In hoger beroep 2,5 jaar cel geëist voor winkelovervallen

ALMERE
Tegen een man die vorig jaar bij een reeks Almeerse winkels geld uit de kassa griste is in hoger beroep 2,5 jaar cel geëist. Daarvan is 6 maanden voorwaardelijk. De eis is hetzelfde als de straf die de man van 33 in eerste instantie heeft gekregen. 

Kassa
Woonwinkel Kwantum, opticien Hans Anders en supermarkten zijn door de man uit Westzaan gedupeerd. Op het moment dat hij iets wilde afrekenen en de kassa openging, deed de man greep in de kassala en ging er met het geld vandoor.

Een winkelbediende van Hans Anders, die tijdens de rechtszaak als slachtoffer haar verhaal deed, vertelde hoe ze samen met een collega achter de man was aangerend. In de achtervolging zou de dader zich hebben omgedraaid en ‘kom dan, ik schiet je, ik steek je’, hebben gezegd. De Westzaner ontkent dat.

De vrouw noemde het optreden van de winkeldief intimiderend en voelde zich ernstig aangetast in haar gevoel van veiligheid. Ze heeft nog lange tijd slachtofferhulp gehad en heeft een therapie ondergaan om van haar angsten af te komen.
 
Cocaïneverslaving
De man gaf toe dat hij de diefstallen heeft gepleegd om aan geld te komen voor zijn cocaïneverslaving. Hij ontkent dat hij geweld heeft gebruikt of mensen heeft bedreigd. Wel erkende hij, ook in Almere, een vrouw van haar tas te hebben beroofd. Daarnaast deed hij een greep in de kassa van een supermarkt in Amersfoort.

Uit het psychologisch rapport dat over de man is opgemaakt blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht voor zijn daden, omdat hij ze onder invloed van drugs pleegde.

Excuses
De Westzaner bood tijdens de rechtszaak zijn verontschuldigingen aan de slachtoffers aan. Hij zei er spijt van te hebben dat hij anderen pijn en verdriet heeft aangedaan. Zo veel spijt, dat hij er geëmotioneerd van raakte.

Begin dit jaar werd de 33-jarige, die al ruim 400 dagen in voorarrest zit en een strafblad met geweldsdelicten heeft, door de rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De openbaar aanklager bij het gerechtshof zag geen reden om van dit vonnis af te wijken. Ze benadrukte dat het hier gaat om winkeldiefstallen die in de aard roofovervallen zijn. 
 
Hulp
Daar was de raadsvrouw van de verdachte het niet mee eens. Ze vond de straf veel te hoog en pleitte voor een goede begeleiding van haar cliënt bij de terugkeer in de maatschappij. De 33-jarige gaf zelf ook aan dat hij graag hulp wil en hoopt dat het hof hem een kans geeft, zodat hij kan laten zien dat hij zijn leven wil beteren. De openbaar aanklager eiste naast de celstraf dat de man schadevergoeding moet betalen, zich moet laten behandelen voor zijn verslaving en contact moet houden met de reclassering.
 
De uitspraak van het hof in Arnhem is op 19 december.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert