Enquête: meerderheid voor verplaatsing herdenkingsmonument

LELYSTAD
Een ruime meerderheid van de inwoners (69 procent) is voor verplaatsing van het herdenkingsmonument '40-'45 in Lelystad van het Stadspark naar Theater Agora. Dat blijkt uit een enquête onder 924 deelnemers van het LelyStadsPanel.

Beter te zien, makkelijker te bezoeken
Het college van burgemeester en wethouders is voor een verhuizing. Dit omdat het monument dan beter te zien is en gemakkelijker bezocht kan worden tijdens de steeds drukker wordende dodenherdenking op 4 mei. En het college denkt dat de culturele instellingen, die allemaal in het Stadshart zitten, makkelijker op het jaarlijkse thema van het Nationaal Comité 5 mei kunnen inspelen. De bestuurders zitten op de lijn van het 4 en 5 mei comité, dat in januari van dit jaar haar wens voor het eerst kenbaar maakte.

Niet in de vergetelheid
Respondenten die een toelichting op hun keuze maken, vinden de voorgestelde locatie een mooie plek en denken dat het monument voor het theater niet in de vergetelheid raakt. Ze geloven dat het de integratie in het dagelijks leven bevordert; mensen zouden er dan wat vaker bij stil staan.

Respectloos
Tegenstanders van verplaatsing (18 procent) vinden dat de groene omgeving van het Stadspark ruimte biedt voor bezinning. De voorgestelde locatie wordt door opposanten gezien als niet passend, niet stijlvol, respectloos en niet waardig. De associatie met 'feest en vertier' stuit sommigen tegen de borst. 

Kosten verplaatsing: 36.500 euro
De enquête maakt onderdeel uit van een motie die in januari 2017 werd aangenomen en waarin het college werd opgeroepen een voorstel uit te werken voor verplaatsing van het herdenkingsmonument en plaquette naar een geschikte locatie in het Stadshart. Verplaatsing kost volgens het college 36.500 euro. De gemeenteraad moet zich nog over het voorstel buigen. Als de raad akkoord gaat, is het de bedoeling dat de dodenherdenking in 2018 bij de Agora plaatsvindt.


 

reacties (6)

 • Frana

   

  Een panel hoeft nog geen a-selecte vertegenwoordiging te zijn van de Lelystadeling. Zeker niet als er een puntenspaarmechnie achter de deelname zit Dus hoe een enquête dan representatief kan zijn voor Lelystad vraag ik me dan af. Ik hoop dat weldenkende raadsleden deze reactie lezen en zich achter het oor krabben wanneer ze in een tijd schaarste geld gaan uitgeven voor iets wat niet nodig is. Of wordt het betaald van een korting op de raadsvergoeding dan zou het mogelijk op apathie kunnen rekenen

  reageer
 • Fred

   

  Laat maar lekker in het park staan ik woon er vlakbij en ben altijd opgetogen dat het park rond die tijd een keer wordt schoongemaakt het rest van het jaar doen ze er niks aan.

  reageer
 • Jan

   

  Echt een representatief onderzoek... Van nog geen 1,5% van de Lelystedelingen vindt 68% dat het monument verplaatst moet worden. Is bij het onderzoek ook vermeld hoeveel geld dit gaat kosten, of is dat voor de veiligheid maar buiten beschouwing gelaten? Een monument als dit verdient misschien een meer zichtbare plek in de stad, maar kom dan wel met zuivere argumenten.

  reageer
 • koos

   

  totale waanzin en weggegooid geld. ik woon er om de hoek en er is daar echt helemaal NOOIT iemand bezig met "bezinning" of zo. Alleen op 4 mei is er wat te doen, het hele jaar verder nooit!!

  reageer
 • Jan 2

   

  Ik woon bepaald niet om de hoek, en voor mij zou een plek bij de Agora veel beter bereikbaar zijn. Kijk naar landen als Frankrijk waar het monument voor de gevallenen tot in het kleinste dorp duidelijk aanwezig en goed onderhouden is

 • KC

   

  Dit is geen ingetogen en rustige plek bij de Agorabaan en de Agoraweg met veel auto's, brommers, bussen, e.d.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Plaats er meteen wat bomen en struiken omheen om wat wind uit de zeilen te nemen in dat tochtgat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert