Branche over verbod verkoop vuurwerk: symboolpolitiek

DRONTEN
Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid eist, is slechts symboolpolitiek. Dat zegt Leo Groeneveld van de Drontense Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Dat is brancheorganisatie voor vuurwerkbedrijven in ons land.

"Het wekt de indruk dat je daarmee de problemen oplost, maar jongeren die voor overlast zorgen, lopen heus niet rond met legaal Nederlands vuurwerk. Twee derde van het knalvuurwerk in ons land is illegaal en juist daar hebben de mensen last van en juist daardoor ontstaan letsel en vernielingen", aldus Groeneveld. Hij vreest ook dat een verbod leidt tot meer invoer van illegale producten en dit verbod is volgens hem slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Maar als een verbod op vuurpijlen en rotjes een deel van de oplossing is, dan ondersteunt de belangenvereniging dat. "We hebben al met de overheid afgesproken legaal vuurwerk te screenen op veiligheid. De detailhandel doet verder aan voorlichting aan de consument. Zo gaan via ons tienduizenden vuurwerkbrillen over de toonbank". Volgens Groeneveld moet vooral het illegale vuurwerk worden aangepakt.

reacties (8)

 • Edwin

   

  Toch trappen mensen er weer in vuurwerk te halen in Nederland. Trap niet in die mooie advertenties met hoge kortingen. De prijs gaat 3 tot 4 keer over de kop. Je kan mooier siervuurwerk halen in België en Duitsland. Grootste gevaar met vuurwerk is de combinatie met alcohol en gezond verstand niet gebruiken

  reageer
 • LISCHA

   

  Weg met dat vuurwerk. Hier al maanden overlast. En nu al twee avonden de straat vol rook van vuurwerk!

  reageer
 • Hans W

   

  Als je nu nog op zoek moet voor goed vuurwerk uit Oost Europa ben je te laat. Wellicht nog wat via de bekende Polen hotels?

  reageer
 • Flevoburger

   

  De verkoop van / de normering ( hoe hard knalt het enz ) is in Nederland goed vastgelegd. De meeste ellende komt gewoon uit het buitenland.... Fijn die open grenzen. Die hebben ons veel "moois en goeds" gebracht. En ga nou niet zeuren over economie en handel want er zijn landen om ons heen die het met gecontroleerde grenzen ook heel goed doen. Sommigen hebben zelfs een tig keer beter systeem op het gebied van scholing , medische en ouderen zorg...

  reageer
 • Rob

   

  Begint het jaarlijkse gezeur weer, eerst Zwarte Piet, nu weer het vuurwerk en hoe wenselijk het ook is dat vuurwerk alleen maar door professionele bedrijven zou mogen afgestoken worden lult de brancheverenigingen voor vuurwerk voor eigen parochie en Den Haag doet net alsof ze er ook van afwillen maar gaan liever voor de accijnzen ipv een gat in de begroting. Lang leve de veiligheid en de schonelucht discussie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Anti vuurwerk

   

  AFSCHAFFEN DIE TROEP!!!!! Ieder jaar komen ze met plannen om de verkoop beter te reguleren dan/wel te verbieden!!! Komt er geen bal van terecht, leugens, hypocriet gedrag!!! Er wordt miljoenen in omgezet, daar gaat het om. Maakt niet uit als een onschuldige zijn oog verliest of zijn vingers, of erger, zich zelf opblaast... Het lijken top criminelen die tegenwoordig de handel beheersen, net als met drugs en de regering lacht zich kapot.. En maar binnen harken...

  reageer
 • Freek

   

  Maar dat iemand een oog of vingers verliest komt in de meeste gevallen door illegaal vuurwerk uit het buitenland en niet door Nederlands vuurwerk. Afschaffen heeft dus geen zin. Betere grenscontroles wel.

 • Schaapjes

   

  Het zoveelste voorbeeld van de verregaande betutteling door onze overheid. De term eigen verantwoordelijkheid is zeker onbekend. En ook ik geloof dat de grootste schade en ellende zeker wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk, overmatig drankgebruik of gewoon fikkie stoken zonder dat er vuurwerk bij betrokken is. De rotjes en pijlen die je in Nederland kunt kopen durf ik de kinderen zo de straat mee op te sturen daar zit minder kracht in dan in een fles cola. Laat men zich eens concentreren op zaken die echt gevaarlijk zijn. Ik voel me dagelijks op de weg met al die telefonisten om me heen vele malen onveiliger dan dat me met oud&nieuw voel.

  reageer
 • kees d.

   

  Jaren lang is wel gebleken dat mensen hun verantwoordelijkheid NIET nemen vandaar dat de overheid dit gaat doen. Al vanaf begin september wordt hier al met enige regelmaat vuurwerk wordt afgestoken. EN DAT IS ILEGAAL!! Deze fijnstof overlast is erger dan alle oude diesels. Men gaat wel anders piepen als de longen niet meer willen.

 • kees d.

   

  Vroegtijdig afsteken is ook illegaal. Dus alles aanpakken en schone lucht voor longpatiënten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert