Krimp in voortgezet onderwijs voorspeld

FLEVOLAND • Vr 1 december 2017 | 12:31 • Vrijdag 1 december 2017 | 12:31
Het leerlingaantal in het voortgezet onderwijs in Flevoland zal de komende tien jaar met zestien procent teruglopen. Dat voorspelt de Algemene Onderwijsbond. De komende vijf jaar daalt het aantal leerlingen in onze provincie al met negen procent. 

Scholen in heel Nederland krijgen met de terugloop te maken. De impact van de daling zal volgens de bond het grootst zijn in dunbevolkte gebieden. De bond verwacht vooral op de vmbo's een terugloop. Havo en vwo worden in eerste instantie minder geraakt.

Bond is niet verbaasd
Clazien Rodenburg, rayonbestuurder van de onderwijsbond in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland, is niet verbaasd dat vmbo-scholen het hardst getroffen worden: “In het Gooi bijvoorbeeld doen goedgebekte ouders er alles aan om te voorkomen dat hun kinderen op het vmbo terecht komen, laat staan op de laagste twee niveaus.”

De ‘vlucht naar boven’ is volgens de bond ook bekend bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Al jaren schuift de totale populatie leerlingen langzaam op richting havo en vwo. “Natuurlijk bestaat de kans dat we daadwerkelijk slimmer worden met z’n allen,” zegt Christianne Mattijsen, directeur voortgezet onderwijs bij OCW. Maar ook zij constateert dat ouders vandaag de dag liever voor theoretisch gericht onderwijs kiezen. En dus niet voor schooltypes die praktijkgericht onderwijs bieden.

Onderzoek
Het ministerie heeft vier ambtenaren vrijgemaakt om scholen te bezoeken en te praten over de krimp en de mogelijke oplossingen.
De leerlingdaling en het voorziene lerarentekort gaan elkaar volgens de onderwijsbond niet opheffen. Daarvoor gaan er de komende tien jaar onvoldoende docenten met pensioen. Bovendien zit het lerarentekort volgens de bond in specifieke vakken, zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en Duits.

De onderwijsbond roept het ministerie op te leren van de krimp in het basisonderwijs en niet te gaan beknibbelen op het budget voor het voortgezet onderwijs.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel