'Eerste tiny houses kunnen er eind 2018 staan'

LELYSTAD
De eerste 16 tiny houses kunnen eind 2018 bewoond worden als de gemeenteraad van Lelystad akkoord gaat met het initiatief van architect Rob Bakelaar. Hij benadrukt dat een groenstrook in het Gelderse Hout de enige geschikte locatie is. "Een strook bij de weg Houttuinen naast de volkstuinen is perfect, daar moet het gebeuren,'' aldus Bakelaar. De drie plekken die de gemeente eerder heeft aangewezen, zijn voor de architect onbespreekbaar.

Welke locaties had de gemeente aangedragen? 
Wonen op het water bij de Houtribsluizen is volgens Bakelaar niet geschikt. Het Bovenwater valt af vanwege de slechte bereikbaarheid. De locatie Kofschip is volgens de architect te dicht bij het spoor, waardoor geluidsoverlast en fijnstof een te grote invloed hebben. Bakelaar: "De omgeving van het Gelderse Hout past uitstekend bij het duurzame en milieuvriendelijke karakter van het project. En het is de bedoeling dat we op het gebied van energievoorziening gaan samenwerken met de volkstuinders.''

Is er belangstelling voor de kleine huisjes?
Individuele initiatieven om een tiny house (150.000 euro, 55 vierkante meter) te realiseren blijken in de praktijk vaak moeizaam: tussen droom en daad staan wetten en bezwaren. Bakelaar zegt al anderhalf jaar bezig te zijn met inpassen van zijn project en het perfectioneren van de woningen. De belangstelling is groot, zestig geïnteresseerden hebben zich al ingeschreven. "Jonge mensen, maar ook senioren die hun ruime huis verkopen en bewust kiezen voor klein, duurzaam en zelfvoorzienend,'' weet Bakelaar.

Hoe milieubewust is het project?
De goed geïsoleerde houtskeletelementen worden op locatie in elkaar gezet. Bewoners hebben zonnepanelen, een zonneboilersysteem en een eigen vuilwaterriolering die is aangesloten op een gezamenlijke biogasinstallatie. Het duurt ruim een maand om de zestien kleine woningen te bouwen.

reacties (6)

 • Sem

   

  Wat een belachelijk bedrag. In Lelystad heb je een eengezinswoning v.a. 150.000. Wat moet je dan met zo'n container voor dat geld. Halveren dat bedrag zou ik zeggen.

  reageer
 • Marja

   

  Nou het was niet de bedoeling dat er zulke extreme hoge prijzen voor die huisjes werden gevraagd. Je mag wel gek wezen. Koop dan maar een gewoon huis dat is een betere investering .

  reageer
 • Rob

   

  Ik weet al wie hier de winnaar is. Als er een architect bij betrokken is, is vooral de prijs niet tiny.

  reageer
 • Albert

   

  €150.000 voor zo'n klein hok is veel te veel, koop dan iets goeds, wacht desnoods even tot je iets kan kopen wat je wel past maar dit gaat hem niet worden.

  reageer
 • Bram

   

  150.000 voor 55m2 is echt een gigantisch hoge prijs.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cleopatra

   

  150000,euri????zitten er gouden kranen in dan,veel geld voor zo klein huisje.maar wel heel mooi om dat te ontwikkelen.en waaron zo weinig?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert