'Golfkarretjes voor ouderenvervoer overbodig'

LELYSTAD
Golfkarretjes worden voorlopig niet ingezet als vervoermiddel voor ouderen in Lelystad. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Een motie van het CDA om op deze wijze de zelfstandigheid van senioren te vergroten, is volgens het college overbodig. Er zijn namelijk voldoende alternatieven op het gebied van kleinschalig vervoer.

WMO-vervoer
Het stads- en streekvervoer voorziet niet volledig in de behoefte van ouderen, maar via de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) kunnen mensen tegen gereduceerd tarief van de Regiotaxi gebruik maken. Het WMO-vervoer in Lelystad is er ook voor korte afstanden.

De Opstap en Automaatje
Daarnaast zijn er diverse initiatieven gerund door vrijwilligers, zoals De Opstap en Automaatje. Tevens is er een regeling voor alleenstaanden en echtparen om armoede en eenzaamheid te bestrijden. Zij kunnen via het Sociaal Wijkteam een gratis vervoersbewijs voor de Opstap of het stadsvervoer krijgen.

Onderzoek naar belemmeringen
Het college benadrukt dat meer vormen van vervoer kan leiden dat reeds bestaande initiatieven eronder gaan lijden, omdat er niet meer genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden. Er wordt vanuit de gemeente onderzoek gedaan welke belemmeringen er wellicht zijn en hoe de mobiliteit voor ouderen kan worden vergroot.
 

reacties (2)

 • Barbara

   

  Het gescheiden verkeerssysteem breekt de oudere Lelystedeling zonder eigen vervoersmiddel vaak op. Bruggen te hoog voor de fietser om te beklimmen. Zelfs om de afstand huis te belopen op weg naar de eerste de beste super is ondoenlijk. Niet iedere fietser beschikt over een elektrische fiets, brommer of ander elektrisch aangedreven vehikel.Dit tekort op te lossen is niet direct een taak voor een gemeente maar te veel bushaltes op verschillende routes zijn, of opgeheven, of laat men passagiers met een gerust hart kleddernat of ijskoud worden zonder abri. Het gaat de oudere Lelystedeling niet zozeer om het gratis dit of dat, maar om de bereikbaarheid! Busje van De Opstap moet je een dag van te voren bestellen, dat is in veel gevallen niet haalbaar voor de oudere, veelal zieke medemens. Je kan ook denken dauw er dan maar wat extra pillen in dan kom je er ook wel overheen maar ook dat lijkt me niet echt een sociale instelling. Kreten als Lelystad verbindt en Lelystad geeft Kracht en Lucht...Denk er nog eens over na hoe dat professioneel en vooral praktisch zo goed en goedkoop mogelijk kan.Blij trouwens dat die golfkarretjes op stal blijven, voor je het weet donder je eruit, wordt kleddernat met boodschap en al en kan je weer terug gebracht worden naar ome dokter voor een pleister op de wonde!

  reageer
 • Stevie

   

  Professioneel, praktisch en zo goedkoop mogelijk is de Opstap en Regiotaxi lijkt me.

 • Ros

   

  Dus laten we ze gewoon staan! Kost toch niets!

  reageer
 • Roel

   

  Volgens mij waren ze nog niet aangeschaft hoor!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert