Respect na 5 jaar nog erg belangrijk bij Buitenboys

ALMERE • Zo 3 december 2017 | 12:27 • Zondag 3 december 2017 | 12:27
Vijf jaar na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is voetbalclub Buitenboys in Almere nog steeds bezig met respect op het voetbalveld. De campagne 'Zonder respect geen voetbal' is nog steeds zichtbaar bij de club.

Bovendien introduceert Buitenboys nieuwe gedragsregels. Zo komen er nieuwe regels voor respect en moeten voor en na een wedstrijd verplicht handen worden geschud op de middellijn. Na de winterstop gaat de club ook met een speciale groene kaart beginnen.

Nieuwenhuizen werd op 2 december 2012 na afloop van de thuiswedstrijd tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam belaagd door spelers. Hij werd onder meer tegen zijn hoofd getrapt. Een dag later bezweek hij aan zijn verwondingen. 

Zijn er nog veel geweldsincidenten op of rond het voetbalveld?
In het jaar 2012/2013, het jaar van het overlijden van Richard Nieuwenhuizen, waren er volgens de KNVB 412 geweldsincidenten. Afgelopen seizoen, 2016/2017, waren dat er 257. De voetbalbond plaatst wel de kanttekening dat niet elk incident gemeld wordt. 

Wat heeft de KNVB sinds 2012 gedaan? 
De KNVB heeft een spelregelbewijs ingesteld, een tijdstraf van 10 minuten ingevoerd en een Sport- en gedragstraining. Bovendien kunnen mensen na een heftig incident op of rond het voetbalveld nu bellen met een speciaal noodtelefoonnummer. De KNVB geeft dan advies en begeleiding als nodig is. In de eerste periode werd daar gemiddeld zo'n zes keer per week naar gebeld, dat is nu gedaald naar zo'n twee keer per week.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel