Burgemeester en GroenLinks bekijken camerabeelden

DRONTEN • Vr 1 december 2017 | 15:20 • Vrijdag 1 december 2017 | 15:20
Fractievoorzitter Paul Vermast van GroenLinks in Dronten gaat samen met burgemeester Aat de Jonge de beelden van camera's in de Redepassage in winkelcentrum Suydersee bekijken. Samen willen ze vaststellen in hoeverre de camera's van de winkeliersvereniging het openbare gebied filmen.

Winkeleigenaren mogen camera's plaatsen om hun pand te beveiligen. Volgens Paul Vermast is het onvermijdelijk dat die camera's soms ook een stukje openbaar gebied filmen. Maar de situatie in de Redepassage is volgens Vermast anders, omdat daar ook in de lengterichting van de overdekte winkelstraat wordt gefilmd. Dat is volledig openbaar gebied en voor filmen gelden dan andere regels. 

Geen actieve controles
Burgemeester Aat de Jonge gaf donderdagavond antwoord op vragen die GroenLinks zo'n vier maanden geleden had gesteld over camerabeelden in het centrum van Dronten. Volgens de burgemeester wordt er niet actief gecontroleerd of eigenaren van bewakingscamera zich aan de regels houden. Bij klachten komt de gemeente wel in actie.

Status passage onduidelijk
Tijdens het gesprek over het onderwerp bleek overigens dat de status van de Redepassage als gebied wat onduidelijk is. De burgemeester weet zeker dat het gebied onder de openbare weg valt. Of de passage 's avonds en 's nachts dan wel mag worden afgesloten, wil hij daarom eens laten uitzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (9)

 • Frank

    Zo 3 december 2017 Zondag 3 december 2017

  Privacy belangrijk bij GL 😂 Wellicht van u clubje zelf. Gebleken is dat u er niets mee doet ook al staat het zwart op wit. Typisch ook.

  reageer
 • Sonja Plomp

    Zo 3 december 2017 Zondag 3 december 2017

  Deze camera's zijn door de winkeliers op eigen initiatief, zonder overleg met de gemeente opgehangen, zodat zij 24 uur per dag hun winkel en spullen in de gaten kunnen houden. Het schijnt dat de winkeliers via een App op hun telefoon deze beelden kunnen bekijken. Dus niet voor de veiligheid van het winkelend publiek, maar bijvoorbeeld als om 22 uur het alarm afgaat, kan men even kijken of ze echt naar hun winkel moeten of dat er een mus opgesloten zit in de passage die het alarm laat afgaan. Maar die beelden van iedereen die door de passage loopt op een dag, wat gebeurt daarmee? Wie bewaart ze? Wie precies kunnen die op welke manier zien? Hoe veilig is mijn privacy bij hen? Kan die camara niet zo geplaatst worden dat die winkelier alleen zijn pui kan zien en niet de hele passage? En GroenLinks is hier niet per se op tegen, maar wel met oog voor ieders privacy en wel volgens de regels die de raad hierover heeft afgesproken. Daarom gaat Paul dus ook kijken hoe het precies zit. Want naast veiligheid (wat hier dus geen argument is), vinden wij privacy ook belangrijk.

  reageer
 • Roel

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Volgens mij hangen er toch cameraas voor de veiligheid van het winkelend publiek? Waarom kun je daar op tegen zijn?

  reageer
 • pieter de oude

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Bij deze beelden uit Almere, vraag ik mij af of groenlinksers onoirbare-handelingen verrichten in winkelcentrum Suydersee, die niet mogen worden waargenomen.

  reageer
 • kees d.

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Beveiliging van openbare ruimte is een taak van de gemeente en niet van de winkeliers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ton

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Ik zie Vermast al zitten bij oom aat op schoot

  reageer
 • Poe

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  4 maanden om uit te zoeken of de camera’s ook openbaar terrein raken? Toppers daar in Dronten

  reageer
 • Drontenaar

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Opzicht goede zaak. Overigens wie kan de beelden allemaal bekijken? Bij de Jumbo in het overdekte deel tegenover de Zeeman hangt ook al jaren zo'n camera op de muur. Van wie is die eigenlijk?

  reageer
 • Ilse

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Misschien zou het goed zijn om winkelgebieden buiten de regel van het filmpen in het openbaar gebied te stellen. Er is een duidelijke reden waarom dit gedaan wordt. Stel lieverzoiets in als een keurmerk voor bedrijven die deze beelden mogen bekijken in geval van calamiteiten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert