikt bij bomen op de Esplanade, omdat nieuwe medewerkers niet wisten dat dat volgens de regels niet mocht. De dienst heeft de strenge regels voor dat gif niet goed uitgelegd aan nieuwe werknemers.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van GroenLinks. Door het gebruik van RoundUp op al verwijderde bomen moeten er op de Esplanade ook acht andere bomen worden gekapt. 

Inmiddels zijn de regels voor het gebruik van glyfosaat opnieuw onder de aandacht gebracht bij de medewerkers. Dat gebeurt voortaan ieder jaar, waarmee de gemeente verwacht dat er geen fouten meer worden gemaakt met het middel. Naast de bomen op de Esplanade is het middel ook gebruikt bij het Kokermolenpad, bij een proef om de Japanse duizendknoop te bestrijden.

reacties (4)

 • Tsja

   

  Prima spul. Ik gebruik het regelmatig.

  reageer
 • boer

   

  In de landbouw moet je een geldige spuitlicensie hebben, wil je uberhaupt deze middelen kunnen kopen en toepassen. Dan nog dien je het etiket te bestuderen en de voorschriften in acht te nemen. Lijkt erop dat er voor gemeentes andere regels gelden. Beschamende vertoning. Als er resten van de middelen in het milieu worden teruggevonden hebben de boeren het natuurlijk weer gedaan en moeten deze middelen onmiddellijk worden verboden. Dank u wel overheid!

  reageer
 • Boels

   

  Roundup (glyfosaat) wordt volgens wikipedia heel snel gedeactiveerd na contact met de meeste bodems. Ga je zoeken op het internet dan zie je toch wel duidelijk een scherpe tweedeling bij voor- en tegenstanders. Heel voorspelbaar dat milieu-organisaties tegen het gebruik zijn, het gaat dan waarschijnlijk om de aversie tegen de fabrikant (die overigens in het verleden steken heeft laten vallen). De meeste aandacht gaat uit naar negatieve gevolgen vooor nuttige insekten zoals bijen. EPA uit de VS acht glyfosaat niet schadelijk en niet kankerverwekkend (wel grappig, CO2 is volgens EPA wel schadelijk), evenals de EU-tegenhanger ECHA. Zoals gebruikelijk hangt de mate van schadelijkheid af van de concentratie (drink een borrel met 100% alcohol en je gaat neer; drink een wijntje met tot 11% alcohol en je wordt vrolijk, romantisch of melancholiek). Maar goed en wel, ook over dit onderwerp is geen duidelijkheid te verkrijgen als je afgaat op het internet. Tijd om het liegen daar strafbaar te stellen.

 • Nietonderhettapijt

   

  Laat ik nou net degene kennen die deze werkzaamheden heeft uitgevoerd. Niet een nieuwkomer maar een vakbekwaam iemand! Echter als er een directe opdracht van de opdrachtgever komt dan voer je deze uit. Dus nu niet degene de schuld geven die in opdracht handelde! De opdrachtgever wist dat dit niet mocht!

  reageer
 • Joh

   

  Hebben we in Almere nog een gemeentelijke plantsoenendienst dan. Dacht dat alles was uitbesteed? En waarom gebruikt Almere als gemeente op zoek naar een groen imago (denk nul restafval, autoloze wijk enz) überhaupt nog Rounup?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert