Gestapelde groenteteelt volgend jaar van start

DRONTEN • Wo 6 december 2017 | 14:35 • Woensdag 6 december 2017 | 14:35
Fresh Care Convenience kan een begin maken met vertical farming. Het bedrijf in Dronten had dit jaar al willen beginnen met het telen van sla in lagen boven elkaar, maar er was vertraging.

Oorzaak was dat de vergunning langer op zich liet wachten dan gedacht. Nu die binnen is, kan Fresh Care met de voorbereidingen beginnen.

Vertical farming is de term voor het telen van groenten in gestapelde bakken in een afgesloten ruimte. Bij Fresh Care gaat dat gebeuren in acht lagen.

Wat is het voordeel van vertical farming?
Omstandigheden als licht en temperatuur worden volledig beheerd. Omdat de ruimtes afgesloten zijn van de buitenlucht, kunnen er geen insecten bijkomen. De producten zijn daardoor duurzaam en schoon, zegt directeur Marco Klein. Hij verwacht dat de eerste slaplantjes over ruim een half jaar worden geoogst. In de loop van volgend jaar moet wekelijks 5.000 tot 6.000 verpakte sla de fabriek uitgaan. Dat is slechts een fractie van wat Fresh Care nodig heeft. 

Waarom wil Fresh Care pionieren?
Reden om met deze teelttechniek te beginnen is dat het bedrijf veel van vertical farming verwacht. “We willen kennis met deze duurzame methode opdoen”, zegt Klein. Hij denkt dat gezien de groeiende wereldbevolking vertical farming in de toekomst belangrijk wordt in de voedselvoorziening. Het Drontense bedrijf wil daarin graag voorop lopen. Klein: “Dit zetten we op als grootste in de wereld”.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel