Nog 10 miljoen tekort voor werelderfgoed Schokland

NOORDOOSTPOLDER • Ma 4 december 2017 | 19:06 • Maandag 4 december 2017 | 19:06
Het plan voor werelderfgoed Schokland komt 10 miljoen euro tekort. De gemeente Noordoostpolder, de provincie en het Rijk willen nieuwe natuur en toeristische voorzieningen in het gebied rond en op Schokland realiseren, waaronder een nieuw bezoekerscentrum.

Toegezegde 14 miljoen subsidie niet genoeg
De totale kosten van het project bedragen volgens de laatste berekeningen 34,4 miljoen euro. 7,8 miljoen daarvan wordt gedekt door grondverkopen. Dan blijft er 26,6 miljoen over die gesubsidieerd moeten worden. 14 miljoen daarvan is toegezegd door de provincie, het ministerie van OCW, Flevo-landschap en het Waterschap. De gemeente Noordoostpolder gaat een voorstel doen om 2,5 miljoen uit de pot van de Zuiderzeelijn-gelden te halen. De laatste 10 miljoen moeten dan worden opgebracht door het Rijk, zo staat in een voorstel aan de gemeenteraad.

Mocht het lukken om het geld bij elkaar te krijgen, dan wordt een gebied van 211 hectare aan de zuidkant van het voormalige eiland ingericht als natuur. 52 hectare wordt weidevogelgrasland, 108 hectare kruidenrijk grasland en 51 hectare biologische akkers. Ook wordt er een deel afgegraven om archeologische schatten zichtbaar te maken. Belangstellenden kunnen in een bezoekerscentrum terecht om alles te weten te komen over het werelderfgoed.

Hoofdpijndossier
Werelderfgoed Schokland is een hoofdpijndossier. Burgemeester Aucke van der Werff heeft het overgedragen aan wethouder Hennie Bogaards nadat bleek dat hij in een vorig voorstel onzorgvuldig was over de financiële gevolgen van het project. Zo schreef hij bijvoorbeeld dat de provincie en het Rijk bepaalde risico's zouden dragen, terwijl dat helemaal niet zo was.

Geen toelichting
Wethouder Hennie Bogaards wil het nieuwe raadsvoorstel niet toelichten aan Omroep Flevoland. Ze wil het eerst met de raad bespreken. De vraag hoe reëel het is om 10 miljoen extra aan Rijk te vragen, wil ze nog niet beantwoorden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel