Pilot om tekort techniekdocenten op te vangen

FLEVOLAND
ROC Friese Poort is samen met Hogeschool Windesheim een pilot gestart om afgestudeerde studenten van het ROC op te leiden tot docent Techniek. ROC Friese Poort school heeft in Flevoland vestigingen in Emmeloord en Urk. Windesheim heeft een vestiging in Almere. 

Volgens opleidingsmanager en projectleider Jouke Douwe De Vries is er een dreigend tekort aan docenten Techniek. "Voor bedrijven in de regio hebben we al veel moeite om aan personeel te komen. En dat geldt natuurlijk net zo hard voor het onderwijs", vertelt hij. 

De scholen zijn begonnen met een maatwerktraject om afgestudeerde techniekstudenten MBO niveau 4, om te scholen tot tweedegraads bevoegd docent. 

Baangarantie
Studenten die deelnemen aan het traject zijn volgens De Vries zeker van een baan. Het gebrek aan praktijkervaring hoeft geen probleem te zijn. "Dat proberen we op te vangen door ze één dag per week stage te laten lopen bij een bedrijf."

De opleidingsmanager zegt dat er veel animo voor het traject is. 

reacties (3)

 • Willem met de waterpomptang.

   

  Technische mensen met ruime werk ervaring opleiden tot leraar lijkt mij meer de juiste weg.Die zijn er vast te vinden voor het juiste salaris. De beloning van die jonge leraren past natuurlijk veel beter bij het uitgave patroon van al die school directies.

  reageer
 • Teunis

   

  Fijn om straks opgeleid te worden door docenten die nog nooit in het bedrijfsleven hebben gewerkt en geen spat werkervaring hebben. Zo blijven we in de vicieuze cirkel rond draaien.

  reageer
 • Justme

   

  Klinkt inderdaad niet logisch. Techniek moet je vsn technische mensen uit de praktijk leren en niet vsn een paar Hbo studenten die het vanuit een Bork geleerd hebben.🙈... O o o.. wat een ondoordachte oplossing

 • Jojo

   

  Eerst zijn alle techniekopleidingen wegbezuinigd en weggeregelgevingd, want leve de theoretische opleiding en nu zitten we met de aangebrande peren. De diverse regeringen van de afgelopen decennia hebbeb in elk gavel 1 ding met elkaar gemeen gehad: een kokervisie op wat goed onderwijs moet zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert