Wethouder overleeft motie van wantrouwen

LELYSTAD
Wethouder Elly van Wageningen van Lelystad heeft maandagavond een motie van wantrouwen overleefd. Die was ingediend door Leefbaar Lelystad, maar kreeg van geen enkele andere partij steun.

De raad voerde op initiatief van Leefbaar een extra debat over de Jeugdwet. Door een fout op het stadhuis is in 2015 verzuimd een besluit te publiceren, waarmee een ambtenaar bevoegd werd om namens het college van b en w besluiten te nemen over jeugdzorg. Pas nadat een juridisch adviseur de gemeente hierop had gewezen, heeft het college vorige maand de fout hersteld.

Fel
Leefbaar-raadslid Marianne van de Watering viel wethouder Van Wageningen hier fel op aan. Door de fout zijn er mogelijk onbevoegde en onwettige besluiten over jeugdzorg genomen. De wethouder ontkende dit. Volgens haar zijn alle besluiten met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 rechtsgeldig. Voor 24 lopende bezwaren van ouders heeft de fout geen gevolgen, stelde Van Wageningen. Om die reden dacht de wethouder dat het niet nodig was geweest om de raad te informeren, maar Leefbaar en ook andere fracties maakten daarvan wel een punt.

Ernstige fouten
Omdat Van Wageningen volgens Leefbaar al eerder in andere dossiers ernstige fouten heeft gemaakt en de raad niet goed heeft ingelicht, diende Leefbaar de motie van wantrouwen in. De rest van de raad wees die af, omdat Leefbaar er zaken bijhaalde waar het maandag niet over ging. OPA Plus noemde de motie 'disproportioneel'. 

Sorry
Van Wageningen zei na lang aandringen wel ‘sorry’ voor de fout, maar dat kwam voor een deel van de raad niet overtuigend over. Die verweet haar te zakelijk te hebben geantwoord. Na afloop zei Van Wageningen dat ze wel verrast was door de motie, maar het zei volgens haar genoeg dat alleen de twee aanwezige raadsleden van Leefbaar die steunden.  

Het college neemt de suggestie van GroenLinks over om een juridische adviseur te laten nagaan of er in andere zaken niet ook vergelijkbare fouten zijn gemaakt.

reacties (8)

 • Marijn

   

  Het was D66 en niet GL die om extra controle vroeg.

  reageer
 • Titia

   

  Laat Leefbaar de hand in eigen boezem steken. Men ziet graag de splinter in andermans oog maar niet de balk in eigen oog!

  reageer
 • raadsvolger

   

  De oproerkraaister was weer eens bezig. Niet voor de Inwonerspartij Niet voor Leuc Maar voor (on) Leefbaar

  reageer
 • Barbara

   

  Debat leek op een roep om zorg voor volwassen raadsleden. Burgemeester had er zo te merken ook zwaar de pee over in..

  reageer
 • ABS

   

  Het heeft even geduurd maar nadat Leefbaar in de periode dat ze bestaan/meedoen(lopen) in de raad de stad alleen maar heeft zien afglijden en daar het karakter niet voor had daar zich tegen te verweren, hebben ze eindelijk een partij/wethouder gevonden om een (zwak) punt te maken. Wat een paar overlopers toch een verschil kan maken, ze zijn zomaar van het Calimero-syndroom af. We gaan zeker weer richting de verkiezingen? Gaat de burger weer kiezen op basis van beloftes in plaats van behaalde resultaten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Harry Klein

   

  Triest dat deze Raad zich geen raad weet met een sterk falende Wethouder. Los van de fractie leefbaar, wat je er ook van vind, was er niemand die het eigen pluche durfde te verruilen voor haar eigenlijke taak: toezichthouden en controleren. Daarbij had deze Wethouder zonder twijfel de rode kaart moeten krijgen! Laat deze Raad zich nog eens achter de oren krabben, zij heeft niet gehandeld naar het belang van burger & kind. Beschamende politiek.

  reageer
 • Henk

   

  Ach ja een leefbaar partijtje..... best grappig he politiekje spelen.

  reageer
 • Gerben

   

  Zucht, een mislukt raadslid gaat via inwonerspartij naar leuc die wordt voor de helft GroenLinks en dan gaat zij naar naar leefbaar lelystad. En als je dan zo pervers mislukt bent als raadslid dan een motie indienen tegen de enige wethouder die echt iets goeds wil met de stad... . Conclusie: Zucht leefbaar wil dus de stad kapot maken en Van Wageningen de stad echt een keer goed opbouwen, jammer genoeg woon ik niet in Lelystad maar please maak de partij van Van Wageningen (christenunie) de grootste dan komt Lelystad een keer echt uit het slijk. Echt gewoon niet meer de vuile leugens van leefbaar of andere raadsleden zonder verstand verkiezen. Kies lokaal CU ook voor uw kinderen!!!!!

  reageer
 • Poe

   

  Wat een slecht verhaal. Wethouder heeft gefaald, raad niet geïnformeerd en niet in staat sorry te zeggen. Daarmee gewoon ongeschikt en een prima motie. Hopen voor de CU dat ze niet meer verkiesbaar is..

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert