"Politieke Markt inspireerde veel andere gemeenten"

ALMERE • Vr 1 december 2017 | 17:58 • Vrijdag 1 december 2017 | 17:58
De Politieke Markt in Almere heeft veel andere gemeenten er toe bewogen anders te vergaderen. Dat zegt oud-burgemeester Annemarie Jorritsma naar aanleiding van de 500ste Politieke Markt donderdagavond. Op 22 januari 2004 werd de eerste gehouden.

De gemeenteraad van Almere vond het destijds nodig dat er op een andere manier vergaderd werd. De burgers zouden meer betrokken moeten worden bij het politieke spel. Ook de besluitvorming moest anders, meer levendig. Griffier Dirk Jan Pruim kwam toen met het idee van de Politieke Markt. In verschillende kamers worden verschillende onderwerpen in een beperkte tijd besproken. Pas later op de avond neemt de raad tijdens een normale raadsvergadering de besluiten.

Volgens Jorritsma was vanaf de eerste vergadering merkbaar dat het anders ging. De belangstelling was niet alleen groot bij het publiek, ook andere gemeenten kwamen naar de Almeerse innovatie kijken. In veel gemeenten heeft dat er toe geleid dat de manier van vergaderen veranderde. Jorritsma is er trots op dat de betrokkenheid met de burger is vergroot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Wethouder Hekking

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  De bedoeling van de politieke markt was om de burgers mee te betrekken bij de gemeentelijke politiek. Het heeft allemaal niets opgeleverd voor de burger. Zij zijn wellicht meer betrokken maar invloed ho maar. Het is niets anders dan de burgers toegang te geven tot de ivoren toren. Niets wordt gedaan met de burger en zijn visie/mening op raadsbeslissingen. Door besluiten te nemen die niet worden gedragen of die onduidelijk zijn is de afstand tussen politiek en burger alleen maar toegenomen. Er is zelfs sprake van gebrek aan vertrouwen.

  reageer
 • Wim

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Daar is die trotse vrouw die ons de Floriade door de strot geduwd heeft en tijdig het podium heeft verlaten.

  reageer
 • Karel

    Za 2 december 2017 Zaterdag 2 december 2017

  Precies, Wim! En ze weet zichzelf ook nog zo bescheiden op te stellen. Almere als voorbeeld voor andere gemeenten. Jajaja, kijk eens hoe het er hier toegaat, echt een voorbeeldfunctie, hoor. En inderdaad @Qwerty en Hans: daar is ie weer. Deze Flopriade is zo'n grootschalige blunder van deze gemeente dat niemand er meer omheen kan, en al helemaal niet als ze zichzelf ondanks de blunders ook nog zo geweldig vinden.

 • Hans

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Ja hoor, de Floriade... daar is die weer! Schijnt het leven van sommige mensen geheel te beheersen.

 • Koos A

    Vr 1 december 2017 Vrijdag 1 december 2017

  Wel veel andere gemeentes, maar niet onze burgemeester. Helaas. Nou ja, hij zal wel proberen minder vaak afwezig te zijn (dus niet: vaker aanwezig te zijn...).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert